Osa Espoon Pihlajarinteessä asukkaista kokee paikallisen asunnottomien asumisyksikön aiheuttavan turvattomuutta naapurustossa. Yksikkö kertoo etsivänsä ratkaisuja ongelmiin.
Etätöissä kotonaan Espoossa ollut Sami sai viime viikolla erikoisen viestin vaimoltaan. "Miksi pihallamme on koira ja poliiseja", vaimo kysyi huolestuneena Samilta.
Samin vaimo oli saanut ilmoituksen liikkeestä pihalla olleesta turvakamerasta ja nähnyt pihaa kiertävät poliisin ja poliisikoiran.
Sami käveli ulos ja kysyi asiasta poliisilta. Poliisi etsi naista, joka oli ensin murtautunut Samin naapuriin ja lähtenyt sen jälkeen kiertämään lähialueiden pihoja, ja päätynyt Samin pihalle.
Turvakamerakuvasta näkyi, kuinka nainen oli kokeillut Samin pihassa olleen auton ovea.
– Tapaus ahdistaa eniten lasten vuoksi. Tyttömme ovat kuusi- ja kahdeksanvuotiaita, Sami kertoo MTV Uutisille.
Aggressiivinen mies hortoili pihalla
Samin kokemus ei ole ainoa vastaava Espoon Pihlajarinteessä – edes lyhyen ajan sisällä. Nimettömänä pysyttelevä alueen asukas kertoo, että hänen kauttaaltaan aidatulle pihalleen oli tunkeutunut mies toissa viikolla.
Hän oli soittanut poliisit ja yrittänyt pitää miehen paikalla niin kauan, kun poliisit saapuvat, mutta turhaan.
– He tulivat auttamatta liian myöhään.
Samalla tunkeutuja oli käyttäytynyt asukasta kohtaan aggressiivisesti.
– Hän uhkaili, että me ei voida tehdä mitään, ja koitti houkutella minua lähemmäs.
Asumisyksikön ongelmiin jo puututtu
Pihlajarinteen somekanavissa huhutaan useista samankaltaisista tapauksista: pihoilla hortoilevista ihmisistä, ovenkahvojen kokeilusta ja pikkuvarkauksista.
Asialla ovat alueen asukkaiden mukaan paikallisen Kuninkaankallion asumisyksikön asukkaat. Diakonissalaitoksen mukaan Kuninkaankallio on tarkoitettu toimintarajoitteisille alle 65-vuotiaille miehille ja naisille.
Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja-Leena Remes kertoi kolme vuotta sitten Länsiväylä-lehdelle, että järjestyshäiriöt olivat lisääntyneet alueella, minkä vuoksi asumispalveluyksikön asukkaiden valintakriteerejä kiristettiin.
Tilanne ei kuitenkaan ole huomattavasti rauhoittunut.
– Välillä on rauhallisempaa, mutta välillä erilaiset järjestyshäiriöt ovat ihan päivittäisiä, asukas sanoo.
”Ovia kokeillaan ja täytyy miettiä, mitä pihalleen laittaa”
Nimettömänä pysyttelevä asukas kertoo, että näkyvä päihteidenkäyttö, melu ja esimerkiksi roskisten penkominen on pihoilla käymistä yleisempää.
Niitä asukkaat olisivat vielä valmiita ymmärtämään ilman varkauksien pelkoa.
– Ovia kokeillaan ja täytyy miettiä, mitä pihalleen laittaa. Eihän ne taloudelliset menetykset ole suuria, mutta jos viedään kukkaruukkuja, kynttilälyhtyjä ja muuta, niin mietityttää, mitä voi jättää ulos.
Asukas toivoo tiukempia pelisääntöjä yksikön asukkaille.
– Lähimmäisenrakkautta löytyy, mutta toivottaisiin pelisääntöjä. Osa ei varmaan edes tajua mitä tekee, mutta esimerkiksi pihallani käynyt kaveri oli täysin välinpitämätön seurausten suhteen.
– Olemme aika suvaitsevaisia, mutta tässä saa pelätä lastensa ja omaisuutensa puolesta. Kun tätä tuetaan, niin harmittaa, että kiitos paikallisille on tämä.
Yksikkö: "Olemme erittäin pahoillamme"
Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Ella Suojalehto kertoo, että asumisyksikössä ollaan tietoisia aiheutuneista häiriöistä.
– Olemme tietysti erittäin pahoillamme. Toivomme, että rinnakkaiselo onnistuisi, Suojalehto sanoo MTV Uutisille.
