Hallitus alkaa seuraavaksi neuvotella eläkeputkesta – EK ja SAK jättävät terveisensä neuvottelupöytään: "Tämä on tietysti se suuri huoli"

12:05img
Mikä neuvotteluissa hiersi? Katso osapuolten haastattelu Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.
Julkaistu 01.12.2020 23:41

Salla Laurila

Palkansaaja- ja työnantajajärjestöt ilmoittivat alkuviikosta, että neuvottelut eläkeputken poistosta ja siihen liittyvistä muutoksista ovat kariutuneet.

Syyskuussa hallitus antoi työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi keksiä keinoja, joilla yli 55-vuotiaiden työllisyyttä parannettaisiin 10 000:lla. Nyt asia siirtyy hallituksen pöytään.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen totesi tänään, että uskoo ratkaisun syntyvän hallituksessa helposti. Vanhanen kommentoi STT:lle, että uskoo ratkaisun syntyvän tämän vuoden puolella.

– Kokonaisuus on varsin selkeä. Pitää ratkaista, milloin eläkeputki poistetaan, poistetaanko se asteittaisesti vai kerralla, miten sitä pehmennetään ja kuka maksaa.

Terveiset hallitukselle

Neuvotteluissa palkansaajapuoli ehdotti eläkeputken poiston yhteydessä muutosturvaa, joka tarkoittaisi työttömäksi jääville iäkkäille kouluttautumismahdollisuutta työnantajan piikkiin. Työnantajapuolelle tämä ei käynyt, sillä hintalappu muutosturvalle koettiin liian suureksi. 

MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman vieraat, neuvottelupöydän osapuolet jättivätkin ohjelmassa terveisensä hallitukselle, joka alkaa nyt etsiä ratkaisua.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toivoo, ettei hallituksen ratkaisu vie jo ennestään ahdingossa olevia yrityksiä ahtaammalle.

– Tämä on tietysti se suuri huoli. Kun hallitus on ilmoittanut, että se tekee ratkaisun ja että ratkaisu on tasapainoinen, me tietysti haluamme korostaa, että se on tasapainoinen myös yritysten kannalta, ettei maksutaakka nouse liian korkeaksi tilanteessa, jossa yrityksillä on todella suuria haasteita.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan peräänkuuluttaa, että hallitus pääsee tavoitteisiin, joita se on itse asettanut.

– Toivon, että hallitus pitää kiinni omasta riihipäätöksestään, jossa se totesi reunaehdot: Julkisen talouden vahvistaminen, työllisyystavoite, mutta myös yli 55-vuotiaiden työkykyä, työhyvinvointia, työssäjaksamista, osaamista ja työmarkkina-aseman parantamista, näitä elementtejä pitää hallituksen ratkaisussa olla.

Tuoreimmat aiheesta

SAK