Jokaisen ikääntyvän autoilijan tulisi tarkastella omaa ajokykyään aika ajoin. Se hetki, jolloin ajokortista on aika luopua, vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti. Ikäautoilun haasteisiin pureuduttiin keskiviikkona MTV Uutiset Livessä.
Moni suomalainen on huolissaan ikääntyvän läheisensä ajokyvystä. Liikenneturvan kyselyn mukaan 30 prosenttia vastanneista huolettaa se, kykeneekö läheinen ihminen enää ajamaan autoa turvallisesti. Huolta ei kannata sivuuttaa.
– Monet terveydessä tapahtuvat muutokset vaikuttavat ajokykyyn vähitellen. Aina ei kuljettaja itse huomaa ajoterveydessä tapahtuvia muutoksia. Tällöin läheisten merkitys korostuu. Läheinen saattaa esimerkiksi ensimmäisenä huomata pulmat muun liikenteen kanssa tai autoon ilmaantuvat pienet kolhut, Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm kuvailee tiedotteessa.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Jos läheisen ajoterveys huolettaa, sekä Liikenneturva että poliisi kannustavat ottamaan asian puheeksi. Puuttuminen voi auttaa välttymään paljon vakavammilta seurauksilta.
Lue myös: Joka kolmannella kuljettajalla on vaikeuksia nähdä hämärässä – syy ei välttämättä ole silmissä
"Lähestulkoon samanlainen lista muodostuu aina"
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on järjestänyt vuosien varrella lukuisia ikäautoilijakoulutuksia ympäri Suomea, ja haasteiden moninaisuus on tullut tutuksi.
Vesalainen vieraili keskiviikkona MTV Uutiset Livessä kertomassa muun muassa siitä, millaisia vaikeuksia ikääntyvät autoilijat myöntävät kohtaavansa ratin takana.
– Lähestulkoon samanlainen lista muodostuu aina paikkakunnasta riippumatta, Vesalainen sanoo artikkelin yläpuolla olevalla videolla.
Millaisiin vaikeuksiin ikääntyvän autoilijan ja hänen läheistensä on hyvä varautua? Voiko ajamiselle määritellä jonkinlaisen yläikärajan, minkä jälkeen rattiin ei enää pitäisi hypätä? Katso vastaukset videolta.
Lue myös: Suomalaistutkimus: Tämä törkeän piittaamaton teko lähes tuhatkertaistaa kuolonkolarin riskin
Lähde: Liikenneturva