Hän painottaa, että asumisyksikkö ei hyväksy naapureille syntyvää häiriötä ja korostaa yksikön pyrkimyksenä nimenomaan olevan häiriöttömyys.
Asumisyksikkö on ollut toiminnassa kymmenkunta vuotta, ja siinä asuu noin sata asukasta. Suojalehto toivookin, ettei kaikkia asukkaita leimattaisi joidenkin yksilöiden käytöksen perusteella.
Asumisyksikkö opettaa asukkaita elämään
Asumisyksikössä asutaan yleensä asunnottomuuden vuoksi, ja palvelu toimiikin niin sanotulla asunto ensin -periaatteella. Siinä lähtökohtana on, että henkilön tulee ensin saada asunto, jotta hän voisi hoitaa muita mahdollisia ongelmiaan kunnolla.
Suojalehdon mukaan asukkaat ovat monesti kohdanneet elämässään vyyhdin erilaisia ongelmia. Asumisyksikön tarkoituksena on auttaa heitä asumisessa ja ottamaan vastuun elämästään ja käyttäytymisestään. Tässä kiinteä osa on sen oppiminen, miten toimitaan yhteiskunnassa ja naapurustossa. Prosessi ei kuitenkaan ole aina sujuvaa.
– Toipuminen on hidasta ja välillä tulee myös takapakkia, Suojalehto kertoo.
Erityisesti päihteiden käyttö on omiaan johtamaan häiritsevään ja haitalliseen käyttäytymiseen. Selvinpäin moni katuukin päihtyneenä tehtyjä tekoja.
Asumisyksikkö yrittää osaltaan vähentää ongelmia
Suojalehto kertoo, että yksikkö järjestää naapurustotilaisuuksia yhteisistä asioista keskustelemiseksi ja konkreettista naapurustotyötä, jossa yksikön asukkaat ja henkilökunta pitävät lähiympäristöä siistinä, ehkäisevät rauhatonta käytöstä alueella muuten ylläpitävät naapurisuhteita.
Hän kertoo, että asumisyksikössä suhtaudutaan vakavasti paljastuneisiin ongelmiin ja tarvittaessa poliisi kutsutaan selvittämään asioita. Jos asukas ei sopeudu asumisyksiköön, se neuvottelee palvelun tilanneen Espoon kaupungin kanssa siitä, mikä olisi henkilön asumiselle paras ratkaisu.
Poliisi: Yksikkö ei vastuussa yksilön teoista
Paikalliselta poliisilta löytyy ymmärrystä asukkaiden kokemuksille.
– Kyllähän se säteilee ympäristöön, jos samassa yksikössä asuu henkilöitä, joilla on ongelma sosiaalisen elämän, yhteiskunnan sääntöjen ja normien kanssa, sanoo rikoskomisario Katja Rekola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.
Hän kuitenkin korostaa, että yhden yksikön leimaamiselle ei ole tarvetta. Ongelmia on myös yksiköstä riippumatta.
– Yksittäinen henkilö tekee rikoksen, ei yksikkö siitä ole vastuussa, hän muistuttaa.
Omaisuusrikokset yleistyneet
Rekola kertoo, että rikosilmoitusten määrä alueella on kasvussa.
– Omaisuusrikoksista tehdyissä rikosilmoituksia on ollut jopa huomattavaakin kasvua viime vuoteen verrattuna, Rekola kertoo viime vuonna annetussa haastattelussa.
Sen sijaan kenttäpartiolle annetuissa poliisitehtävissä on ollut laskua. Näillä tarkoitetaan tapauksia, joissa poliisi pitää saada nopeasti käynnissä olevan tilanteen vuoksi paikalle.
Naapuruston yhteisöllisyys auttaa omaisuuden valvonnassa
Rekola kertoo, että poliisi tekee jatkuvasti yhteistyötä alueen asukkaiden ja tämän yksikön kanssa.
Oman omaisuuden turvaamiseksi hän suosittelee yhteisöllisyyttä ja naapuriapua, toimivaa valaistusta ja valvontatekniikkaa sekä varastettavaksi soveltuvan omaisuuden kuten polkupyörien säilytystä lukkojen takana.
Jos huomaa omalla pihallaan häärivän ulkopuolisen hänkilön, tulee Rekolan mukaan soittaa hätäkeskukseen. Tilannetta voi myös kuvata, jos se on omasta turvallisuudesta tinkimättä mahdollista. Mieleen kannattaa painaa henkilön tuntomerkit sekä poistumissuunta poliisipartion työn mahdollistamiseksi.