Älä ikinä tee tätä virhettä ruohonleikkurin kanssa – "Amputoituminen on enemmän kuin todennäköistä"

0:34imgKatso videolta, kuinka välttää virheet ruohonleikkurin käsittelyssä. Pahimmillaan seurauksena voi olla sairaalareissu.
Julkaistu 19.07.2022 15:01

Ville Järveläinen

Vakuutusyhtiö LähiTapiola muistuttaa ruohonleikkureiden aiheuttavan vuosittain kymmeniä tapaturmia sekä satoja esinevahinkoja. Useimmiten syy on leikkurin käyttäjässä.

Ruohonleikkurit olivat vuonna 2021 osallisena lähes 80 tapaturmassa. Päältä ajettavilla leikkureilla tapaturmia aiheuttavat usein putoamiset ja kaatumiset, kun taas työnnettävien leikkureiden kohdalla korostuvat lähinnä jälkimmäiset.

– Hyvin yleistä on, että ruohonleikkaaja kävelee leikkurin kanssa takaperin ja epähuomiossa astuu kuoppaan tai kompastuu johonkin esteeseen. Näistä aiheutuu erilaisia venähdyksiä ja vääntymisiä ja jopa murtumia, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja Antti Määttänen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Myös itse leikkuri voi olla tapaturmien aiheuttaja. Etenkin huollon yhteydessä leikkurin terä tai muut terävät osat voivat tuottaa huoltajalle haavoja, ja painavan leikkurin kääntely voi johtaa venähdyksiin. Venähdyksiä sattuu jonkin verran myös silloin, kun bensakäyttöistä leikkuria riuhdotaan käyntiin vetonarusta.

Lue myös: Älä sorru yleiseen mokaan! Näin nurmikko pitäisi oikeasti leikata – ruohonleikkurissa on tärkeä säätö, jonka moni unohtaa

Kaikkein pahimmat tapaturmat syntyvät käynnissä olevan polttomoottorileikkurin kanssa. Kun leikkaaja ajaa tai työntää leikkurin pienten kivien, oksien tai muiden esineiden päältä, tehokkaat terät sinkoavat valtavalla nopeudella teräviä osia pitkin nurmikkoa, ja pahimmillaan ne osuvat leikkaajaan tai muihin nurmikolla oleviin.

Kaikkein vaarallisinta on kuitenkin se, jos leikkuria ryhdytään putsaamaan tai nostelemaan sen käynnissä ollessa.

– Sormia ja varpaita on leikkautunut, kun käynnissä olevaa leikkuria on ryhdytty putsaamaan tai nostelemaan pohjasta. Mikäli käynnissä olevan leikkurin teräsuojan sisään laittaa sormia tai varpaita, on amputoituminen enemmän kuin todennäköistä, Määttänen huomauttaa.

Vuosittain ruohonleikkureilla sattuu paljon vahinkoja erilaisille laseille, kun ruohonleikkurista sinkoutuu kiviä tai muista teräviä esineitä auton tai rakennusten ikkunoihin ja jopa silmälaseihin.

– Leikkuualueen lähellä olevat autot kannattaa siirtää pois ja varmistaa, että ruohonleikkurin turvavarusteet ovat paikoillaan. Ruohonleikkureilla myös ajetaan tai työnnetään erilaisten esineiden päältä, jolloin ne rikkoutuvat. Lisäksi koneilla törmätään autoihin tai muihin esteisiin, Määttänen luettelee.

Lue myös: Ruohoa leikannut mies sai naulan silmäänsä – lääkäriltä tärkeä muistutus: "Potilas oli äärimmäisen onnekas"

Lähde: LähiTapiola

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus