Sosiaalisessa mediassa toimivat sijoittaja-aktivistit ovat laittaneet osakemarkkinoita viime viikkoina sekaisin.
Tällä viikolla aktivistien kohteeksi päätyi verkkolaitevalmistaja Nokia. New Yorkin pörssissä Nokian ja muutaman muun yhtiön osake on tällä viikolla lähtenyt rakettimaiseen nousuun ilman yhtiön tilanteessa tapahtunutta muutosta.
Yllättävien nousujen takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien Wallstreetbets-palstalla masinoima ostokampanja.
– Näkisin, että tässä on paljon kyse sosiaalisen median aktivismista suhteessa arvopaperimarkkinoilla toimiviin osakkeiden lyhyeksi myyjiin, sanoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.
Lue myös: Keskustelupalsta villitsi Nokian arvon – Kim Väisänen vastasi myymällä 100 000 osaketta: "Päätin, että Nokia maksaa minulle auton"
Hän uskoo ja toivoo, että arki palaa pörssiin kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.
– Tällä viikolla tapahtuneet kurssimuutokset eivät edusta millään tavalla normaalitilaa, hän sanoo.
Lyhyeksi myyjillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka yrittävät hyötyä kurssien laskusta, kun taas perinteinen sijoittaja ostaa osaketta ja ajatuksena on myydä se kalliimmalla myöhemmin kurssinousun jälkeen.
Lyhyeksi myyjät ennustavat kurssilaskua. He myyvät lainaamansa osakkeen ja ostavat sen takaisin kurssilaskun jälkeen halvemmalla. Aktivistit pyrkivät hyötymään siitä, kun lyhyeksi myyjät odottavat kurssilaskua, ja he pyrkivät nostamaan itse kurssin arvoa.
Kun osakkeen arvo yllättäen nousee, lyhyeksi myyjien on pakko myydä osakkeet. Lyhyeksi myyjien tappio voi olla periaatteessa rajaton, kun tavallisesti osakemarkkinoilla voi menettää ainoastaan sijoitetun pääoman.
– Kun laumailmiö saa nopeasti jonkin kurssin nousemaan, nousu vahvistuu entisestään, kun lyhyeksi myyjien riskinottokyky ja riskinottohalu loppuvat.
Keskiviikon rakettimaisen nousun jälkeen torstaina Nokian osake New Yorkin pörssissä oli pari tuntia kaupankäynnin jälkeen noin 30 prosentin laskussa. Helsingin pörssissä osakkeen arvo heitteli torstaina päätyen 3,8 euroon.
"Nokia on vain yksi muiden joukossa"
Oksaharjun mukaan etenkin nuoret aktivistisijoittajat haluavat joukkovoiman kautta näyttää keinottelijoita muistuttaville lyhyeksi myyjille, että täältä pesee.
– Yhdysvalloissa useissa yhtiöissä on ollut tällaista ilmentyvää. Nokia on vain yksi muiden joukossa.
Oksaharjun viesti tavalliselle sijoittajalle on, että meno ei ole aina tällaista, vaan normaaliin palataan pian.
Suomessa finanssimarkkinoiden toimintaa valvoo Finanssivalvonta.
Markkinoiden manipulointia voi olla esimerkiksi se, että kaupankäynnillä pyritään saamaan aikaan keinotekoinen kurssireaktio.
– Jos piensijoittajat joukkovoimalla pyrkivät yhdessä ajamaan esimerkiksi osakkeen lyhyeksi myyjiä ahdinkoon, tällainen toiminta saattaa olla markkinoiden manipulointia, sanoo Finanssivalvonnan markkinavalvoja Juha Manu STT:lle.
Manu painottaa, ettei Finanssivalvonta valvojana ota julkisuudessa kantaa mihinkään yksittäiseen osakkeeseen tai yhtiöön. Manu ei siis kommentoi Nokian tapausta, vaan puhuu asioista yleisellä tasolla.
Markkinamanipulaatiota voi olla myös toiminta, jota kutsutaan informaatiomanipulaatioksi.
– Se tarkoittaa väärän tai harhaanjohtavan tiedon tai vääräksi tietämänsä markkinahuhun levittämistä tarkoituksena saada aikaan keinotekoinen kurssimuutos. Tällainen voi olla vaikka harhaanjohtava tieto tulevasta ostotarjouksesta tai tulosvaroituksesta, Manu sanoo.
Myös manipuloinnin yritys on rangaistavaa.