Akava hakee kompromissia hallituksen kanssa – varautuu kuitenkin työtaisteluihin

Korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava vetosi tänään pääministeri Petteri Orpoon (kok.) ja esittää omia vaihtoehtoja hallituksen kiistellyille työmarkkinauudistuksille.

Akavan ratkaisut työllisyyden parantamiseksi liittyvät esimerkiksi työuupumuksen ehkäisyyn ja mielenterveysongelmien vähentämiseen. Järjestö ei kuitenkaan julkista vielä ratkaisuvaihtoehtojaan vaan jättää ne hallituksen harkittavaksi.

Akava on muiden työntekijäjärjestöjen tavoin pöyristynyt hallituksen aikeista esimerkiksi höllentää irtisanomisperusteita ja poistaa perustevaatimus vuoden mittaisille määräaikaisille työsuhteille.

Akava valmis työtaisteluihin

Myös vientivetoisen palkkamallin tekeminen pysyväksi lainsäädäntöön sapettaa palkansaajajärjestöjä, koska se estäisi monen naisvaltaisen ja pienipalkkaisen alan palkankorotustavoitteiden toteutumisen.

Jos hallitus ei aidosti neuvottele kompromissista, Akava on valmis työtaisteluihin.

– Nyt menee hetki, että hallitus joutuu miettimään vaihtoehtoamme. Seuraamme, mitä tapahtuu. Akavan hallitus on päättänyt myös siitä, että kohotamme järjestöllistä valmiuttamme sitä tilannetta varten, että tämä meidän ratkaisuesitys valuisi hukkaan ja hallitus ei meitä kuuntelisi, kertoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Akava sanoo, että se on valmis kompromissiin eli osa hallituksen työmarkkinauudistuksista suostutaan hyväksymään ilman työtaisteluita, jos vastapainoksi saadaan palkansaajille mieluisia, tasapainottavia toimenpiteitä.

– Ymmärrämme sen, että myös vaikeista asioista pitää neuvotella, mutta se edellyttää sitä, että saadaan tasapainoa mukaan. Kyllä Akava on valmis tarkastelemaan kokonaisuutta niin, että siellä on mukana asioita, jotka ovat palkansaajille kipeitä, mutta samalla on tärkeää huolehtia siitä, että sinne tulee niitä muutoksia, jotka vastaavat asiantuntijatyön tämän päivän tarpeeseen, Löfgren toteaa.

Hallitus on aiemmin sanonut, että se ottaa kyllä valmistelussaan huomioon, jos työmarkkinajärjestöt esittävät konkreettisia keinoja sadan tuhannen uuden työllisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Akavan Löfgren lupaa, että heidän paperissaan on ollut konkretiaa.

– Samalla meillä on esityksiä siitä, miten saadaan julkisen talouden kestävyyttä paremmalle tolalle. Siellä on miljardiluokan kysymyksiä, jotka liittyvät työuupumukseen ja mielenterveyteen sekä työpoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden hoitoon, hän selvittää.

Marraskuun alku ratkaiseva

SAK:n liitot pitävät tämän viikon jälkeen ainakin hetken taukoa kolmen viikon työtaistelujaksosta, johon kuului etupäässä ulosmarsseja ja mielenosoituksia.

SAK:n hallitus on koolla seuraavan kerran 6. marraskuuta, jolloin SAK viimeistään ratkaisee osaltaan, mitä se tekee seuraavaksi. Myös STTK valmistautuu varmuuden vuoksi työtaisteluihin.

Työministeri Arto Satonen (kok.) on kutsunut työmarkkinajärjestöt seminaariin marraskuun alkupuolella käsittelemään vientivetoisen palkkamallin viemistä lakiin asti.

Palkansaajajärjestöt ovat toivoneet, että viimeistään tuosta seminaarista alkaisivat aidot neuvottelut puhtaalta pöydältä kaikkien työmarkkinauudistusten kokonaisuudesta.

Hallitus ei ole ollut aikeissa erillisiä neuvotteluita pitää vaan valmistelu jatkuu kunkin uudistuksen osalta kolmikantaisissa työryhmissä.

Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava pettyivät tällä viikolla työrauhalainsäädäntöä käsitelleen työryhmän työhön, sillä ne kokivat, ettei työryhmässä huomoitu kunnolla palkansaajien huolia.

Poliittisten lakkojen ja tukilakkojen kestoa ja laajuutta ollaan rajoittamassa ja myös työntekijälle voi tulla sakkorangaistus, jos hän jatkaa osallistumista työtuomioistuimessa laittomaksi todettuun lakkoon.

Jos hallitus ei tule millään tavalla palkansaajajärjestöjä vastaan tai käynnistä neuvotteluprosessia, järjestöt todennäköisesti käynnistävät uusia, rajumpia työtaisteluita.

Lue myös:

    Uusimmat