SAK kertoi tiistaina kompromissiesityksensä hallituksen esittämiin muutoksiin työmarkkinoille. Uusista työtaisteluista ei ennakkotiedoista poiketen kerrottu.
– Mulla ei ole työtaisteluihin mitään kommentoitavaa tänään, puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi tiedotustilaisuudessa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on kutsunut keskeiset työmarkkinatoimijat koolle perjantaiksi.
Tarkoituksena on etsiä keinoa käynnistää uudelleen neuvottelut vientivetoisesta työmarkkinamallista.
SAK katkaisi työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kahdenväliset neuvottelut ennen joulua, koska hallitus ei suostunut laajentamaan neuvotteluita myös muihin työelämää koskeviin asioihin.
– Nämä työmarkkinasäännöt ovat niin keskeinen osa, että pelkästä mallista emme suostu keskustelemaan, Eloranta avasi.
Maaseudun Tulevaisuus kertoi jo eilen tietoihinsa pohjaten, että SAK:hon kuuluvat ammattiliitot suunnittelevat jopa neljän päivän poliittisia lakkoja ensi ja sitä seuraavalle viikolle.
MT:n tietojen mukaan lakkojen kohdistumisesta ja niihin osallistuvista ammattiliitoista päätetään ehkä jo tänään.
Tähän saakka hallituksen työmarkkinalainsäädännön uudistamista vastustaneet lakot ovat pisimmillään kestäneet 1–3 päivää.
Lue lisää: MT:n tiedot: SAK:n ammattiliitot suunnittelevat jopa neljän päivän poliittisia lakkoja lähiviikoille
Mikä on SAK:n vaihtoehto?
Eloranta kertoi SAK:n saaneen runsaasti kysymyksiä, mikä on SAK:n vaihtoehto tulehtuneen työmarkkinatilanteen ratkaisemiseksi. Nyt puheenjohtaja kävi kohta kohdalta läpi, missä asioissa hallituksen tulisi tulla vastaan, ja missä puolestaan SAK voi joustaa.
– Mielestämme hallituksen ohjelma on ennätyksellisen epätasapainoinen työntekijäpuolen suuntaan, Eloranta sanoi.
Elorannan mielestä suurin osa hallituksen työelämäuudistuksista on sellaisia, ettei hallitusohjelman isoja tavoitteita, julkisen talouden tasapainottamista ja työllisyyden kohentamista niillä saavuteta. Mutta hallitus haluaa edistää leikkauksia muista syistä, joihin ohjeet on saatu työnantajilta, Eloranta muistuttaa.
– Olemme kertoneet hallitukselle, mistä kenkä puristaa ja missä asioissa ja miten voisimme tulla vastaan. Keskusteluissa ei yrityksistämme huolimatta ole päästy puusta pitkälle. Vaikuttaa entistä vahvemmin, että ongelma on ideologinen eikä SAK:n ehdotuksia todellisuudessa edes haluta kuulla, Eloranta sanoo SAK:n tiedotteessa.
SAK haluaa hallituksen tulevan vastaan kohtuullistamalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksia, mutta myös suunnitelmiin aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta, lakkoilun rajoittamisesta sekä paikallisesta sopimisesta halutaan muutoksia.
– Pelkonamme on, että paikallisesta sopimisesta tulee työmarkkinoiden taksiuudistus eli hyvän tavoitteen kehno toteutus tuo suomalaisille työpaikoille viidakon lait ja sekaannuksen. Paikallista sopimista täytyy lisätä niin, etteivät työntekijät ja rehelliset yritykset kärsi siitä, Eloranta selventää.
Näistä SAK haluaa vielä neuvotella
– Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksia on lievennettävä pienipalkkaisille, lapsiperheille ja ikääntyneille työttömille. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi siirtämällä päivärahan porrastusta myöhemmäksi, palauttamalla lapsikorotukset osittain ja helpottamalla ikääntyneiden mahdollisuuksia uusia ansiopäivärahaoikeutensa, SAK muotoilee tiedotteessaan.
Elorannan mukaan työttömyysturvauudistuksen valuviat on korjattava, sillä työtön on vaarassa pudota ansiosidonnaiselta, vaikka olisi hakenut töitä heti työttömäksi jäätyään.
– Jo rekrytoinnit kestävät kauemmin kuin 8 viikkoa, Eloranta muistuttaa.
Lue myös: Ansiosidonnaiseen esitetään rajuja leikkauksia – summa voi jopa puolittua
SAK haluaa vahvistaa luottamusmiesten asemaa myös laissa. Paikallinen sopiminen sopii SAK:lle työehtosopimuksen mukaan, mutta jos sopimusta tai luottamusmiestä ei ole, pitäisi sopijaosapuolena olla luottamusvaltuutettu tai koko henkilöstö yhdessä.
– Lakiin olisi kuitenkin vahvistettava oikeus valita luottamusmies kaikilla työpaikoilla ja että luottamusmies on ensisijainen sopijaosapuoli.
Järjestäytymättömien yritysten osalta paikalliseen sopimiseen on säädettävä yleinen kohtuullisuussäännös, jonka mukaan vain työntekijöiden etuja heikentävä paikallinen sopimus on mitätön, SAK vaatii.
Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen SAK peruisi, mutta kohdentaisi tuen vähemmän koulutetuille työntekijöille, joilla on toisen asteen tutkinto tai tätä matalampi koulutustaso.
Poliittiset lakot laittomiksi?
Yhtenä kuumana perunana ovat olleet myös poliittisten lakkojen kieltäminen. Eloranta halusi tehdä pesäeron poliittisiin, vallankumousta hakeviin lakkoihin, sekä "poliittisluonteisiin" työtaisteluihin', jotka liittyvät suoraan työntekijöiden aseman heikentämiseen.
– Oikeus poliittisiin työtaisteluihin pitää olla jatkossa, mutta työtuomioistuin arvioisi, ovatko ne kohtuullisia tavoiteltuun tulokseen nähden. Vallankumouslakot voisi kieltää kokonaan, Eloranta arvioi.
Jos työtaistelun pääriita on laillinen, SAK:n Eloranta sallisi myös tukilakot, mutta myös niiden suhteellisuus pääriitaa kohtaan tulisi arvioida työtuomioistuimessa.
SAK vaatii myös, että lakkojen ilmoitusaikoja on lyhennettävä ja vuokratyövoiman käyttö lakkotilanteissa on kiellettävä.
"Toivottavasti ei taktista teatteria"
SAK:hon kuuluvan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toivoi maanantaina STT:n haastattelussa, että hallituksen piirissä on valmiutta siihen, että työmarkkinamallista perjantaina neuvoteltaessa neuvoteltaisiin myös esimerkiksi paikallisesta sopimisesta ja työrauhalainsäädännöstä.
– Ne ovat myös osa työmarkkinamallia. Meidän mielestämme näitä asioita ei voi irrottaa toisistansa, Aalto sanoi STT:lle.
– Toivon, että tämä ei ole mitään taktista teatteria, missä yritetään osoittaa, että taaskaan ne eivät suostu neuvottelemaan meidän kanssamme, vaikka heille on mahdollisuutta tarjottu.