Aktiivisuusrannekkeiden aatelia: Gear Fit 2 soveltuu myös tositreenaajalle

Aktiviisuusrannekkeiden markkinoilla käy kova kuhina. Malleja on osin jo vaikea erottaa toisistaan, niin muotoilullisesti kuin ominaisuuksiltaan. Ostajalla on siis yhä haastavampi tehtävä löytää eri mallien joukosta oma suosikki.

Samsung on älykkäiden aktiivisuusrannekkeiden valmistajana jo kokenut peluri, sillä sen ensimmäinen Gear Fit yhdisti onnistuneesti älykellomaisia ominaisuuksia aktiivisuusmittariin.

Älykello-ominaisuudet kuten ilmoitukset älypuhelimesta ovat yleistyneet aktiivisuusrannekkeiden lisäksi myös urheilukelloissa. Itse asiassa suurin osa uuden teknologian urheilumittareista pitää sisällään yllättävän paljon älykästä tekniikkaa.

Tykkäsimme

  • Sisäänrakennettu gps
  • Tarkka ja kirkas näyttö

Emme tykänneet

  • Ongelmat lajiprofiilien synkronoinnissa

Gear Fit 2:n ulkoisesti parasta antia on sen Amoled-näyttö. Samsung on perinteisesti ollut vahvoilla näyttötekniikassa, eikä uusi ranneke petä. Amoled-kosketusnäyttö on paitsi kirkas ja tarkka, myös riittävän isokokoinen. Fit 2:n näyttö on aavistuksen leveämpi kuin edeltäjässä, ja siitä on mukava katsella esimerkiksi pyörälenkin reittiä. Rannekkeen sininen väri näyttää hyvältä, mutta testimme aikana Fit 2:n muotoilua arvosteltiin naiselliseksi. Rannekkeessa on kaksi painiketta: toista käytetään menuissa navigoimiseen ja toinen on virtanäppäin. Virtapainikkeen voi ohjelmoida käynnistämään minkä tahansa sovelluksen kaksoispainalluksella.

Ranneke tuntuu kädessä mukavalta eikä se takerru kovin helposti paitaan tai reppuun niitä päälle puettaessa, kuten monilla rannekkeilla on tapana.

Android-puhelimen kaveri

Tällä kertaa Fitin voi parittaa minkä tahansa Android-luurin kanssa, kunhan siinä on vähintään käyttöjärjestelmäversio 4.4. Ikävä puute on se, ettei Fit 2 toimi Applen iPhonen kanssa. Fit 2 toimii mainiosti myös kokonaan ilman älypuhelinta.

Vähintään yhtä hyvä uudistus on sisäänrakennettu gps-vastaanotin, joka helpottaa kuntoilijan elämää. Puhelimen voi jättää kotiin, kun ranneke seuraa pyöräreittiä itsenäisesti.

Äly-ja urheilukelloista tuttu ominaisuus eli sykkeen mittaus ranteesta löytyy nyt myös Gear Fitistä. Vertasimme Fit 2:n sykeanturin mittaamaa tulosta Polarin uuteen M600-urheilukelloon eikä ilmoitetuissa sykkeissä ollut merkittävää eroa.

Fit 2 on vesitiivis eli sen kanssa voi mennä huoletta uimaan tai suihkuun. Ominaisuutta oppii pian arvostamaan. Vesitiiviin laitteen käytön jälkeen on vaikea palata rannekkeeseen, joka ei kestä kastumista.

Verraton määrä lajiprofiileja

Fit 2:n lajiprofiilien määrä häkellyttää. Laitteessa on omat profiilinsa jopa yksittäisille kuntosalilaitteille kuten jalkaprässille. On vaikea ymmärtää, miten laite pystyy tunnistamaan näin yksityiskohtaisia "lajeja". Testimme aikana lajiprofiilien siirrossa S Gear -sovellukseen oli kuitenkin ongelmia. Lisäksi harmittelimme sitä, että Fit 2 tarjoaa aina automaattisesti edellisen kerran käytössä ollutta lajiprofiilia.

Fit 2:n kanssa käytetään Samsungin S Health -sovellusta, joka on tuttu muun muassa Gear S2 -älykellosta. Sovelluksessa voi seurata rannekkeen välittämän päivittäisen aktiivisuuden lisäksi muun muassa veden ja kahvin juontia. Ilman sovellustakin käyttäjä saa näkyviin paljon hyödyllistä tietoa Fit 2:n näytölle, esimerkiksi havainnollisen näkymän kalorinkulutuksesta.

Harmillista on se, ettei S Healthista ole PC- tai Mac-pöytäkoneversiota. Näin ollen juoksu- tai pyöräilyreittejä ei pääse tutkiskelemaan tietokoneelta.

Ranneke tunnistaa automaattisesti, kun käyttäjä lähtee kävely- tai juoksulenkille tai kuntosalille painoja kolistelemaan. Tämä on mahdollista rannekkeen eri sensorien kuten gyroskoopin, korkeusbarometrin ja kiihtyvyysanturin ansiosta. Myös sykemittaus käynnistyy automaattisesti treenin alkaessa.

Fit 2 mittaa sykettä pitkin päivää ja yötä 10-30 minuutin välein. Ominaisuuden ansiosta käyttäjä voi arvioida palautumistaan rankan urheilusuorituksen jälkeen. Unen aikana sykemittaus kertoo havainnollisesti, milloin käyttäjä on nukkunut sikeästi ja milloin levottomammin. Sykkeeseen perustuva unen mittaaminen on selvästi tarkempaa kuin käden liikkeeseen perustuva mittaus.

Edellisen Gear Fitin ongelmana oli se, ettei harjoitusta voinut keskeyttää hetkeksi. Nyt puute on korjattu ja harjoituksen aikana voi pitää paussin rannekkeen fyysistä näppäintä painamalla.

Teknisessä mielessä Fit 2 on parantunut edeltäjästään. Keskusmuisti on kasvanut puoleen gigatavuun ja sisäistä tallennustilaa on neljä gigatavua. Tallennusmuistiin voi ladata esimerkiksi musiikkikappaleet, joita haluaa kuunnella treenin aikana ilman älypuhelimen kanniskelua mukana.

Riittävä akun kesto

Fit 2:n näytölle on mahdollista saada ilmoitukset älypuhelimesta silloin, kun ranneke on yhdistetty bluetoothilla puhelimeen. Ilmoitukset ovat kiitettävän hyvin luettavissa näytöltä ja tieto niistä välittyy käyttäjän niin halutessa ranteeseen värinähälytyksen voimalla. Tiettyihin viesteihin, esimerkiksi Gmailissa, voi vastata etukäteen kirjoitetuilla viesteillä.

Kun ranneke on yhteydessä älypuhelimeen, rannekkeen näytön hipaisu avaa myös puhelimen näytön.

Samsungin uutuusrannekkeen akussa riittää potkua noin neljäksi päiväksi. Jatkuva gps-käyttö toki verottaa akkua rankasti. Tietyin väliajoin aktivoituva sykemittaus sen sijaan ei kuluta liikaa virtaa.

Yhteenveto: Aktiivisuusrannekkeiden eliittiä

Samsung on onnistunut kokoamaan yhteen kaikki kuntoilijan kannalta hyödylliset ominaisuudet kuten rannesykkeen mittauksen ja sijaintipaikannuksen. Molemmat ovat kuntoilijalle arvokkaita toimintoja. Lisäksi rannekkeessa on liuta sensoreita, jotka helpottavat käyttöä ja joiden avulla ranneke tunnistaa automaattisesti esimerkiksi kuntoilun aloittamisen.

Gear Fit 2 on hyvä ostos käyttäjälle, joka ei tarvitse viimeisimmillä huippuominaisuuksilla varustettua, usean sadan euron hintaista sporttikelloa. Fit 2 on sopivan kevyt ympärivuorokautiseen käyttöön, sen näyttö on laadukas ja akun kesto hyvä. Ranneke istuu käteen hyvin ja se soveltuu monia muita aktiivisuusrannekkeita paremmin unen laadun mittaamiseen.

Gear Fit 2:n saa omakseen noin 220 eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat