Pitääkö sijoittajan olla huolissaan pörssinotkahduksesta? "Riski on viimein palannut markkinoille"

15:23img
Julkaistu 09.02.2018 09:52

Salla Laurila

Yhdysvaltojen pörssinotkahduksen pelätään herättävän paniikin ja pelon tunteita sijoittajissa. Asiantuntijat Huomenta Suomessa kuitenkin vakuuttavat, että kyseessä on normaalia suhdannevaihtelua osakekaupoilla.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri vakuuttaa, että viime viikon pörssinotkahdus on muistutus siitä, että viime vuosi kului osakekaupassa poikkeuksellisen tasaisena nousuna.

– Lyhyellä aikavälillä on tavallista, että osakekurssit menevät ylös ja alas. Pitkällä aikavälillä ne kuitenkin nousevat.

Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä vertaa tilannetta kuumaan hellejaksoon, jonka jälkeen tulevat ukkos- ja raekuurot saattavat yllättää.

– Se ei ehkä tunnu mukavalta, mutta ne raikastavat ja puhdistavat ilmaa, kyseessä on siis terve ilmiö tasaisen nousun ja rauhallisen tunnelman jälkeen.

On tärkeää tuntea itsensä sijoittajana

Kauppalehden toimituspäällikkö Jari Saario luonnehtii, että riski on viimein palannut markkinoille. Mika Heikkilä luonnehtii tilannetta osakesijoittajien happotestiksi.

– Nyt testataan, ovatko osakesijoittajat mukana markkinoilla nauttimassa nopeista voitoista ja onko kaikki helppoa ja kivaa. Tämä on se syy, miksi asiantuntijat neuvovat hajauttamaan. Juuri näiden päivien vuoksi on hyvä, että on korkosijoituksia, vaikka tuntuu, etteivät ne tuota mitään, Heikkilä arvioi.

Lounasmeri neuvoo sijoittajia rauhallisuuteen tilanteessa. Tärkeintä on tuntea itsensä sijoittajana, jotta ei syyllistyisi paniikkiratkaisuihin.

– Jos tilanne tuntuu pahalta, voi miettiä, onko oma osakepaino liian suuri. Sitä voi vähentää tarvittaessa. Tilanteessa on tärkeää tuntea itsensä, nyt on hyvä pohtia, mikä on se aikahorisontti, jolla on mukana sijoittamisessa. Jos se on kymmenen vuotta, voi hyvin odottaa ja jatkaa suunnitelman mukaan, mutta jos tarvitsee vuoden sisällä rahaa, tilanne voi olla erilainen, Lounasmeri luonnehtii.

– Vasta sijoittamaan alkaneiden tulisi olla riemuissaan, sillä nyt on hyvä mahdollisuus ostaa. Tietysti heille, joilla on osakesalkku, niin eihän se juuri nyt vauraalta tunnu, mutta ehkä tässä tilanteessa ei ole vielä tarkoitus myydä, Heikkilä arvioi.

2:15img

Pörssinotkahdusta selittää Yhdysvaltojen inflaatiopeikko

Pörssinotkahdus on osaltaan seurausta Yhdysvaltojen tämänhetkisestä taloustilanteesta.

– USA:n talous käy tällä hetkellä kovilla kierroksilla, jolloin pelätään inflaation löytymistä. Kun viime viikolla näytti ensimmäistä kertaa siltä, että palkat saattavat nousta, osa sijoittajista alkoi pelätä inflaatiopeikkoja ja korkojen nopeaa nousua, Heikkilä valottaa ilmiön taustoja.

Trumpin verokevennyksillä on ollut oma osansa taloustilanteen kehittymiseen.

– Yhdysvalloissa yritykset ovat saaneet suuret veronalennukset ja sitä myötä talous ja tulokset kasvavat tänä vuonna. Niin sanotusti nuotio paloi jo täysillä ja siihen kaadettiin gallona bensaa, joka saattaa osaltaan johtaa nousukauden isoihin ongelmiin. Silloin tämän tyyppiset reaktiot ovat tavallisia.

27:38img

Ammattisijoittaja nukkuu yönsä hyvin

Kauppalehden toimituspäällikkö Jari Saario arvioi, että pörssinotkahdus saattaa huolestuttaa piensijoittajaa, mutta ammattisijoittajille tilanne ei tullut yllätyksenä.

– Ammattisijoittajana Mika Heikkilä on varmasti nukkunut yönsä hyvin, mutta olisin enemmän huolissani piensijoittajista, etteivät he lähde hybrikseen mukaan, jota mediakin silloin tällöin lietsoo.

Lounasmeri kuitenkin uskoo, että suurin osa piensijoittajista osaa toimia tilanteessa järkevästi.

– Puolustan piensijoittajia, sillä nämä ilmiöt ovat lähteneet suursijoittajilta, jotka käyttävät algoritmeja ja koneita. Piensijoittajat suhtautuvat tilanteeseen rauhallisemmin ja pohtivat, että olisiko nyt aika ostaa lisää osakkeita.

– Kannattaa muistaa, että sijoitusrobotit voimistavat näitä liikkeitä, Saario lisää.

Heikkilä arvioi, että pörssinotkahdus tuskin ilmiönä tulee poistumaan viikoissa.

– Vuonna 98 meillä oli Aasian kriisi, joka kesti kaksi kuukautta ja seuraavana vuonna tehtiin jo kaikkien aikojen ennätykset. Sitten tulikin teknokupla. Markkinat elävät, Heikkilä lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi