Korkeasti koulututtujen palkansaajakeskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder varoittaa hallitusta ja oppositiota politisoimasta työmarkkina-asioita. Työnantajakeskusjärjestö EK irtisanoi yllättäen joukon keskusjärjestösopimuksia, mikä hermostutti palkansaajapuolen.
Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne suivaantui EK:n päätöksestä ja kehotti pääministeriä toimimaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että aikoo ottaa tilanteen esille keskiviikkona säännöllisessä talousneuvoston kokouksessa, jossa myös työmarkkinajärjestöt ovat edustettuina.
Akavan puheenjohtaja Fjäder kehottaa sekä hallitusta että oppositiota olemaan puuttumatta työmarkkinatilanteeseen.
– On ihan hyvä jos käydään lyhyt keskustelu (talousneuvostossa), koska siellä kaikki partit (osapuolet) ovat läsnä. Uskon, että se on enemmän tiedoksi kuin että tehtäisiin jotain johtopäätöksiä. Ei maan hallituksen ja opposition pidä tulla työmarkkinajärjestelmään sisään säätämään, siitä tulee vain sekundaa, sanoo Fjäder MTV Uutisille.
Palkansaajakeskusjärjestöt haluavat tiekartan siitä, miten irtisanottujen sopimusten asiat siirretään työehtosopimuksiin, joista ne puuttuvat. Asia on tulossa esille työmarkkinajärjestöjohtajien säännöllisessä kokoontumisessa runsaan viikon kuluttua maanantaina.
Kuntatyönantajat huolissaan palkankorotuksista
Työmarkkinoilla liikehdintää on herättänyt myös vientialavetoisen niin sanotun Suomen mallin kariutuminen. Hallitus edellytti kilpailukykysopimuksessa mallia, jolla vientialat määrittelisivät palkankorotustason, jota muilla aloilla ei ylitettäisi. Mallin kariutumisen myötä edessä näyttää olevan tavallinen liittokierros, jonka syksyllä avaa metsäteollisuus.
Kuntatyönantaja on huolissaan siitä, että palkankorotuksista tulee liian korkeita kuntatalouden kannalta. Kunta-alan neuvottelut käynnistyvät ensi vuodenvaihteen tienoilla.
– Jos katsoo aiempia liittokohtaisten neuvottelujen kierroksia, niin usein se päänavaus on näyttänyt suuntaa myös myöhemmin tehtäville ratkaisuille, sanoo Jalonen MTV Uutisille.
Palkansaajapuolella on painetta palkankorotusten saamiselle työaikaa pidentäneen kilpailukykysopimuksen ja nollakorotusten jälkeen.
1:59