Työministeri Satonen penää neuvottelutulosta kiistellystä työmarkkinamallista – "Kansakunnan kannalta merkittävä asia"

Työministeri Arto Satonen (kok.) lupaa, että Suomen uudesta työmarkkinamallista käydään neuvottelut työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa. Hallitusohjelman mukaan Suomeen luodaan lainsäädäntöön asti pysyvä vientialojen määräämä palkkamalli, mikä on suututtanut monet työntekijöiden ammattiliitot.

Työntekijäjärjestöt ovat moittineet hallitusta sanelusta ja pienipalkkaisten alojen jättämisestä palkkakuoppaan. Hallitusohjelman mukaan valtakunnansovittelija ei saisi edes esittää vientialoja korkeampia palkkaratkaisuja, jos tes-neuvotteluja päätyy sovittelijalle. Näin esimerkiksi hoiva-alan palkat eivät voisi nousta vientialoja enempää. Suomessa on viime vuosina seurattu hyvin tarkasti Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisiä palkkaratkaisuja.

Työministeri Arto Satosen mukaan aidot neuvottelut uudesta mallista käynnistetään marraskuussa pidettävässä seminaarissa.

– Suomen työmarkkinamallista, joka on uudistuksista merkittävin, se käynnistetään neuvottelemalla. Toki siellä on pohjalla hallitusohjelman kirjaukset, jos emme pääse eteenpäin, mutta olisi koko kansakunnan kannalta merkittävä asia, jos siitä löytyisi neuvotteluratkaisu työnantajien ja työntekijöiden kesken, Satonen sanoo.

On kutenkin ilmeistä, etteivät neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa voi venyä loputtomiin

– Katsotaan, miten prosessi lähtee liikkeelle. Seminaari on marraskuussa. Toivon, että varsin pian päästään eteenpäin. Muiden muutosten osalta esimerkiksi työttömyysturvan uudistus on talouden ja työllisyyden kannalta välttämätön, joten se etenee eduskunnassa ihan normaalina budjettilakina, Satonen sanoo.

Tuleeko korvaavia esityksiä?

Satosen mukaan työntekijäjärjestöiltä kaivataan nyt muita työllisyyttä parantavia esityksiä, jos ne haluavat muuttaa hallituksen suunnitelmia.

– Me käymme vuoropuhelua ja kuuntelemme järjestöjen mielipiteitä. Kyllä se edellyttää, että tulisi vastaavan tason ehdotuksia. Uudistukset on saatava eteenpäin, jotta saamme 100 000 uuden työllisen tavoitteen kurottua umpeen. Kun kolmikantatyöryhmissä lyödään yksityiskohtia lukkoon, niin siellä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa, Satonen lupaa.

SAK ja muut keskusjärjestöt harkitsevat parhaillaan, miten hallituksen suunnitelmia vastustetaan. SAK:n ensimmäiset työtaistelut päättyvät ensi viikon aikana eikä jatkosta ole päätetty.

MTV Uutisten tietojen mukaan ensi viikon jälkeen olisi tarkoitus vetää henkeä työtaisteluissa ja katsoa, onko työmarkkina-uudistuksista mahdollista neuvotella.

SAK:n hallitus päättää viimeistään 6. marraskuuta, mitä jatkossa seuraa.

Työministeri toivoo malttia, mutta sanoo ymmärtävänsä mielenilmauksia tietyiltä osin.

– Toivoisin, että järjestöillä olisi malttia. Mielenosoitukset kuuluvat demokratiaan, se on selvä asia. Mutta sitten kun on ulosmarsseja, työn seisauksia, siinä vaikutukset kohdistuu omaan palkanmaksajaan eli siinä kannattaa harkita, lähteekö mukaan, Satonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat