Garminin uusin aktiivisuusranneke on täynnä ominaisuuksia – Suurin ongelma ulkonäössä

Garminin edellisestä Vivoactive -aktiivisuusmittarista puuttui sykkeen mittaus ranteesta. Uusimpaan Vivoactive HR -malliin se on lisätty ja siitä kertoo nimikin (heart rate).

Garmin tunnetaan sykemittareistaan, navigaattoreistaan ja aktiivisuusrannekkeista. Vivoactive HR on uusin tulokas viimeisimpään mallistoon. Uusin versio on pakattu täyteen ominaisuuksia.

Aktiivisuusrannekkeet ovat edelleen kysyttyjä, vaikka monessa älykellossa ja sykemittarissa on vähintään samat ominaisuudet. Moni kuitenkin pitää mieluummin ranteessaan kevyttä aktiivisuusmittaria kuin älykelloa. Suosiota on pitänyt yllä myös rannekkeiden kohtuullinen hinta.

Tykkäsimme

  • Erittäin monipuoliset toiminnot
  • Akun kesto
  • Miellyttävä ranneke

Emme tykänneet

  • Kömpelö ulkonäkö
  • Ongelmat synkronoinnissa

Ominaisuudet ovat kuitenkin lisääntyneet myös aktiivisuusmittareissa ja nykyisin monet niistä lähestyvät älykelloa. Vivoactive HR välittää näytölle ilmoitukset sovelluksista, viesteistä ja puheluista ja ryydittää ilmoitusta värinällä. Värinäefektiä voi hyödyntää myös äänettömään herätykseen.

Ei kaunein mahdollinen

Aktiivisuusrannekkeiden ja multisport-kellojen markkinoilla vallitsee mustanpuhuva ja usein melko kömpelö muotoilutrendi, josta soisi pääsevän eroon. Garmin ei erotu joukosta edukseen, sillä Vivoactive HR ei näytä nykyaikaiselta urheilutietokoneelta. Vaikka laite on melko kevyt (vajaat 48 grammaa), sen muotoilu on paksu eikä laite kerää ohikulkijoissa kateellisia katseita. Ranneke on onneksi miellyttävä ja laitteen käyttö yön aikana ei tunnu ylivoimaisen vaikealta. Garminin eduksi on sanottava, että näyttö on miellyttävän isokokoinen ja se on luettavissa kohtuullisen hyvin myös auringonpaisteessa. Vivoactiveen saa myös punaisen rannekkeen, joka tekee laitteesta houkuttelevamman näköisen.

Vivoactive HR:n käyttöliittymää ohjataan kosketusnäytöltä ja kahdella fyysisellä painikkeella. Painikkeet ovat vierekkäin kellon näytön alapuolella. Vasemmanpuoleisella painikkeella palataan päänäkymään ja sen pitkä painallus vie pikavalikkoon, josta voi kytkeä muun muassa älä häiritse -tilan. Tämä tila on usein tarpeellinen, sillä kellon jatkuvat ilmoitukset sovelluksista alkavat ennen pitkää häiritä.

Vivoactive HR:n näytölle mahtuu runsaasti tietoa yhdellä silmäyksellä. Välillä pienet kuvakkeet näyttävät turhan suttuisilta, mutta teksti ja numerot ovat selkeitä.

Monipuolinen treenivalikoima

Oikealla painikkeella laite ohjaa käyttäjän lajivalikkoon, josta valitaan haluttu laji treeniä varten. Valikoimassa ovat juoksu, pyöräily, allasuinti, golf, kävely, soutu, hihto, sisäjuoksu, sisäpyöräily, sisäkävely, sisäsoutu ja viime vuosina trendilajiksi noussut SUP-lautailu. Lajeja voi ladata lisää, mutta nämä riittänevät useimmille käyttäjille. Kyseessä on todellinen multisport-kello.

Vivoactive HR on tavallista aktiivisuusranneketta älykkäämpi ja selvästi monipuolisempi kapistus, sillä se tunnistaa tietyt lajit automaattisesti. Jos käyttäjä siirtyy veteen, laite rekisteröi treenin alkaneeksi ilman erillistä ilmoitusta.

HR:ssä on korkeusbarometri, josta on hyötyä esimerkiksi laskettelijalle. Laite mittaa nopeutta kolmiulotteisesti laskemalla nopeuden ja matkan rinteessä suhteessa leveys- ja pituusasteeseen. Kätevä Auto Pause -toiminto pysäyttää ajanoton automaattisesti, kun käyttäjä pysähtyy tai nousee hiihtohissiin.

Vivoactive pärjää mainiosti juoksijan sporttikellona. Käyttäjä voi määrittää sykkeen, tahdin ja intervallit, joista laite ilmoittaa värinähälytyksellä. Juoksutreenin onnistumisesta voi tarkkailla jälkikäteen kellon tekemästä yhteenvedosta, josta näkee muun muassa kokonaismatkan, keskitahdin ja kalorikulutuksen.

Laitteen golfsovellus näyttää käyttäjälle viheriönäkymän yli 40 000 kentän karttavalikoimasta. Mukana on PinPointer -toiminto, joka näyttää suuntaohjeita silloin, kun viheriö ei ole suoraan näkyvissä. Kellon näytöltä voi tarkkailla lyönnin pituutta.

Kuten edellä listatusta lajivalikoimasta voi päätellä, Garminin uusin Vivoactive on vesitiivis. Uinnin aikana Vivoactive HR mittaa taitetun matkan uintivetojen perusteella. Testimme perusteella mittaus on kiitettävän tarkka. Rannesykkeen mittaus ei kuitenkaan toimi uintosuorituksen aikana. Vivoactive HR ei anna treenin aikaisista ilmoituksista äänimerkkejä vaan tyytyy värinäefektiin.

Mukana on toki myös aktiivisuusmittarien tyypilliset ominaisuudet kuten askelten mittaus ja kalorilaskuri. Vivoactive HR rekisteröi myös unen laadun, kuten merkittävä osa kilpailijoidenkin laitteista. Harmittavasti askelmittari rekisteröi liikkeet käden heilautuksen perusteella eli askelia kertyy muistiin vaikka ei kävelisikään. Sama ominaisuus on tuttu monista muistakin aktiivisuusmittareista. HR muistuttaa värinällä liiasta istumisesta. Kellon näytöllä on myös pystysuuntainen palkki, joka nousee sitä mukaa mitä pidempään käyttäjä on istunut aloillaan.

Akku kestää ja kestää

Akun kesto on Vivoactive HR:n yksi vahvimpia osa-alueita. Yhdellä latauksella laitetta käyttää jopa viikon, vaikka sykemittaus on lähes jatkuvassa käytössä. Saavutus on suorastaan huikea, jos ottaa huomioon nykyisten älykellojen runsaan vuorokauden akun keston. Garminin laitteessa on gps, jota yleisesti pidetään melkoisena akkusyöppönä. Pelkässä gps-tilassa akku tyhjeneekin jo 13 tunnissa.

Ongelmia synkronoinnissa

Törmäsimme testimme aikana useampaan otteeseen ongelmaan, joka ei ole kovin mitätön käyttäjän kannalta. Vivoactive HR ei suostunut synkronoimaan itseään Garmin Connect -mobiilisovelluksen kanssa. Emme löytäneet ongelmaan ratkaisua. Välillä automaattinen synkronointi toimi hyvin, välillä ei lainkaan. Testin aikana käytössä oli iPhone 6.

Garmin Connect on tärkeä apuväline Vivoactive HR:n käyttäjälle, sillä se pitää sisällään tiedot harjoituksista, unen laadusta, päivittäisestä aktiivisuudesta ja paljon muusta. Connectin voi liittää Myfitnesspal -sovellukseen, jota voi käyttää ruokapäiväkirjan tavoin. Suomaláiselle käyttäjälle ongelmana voi olla se, että Myfitnesspal on englanninkielinen. Painoa voi tarkkailla myös Garmin Connectin avulla, kunhan muistaa punnita itsensä päivittäin ja lisätä painon manuaalisesti sovelluksen tietoihin.

Garmin Connectin päänäkymä kertoo havainnollisesti kaiken oleellisen tiedon kuten nukkumisajan, askelten määrän, aktiiviset kalorit, kaloritavoitteen toteutumisen ja noustut portaat. Tehominuutit -valikko kertoo tiedot päivittäisistä harjoituksista.

Garmin Vivoactive HR:n hinta on noin 290 euroa. Tällä hinnalla tarjolla on muitakin kiinnostavia urheilukelloja kuten Fitbit Surge, tomTom Spark ja hieman kalliimpi Polar V800.

Kenelle?

Garmin Vivoactive HR olisi vieläkin parempi multisport-kello, jos sen muotoiluun olisi kiinnitetty enemmän huomiota. Muotoilun ongelmat ovat toissijaisia niille, jotka arvostavat vain kellon monipuolisia ominaisuuksia. HR on hyvä valinta aktiiviselle liikkujalle, joka ei halua käyttää sykevyötä ja joka arvostaa hyvää akun kestoa.

Lue myös:

    Uusimmat