Ala-asteen viereen tulossa olevat päihdeongelmaisten kuntouttamiseen tarkoitetut tukiasunnot herättävät huolta koululaisten vanhemmissa. Tilanne kärjistyi somekeskusteluissa niin, että apulaispormestari lähti käymään paikan päällä vanhempia tapaamassa.
Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt purkaa Siltakyläntiellä sijaitsevan kuntouttavia asumispalveluita tarjoavan Suojapirtin käytössä olleen huonokuntoisen rakennuksen. Tilalle on tulossa Y-säätiön asuntoja ja Suojapirtti tulee työskentelemään paikalle rakennettavissa uusissa tiloissa. Nykyisen rakennuksen välittömässä läheisyydessä on myös Siltamäen ala-asteen koulu.
Tilanteesta äärimmäisen huolestuneet alueen asukkaat alkoivat pommittaa kaupunginhallitusta valituskirjelmillä. Lopulta kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen lähti itse käymään Siltamäen ala-asteen koululla tapaamassa huolestuneita vanhempia.
– Heidän huolensa liittyi siihen, että koulu on aivan siinä vieressä. Alueen asukkaat tuntuivat olevan epäluuloisia tälle hankkeelle. Siellä pelättiin, että tuleva asukaskunta näissä Y-säätiön kodeissa ei sitten olisi sellaista niin sanottua perinteisempää viinaan menevää kansaa, vaan enemmän näitä huumeihmisiä, Pakarinen kertoo MTV Uutisille.
– Vanhemmat pelkäsivät siellä, että heidän saamansa tieto ei ole aivan johdonmukaista päihteettömyyteen liittyen, hän jatkaa.
Koululta on kuitenkin kerrottu Pakariselle, että häiriöitä ei ole tähän mennessä ollut.
– Otin esille vanhempien huolen kaupunginhallituksen kokouksessa koululla käynnin jälkeen. Toivoin, että päätöksen yhteydessä oltaisiin korostettu päihteettömyyttä. Siinä tietysti on vivahde-ero, että panostetaanko päihteettömyyteen vai onko päihteettömyys yksi kriteeri asumiselle. Olisin halunnut siihen päätökseen päihteettömyys-sanan kyllä hiukan vahvemmin.
"Kaupunginhallitus pitää tärkeänä, että tulevaa asumisyksikköä suunniteltaessa kiinnitetään huomiota ala-asteen koulun sijaintiin kiinteistön välittömässä läheisyydessä, tuetaan päihteettömyyteen ja lähiympäristöön kohdistuviin vaikutuksiin."
Tilanne on herättänyt kivaan keskustelun Facebookissa. Alueen asukasryhmissä pelätään, että huumeita tullaan myymään koulun pihalle. Näitä keskusteluja Pakarinen ei ole seurannut.
– Toki se olisi sitten häiritsevää käytöstä, jos jokin, hän toteaa.
”Jos päihteidenkäyttö lähtee lapasesta, toiminta siirtyy muualle”
Helsingin kaupunginhallituksen päätökseen tontin siirtämisestä Y-säätiön käyttöön kirjattiin huomion kiinnittäminen päihteettömyyden tukemiseen.
– Suojapirtti tulee kyllä jatkamaan siinä uusissa tiloissa. Heillä on siinä palvelusopimus. Käsittääkseni Y-säätiön ja Suojapirtin kanta on se, että jos siellä päihteiden käyttö lähtee lapasesta, niin sitten siirretään jonnekin muualle heidän toimipaikkansa. Oletan, että se toimii. En ole enää niin huolissani tästä asiasta, kun nämä vakuuttelut olen saanut.
Suojapirtti on vakuttanut kaupunginhallitukselle, että asukasvalinnat tehdään huolellisesti.
– Edellytän joka tapauksessa, että toiminta on sellaista, että se ei näy ala-asteen oppilaille siinä ulkona. Käsitin, että asumismahdollisuuden siellä sitten menettää, jos päihteiden käyttöä esiintyy. Tämän varaan lasken itse, että näinhän sen täytyy sitten olla.
Hän toivoo, että jatkossa kaupunkilaisia informoidaan paremmin siitä, mitä on tapahtumassa ja yhteistyötä alueen asukkaiden kanssa tulee lisätä.
– Tilannetta pitää tietysti seurata, että miten se nyt jatkuu.
Alakoululaisen äiti: "Päihdeongelmaisetkin ovat ihmisiä"
Kuudesluokkalaisen Siltamäen ala-asteen koulua käyvän oppilaan äiti Laura Koskinen rauhoittelee tilannetta. Hänen tyttärensä on käynyt alueella koulua ensimmäisestä luokasta asti, eikä asuntola ole häirinnyt lasta.
– Minä en näe siinä ongelmaa. Toivon, että jatkossa koulu tulee tekemään yhteistyötä näiden tahojen (Y-säätiö ja Suojapirtti) kanssa. Näin pystyttäisiin paremmin puuttumaan ongelmiin, jos niitä tulee. En lähtisi tässä vaiheessa maalamaan uhkakuvia seinälle. Päihdeongelmia on kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kaikilla asuinalueilla, Koskinen toteaa.
Koskinen on asunut alueella jo 80-luvulla ja käynyt Siltamäen ala-asteen koulua 90-luvulla.
– En silloin nuoruudessani edes tiennyt, että siinä on tällainen asuntola. Uskon, että kaikilla on tahtotila siihen, että alue pysyy rauhallisena.
Katsotaan mitä tapahtuu ja jos jotain tapahtuu, niin sitten reagoidaan.
Koskinen kannattaa kuntouttavia asumispalveluja.
– Sitä kautta päästään vaikuttamaan päihdeongelmiin, että se asunto heille annetaan. Heillä on sitten mahdollisuus lähteä kuntoutuksen polulle. Päihdeongelmaisetkin ovat ihmisiä, Koskinen sanoo.
Suojapirtti ry:stä kerrotaan, ettei päihdekuntoutuja voi edistyä, jos hänen läheisyydessään käytetään päihteitä. He pyrkivät yhteistyössä Y-säätiön kanssa pitämään yllä päihteettömyyttä.
– Jos toisella tavalla toimittaisiin, niin siitä ei tulisi mitään. Haasteellista on varsinkin, jos ihminen on alkoholista riippuvainen. Ei meidän nykyisessäkään kohteessa mikään absolutismi pärjää. Ihmisen täytyy itse tehdä ratkaisu viinan juomisen suhteen, yhdistyksen puheenjohtaja Peter Fredriksson kertoo.
Päihdeongelmaisia pyritään ohjaamaan työhön.
– Siitä on nyt saatu hyviä kokemuksia, että he osallistuvat esimerkiksi ympäristön puhtaanapitoon, Fredriksson vakuuttaa.
Suojapirtti on pitänyt alueen asukkaille tiedotustilaisuuksia ja kohdannut ennakkoluuloja. Fredriksson ei ymmärrä, mistä ne kumpuavat.
– Asukkaat ovat ilmaisseet suoraan pelkäävänsä, että häiriöitä tulee. Alueen maineen heikkeneminen ei olisi kenenkään intressi ja me satsaamme päihteettömyyteen.
Emme tule sallimaan sitä, että asuntoihin muuttaisi päihteitä käyttäviä asukkaita. Kaupungin kanssa tehdään ratkaisuja asukasvalinnoista. Kriteerit ovat keskeisiä. Olemme mukana asukkaiden haastattelussa. Asukasvalinta on hirvittävän tärkeä. Heidän kanssaan tehdään sekä vuokrasopimus, että palvelusopimus, hän vakuuttaa.
Päihteet eivät ole ainoa syy asunnottomuuteen
Fredrikssonin mukaan alueelle tulee sekä tukiasuntoja että normaaleja valtion tukemia vuokra-asuntoja.
– Kaikilla asukkailla tulee tietysti olla kiireellinen asunnon tarve, sillä asunnottomille se on tarkoitettu. Suomessa on paljon sellaisia asunnottomia, joiden ainoa syy asunnottomuuteen on asunnon puute. Vain kolmasosa asunnottomista on sellaisia, jotka tarvitsevat raskasta tukea, Fredriksson valottaa.
– Ei missään nimessä tule kysymykseen, että koko tontti olisi täynnä tukiasuntoja. Se, minkä me voimme taata, on että häiriöitä ulkopuolelle ei aiheuteta.
Suojapirtti on tähän asti ollut kaupungin vuokralaisena koulun viereisessä rakennuksessa. Huonokuntoisen rakennuksen purkutöihin ryhdytään syksyllä.
– Olemme palveluntuottajana ja tarjoamme tuen asukkaille. Emme halua omistaa kiinteistöä.