Korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ei tyrmää hallituksen yhteiskuntasopimuksessa tavoittelemaa viiden prosentin kilpailukykyhyppyä, mutta muistuttaa, että sopimuksen elementtien täytyy olla tasapainossa keskenään.
- Olemme valmiit katsomaan viiden prosentin kilpailukykyhypyn edellyttäen, että sopimuksessa on paljon muita asioita toisessa vaakakupissa. Pitää olla laajempi agenda, Fjäder sanoi STT:lle.
Fjäderin mukaan Suomen kilpailukyvystä puhuttaessa pitäisi keskustella myös panostuksista tutkimus- ja kehitystyöhön, koulutukseen ja osaamiseen, joiden avulla Suomi saatiin ylös 1990-luvun alun lamasta. Hän pitää pähkähulluna, että hallitus on höylää tuntuvasti esimerkiksi tutkimus- ja kehitystoimintaa tukevan Tekesin rahoitusta.
- Samaan aikaan hallitus haluaa luoda Suomeen uutta osaamisintensiivistä ja korkean jalostusasteen työtä. Mistä sitä syntyy? Sitä syntyy yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen tutkimus- ja kehitystoiminnasta, Fjäder painottaa.
Fjäder suhtautuu pessimistisesti yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkonäkymiin, sillä osapuolten - ennen muuta SAK:n ja hallituksen - näkemykset ovat niin kaukana toisistaan. SAK ei ole valmis sitoutumaan hallituksen ajamaan viiden prosentin kilpailukyvyn nostoon.
- Tilanne on äärimmäisen hankala.