Pitääkö astiat huuhdella ensin? Lue vastaukset yleisiin tiskikoneväittämiin – "Yllättävän yleinen virhe"

Oletko hoksannut tätä tiskikonekikkaa? Suomalaisen TikTok-vinkki huomioitiin ulkomaisissa medioissa 0:41
KATSO MYÖS: Oletko hoksannut tätä tiskikonekikkaa? Näin korkeat viinilasit saa mahdutettua pesukoneen ylähyllylle helposti ja näppärästi. Valitettavasti kikka ei toimi aivan joka koneessa.

Monen keittiössä tekee tiskikone töitä pitkin viikkoa, mutta tiedätkö oikeasti, kuinka konetta tulisi huoltaa ja käyttää? Asiantuntija vastaa yleisiin tiskikoneväitteisin.

Oletko törmännyt seuraaviin tiskikoneväittämiin? Entä tiedätkö, pitäväkö ne paikkansa? JM Suomen vastuukorjaustiimin työnjohtaja Aleksi Puhakka perkaa tiedotteessa yleisten väittämien todenmukaisuutta.

Pitääkö asiat huuhdella ennen koneeseen laittamista?

Usein kuulee puhuttavan siitä, kuinka astiat olisi hyvä huuhdella ennen tiskikoneeseen laittamista, mutta Puhakka tyrmää väitteen.

– Ei pidä paikkaansa. Astiat voidaan laittaa koneeseen suoraan pöydästä kuitenkin niin, että isommat ruoantähteet laitetaan biojätteisiin. Vaikka huuhtelusta ei sinänsä ole haittaa, on turhaa kuluttaa vettä astioiden huuhteluun. Sama tulos saavutetaan vähemmällä veden käytöllä.

Myös valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kehottaa välttämään astioiden huuhtelua veden säästämiseksi.

Puhakka kuitenkin huomauttaa, että jos astioissa on kuitenkin kovettuneita ruoanjäämiä, ne eivät välttämättä lähde ensimmäisellä pesulla.

 Mikä tahansa tiskiaine käy astianpesukoneeseen?

 – Tämä on väärä luulo. On itse asiassa yllättävän yleinen virhe, että käytetään tavallista käsitiskiainetta koneessa. Käsitiskiaine kuitenkin vaahtoutuu kuumassa koneessa, jossa suuttimet suihkuttavat kovalla paineella lämmintä vettä. Tämä ei tee hyvää koneelle, Puhakka kertoo.

Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? Juttu jatkuu videon alla.

Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? 0:35
Onko tiskikoneen pesutuloksen kannalta väliä, käyttääkö nestemäistä vai tablettina tulevaa pesuainetta?

 Astioiden pesu käsin kuluttaa vähemmän vettä kuin tiskikone?

 – Tähän väitteeseen törmää aina välillä. Monet tuntuvat ajattelevan, että astianpesukone käyttää vettä jotenkin turhaan. Fakta on kuitenkin, että nykyiset koneet pesevät muutamalla ämpärisellä (noin 15 litraa) vettä esimerkiksi 12 henkilön astiaston puhtaaksi parissa tunnissa. Käsinpesu juoksevalla hanalla kuluttaa samalla määrällä astioita vettä arviolta noin 100 litraa, Puhakka sanoo.

Myös Motiva kehottaa nimenomaan veden säästämiseksi pesemään astiat tiskikoneessa, jos sellainen löytyy. Jos astioita joutuu kuitenkin tiskaamaan käsipelillä, ei pestessä tule valuttaa vettä turhaan.

Jos tiskikone on väärin täytetty, tuleeko koneeseen toimintahäiriö?

Moni on voinut kuulla myös väitteen, jonka mukaan väärin täytetty astianpesukone voisi aiheuttaa toimintahäiriön kodinkoneeseen. Väitteessä piilee totuuden siemen.

– Tämä on osin totta. Vaikka sinänsä astioiden asettelulla ei ole suurta väliä, astioiden laadulla sen sijaan on. Puisia aterimia tai muita puisia astioita ei kannata pestä koneessa. Puusta saattaa pesun aikana irrota tikku tai palanen, joka voi kulkeutua poistopumppuun ja kiilautua pumppuun. Tällöin pumppu menee epäkuntoon, eikä poista koneesta vettä enää, Puhakka muistuttaa.

Tiskikoneen hana pitää sulkea aina käytön jälkeen?

Tiskikoneen käyttäjistä moni sulkee vesihanan kiinni koneen käytön jälkeen selkäpiissä varoitukset mahdollisesta vesivahingosta.

 Mutta pitääkö väite paikkansa?

– Mielenkiintoista kyllä, tämä pitää ja ei pidä paikkaansa. Hana on hyvä aina muistaa sulkea, mutta nykyisissä uusissa koneissa on koneen tulovesiletkuissa myös sähköinen hana, joka sulkeutuu ohjelman päätyttyä. Uudemmissa koneissa on myös letkurikkovahdit ja tuplakuoriset letkut. Eli jos alempi letku vuotaisi, niin päällimmäinen letku toimii varana.

Puhakka kuitenkin suosittelee sulkeemaan hanan, vaikka edellä mainitut varotoimenpiteet ovatkin erinomaisia.

Katso myös: Voiko lohta oikeasti valmistaa astianpesukoneessa? Kokeilimme! Juttu jatkuu videon alla.

Voiko lohta oikeasti valmistaa astianpesukoneessa? 3:43
Miten lohi valmistuu tiskikoneessa?

Pitääkö astianpesukoneen luukku avata heti ohjelman jälkeen?

Tämä väite pitää Puhakan mukaan paikkansa.

 – Tämä pitää paikkansa. Koneen luukku tulisi avata ohjelman loputtua, jotta kosteus saataisiin pois koneesta. Luukkua kannattaa myös pitää auki.

Puhakka huomauttaa, että jos koneesta tulee tällöin hajua, koneen sihdeissä ja tiivisteissä on ruoantähteitä.

– Tämä on merkki siitä, että kone tulee puhdistaa. Kone itsessään ei haise. Eli jos hajua on, puhdistustoimet kannattaa tehdä.

Entä saako tiskikoneen luukun avata kesken ohjelman? Tai saako ohjelman sammuttaa kesken kaiken? Näin asiantuntijat vastasivat.

Riittää, että tiskikoneen puhdistaa muutaman kerran vuodessa – totta vai tarua?

– Tämä ei pidä paikkaansa, sillä koneen pohjalla olevat ruoantähteet olisi hyvä putsata aina koneen astioiden tyhjennyksen yhteydessä.

Puhakan mukaan koneen pohjalla oleva sihti puolestaan olisi hyvä puhdistaa 1–2 kuukauden välein, sekä koneen ja luukun tiivisteet ainakin kerran kuukaudessa.

– Sen sijaan koneen käyttömäärästä riippuen kannattaa laittaa erityistä koneen pesuun tarkoitettua ainetta kerran tai kaksi vuodessa. Tämä ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan myös muut edellä mainitut toimenpiteet ovat tärkeitä, Puhakka toteaa.

Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Katso videolta, mitä tapahtui:

Lähteet: JM Suomi, Motiva

Lue myös:

    Uusimmat