Jerry Riikosen kasvot murtuivat kolmesta kohtaa sähköpotkulautaturmassa: "En ymmärtänyt, miten pahasti todellisuudessa oli käynyt"

9:16img
KATSO VIDEO: Miten sähköpotkulautaonnettomuuksia saataisiin vähennettyä?
Julkaistu 22.04.2023 07:16
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Jerry Riikosen toukokuinen illanvietto ei päätynyt suunnitelmien mukaan serkun luo pizzalle vaan sairaalan päivystykseen kasvot murtuneena. Hiekoitushiekka ja skuutti olivat käydä Riikosen kohtaloksi. Nyt hän ei enää riskeeraisi terveyttään tai henkeään samalla tavalla.

7.5.2022 Jerry Riikonen matkasi sähköpotkulaudalla serkkunsa luo pizzalle, mutta matka päättyikin kasvot edellä asfalttiin.

– Tienpientareelle oli jäänyt irtohiekkaa talven hiekoituksesta ja painoin paniikinomaisesti sekä skuutin etu- että takajarrut lukkoon, jonka seurauksena skuutti luisui pois altani ja lensin naama edellä kanttikiveen, Riikonen muistelee MTV Uutisille.

Alkuun Jerry luuli, ettei onnettomuudessa käynyt pahasti.

– En tuntenut lainkaan kipua, enkä ymmärtänyt, miten pahasti todellisuudessa oli käynyt.

Onneksi yksi Jerryn serkuista näki tilanteen ja soitti ambulanssin runsaasti verta vuotavalle Jerrylle.

Jerry Riikonen onnettomuuden jälkeen

Jerryn kasvot murtuivat kolmesta kohtaa ja hän sai lievän aivotärähdyksen.

Ambulanssi kuljetti Jerryn Haartmanin sairaalaan, jossa hänellä diagnosoitiin aivotärähdys ja kolme murtumaa kasvoissa.

Seuraavana päivänä Jerry tutkittiin Töölön tapaturmakeskuksessa tarkemmin ja hän sai päättää, annettaisiinko kasvojen murtumien luutua rauhassa vai kokeiltaisiinko murtumia korjata leikkauksella.

– Tietysti leikkaus vähän pelotti ja mietitytti, jääkö kasvoihini pysyviä jälkiä, koska kyseessä on kuitenkin alue, joka on merkittävässä roolissa omassa elämässä. Päädyin silti leikkaukseen.

Operaatio oli iso.

Oikeaan silmäkulmaan asennettiin titaanilevy, joka pitää silmää paikoillaan, koska muuten se olisi ikääntymisen myötä siirtynyt epäsymmetriseen asentoon suhteessa vasempaan silmään. Lisäksi oikean puolen poskiluu rusautettiin paikoilleen, jotta se luutuu oikein.

Lue myös: Tällaisia vammoja sähköpotkulaudalla kaatuminen voi aiheuttaa – "Todennäköisesti potilas syö soseita kuukauden tai pari"

Skuutti on jäänyt varastoon

Jerry kertoo toipuneensa leikkauksesta ja onnettomuudesta yllättävän nopeasti, mutta hermovaurio kasvoissa kulkee edelleen mukana. Kenties koko loppuelämän.

– Jos pyyhkäisen sormella ohimoa, aiheuttaa se oikeaan silmääni sellaisen tunteen kuin siellä olisi hirveästi hiuksia. Silmä kutisee. Lisäksi oikeassa yläleuassani on tunnottomuutta. Voi olla, ettei hermovaurio koskaan parane, mutta onneksi olen oppinut elämään sen kanssa.

Jerry Riikonen

Jerry Riikosen kasvoihin ei jäänyt skuuttionnettomuudesta näkyviä jälkiä, mutta hermovaurio on osa arkea edelleen.

Onnettomuuden jälkeen oma skuutti on tosin jäänyt varastoon, eikä vuokraskuutinkaan päälle ole ollut houkutusta lähteä.

– Olen kävellyt, mutta on minulla polvi- ja kyynärsuojat sekä kypärä ostettuina valmiiksi siltä varalta, jos auto ei ole joskus käytettävissä ja pitää lähteä skuutilla liikkeelle.

Jerryn onnettomuus on vaikuttanut myös hänen ystäviensä innokkuuteen käyttää sähköpotkulautoja.

– Olen toiminut varoittavana esimerkkinä, mutta onneksi olin siinä mielessä onnekas, että pääsin palaamaan työelämään, enkä saanut pysyvää aivovauriota.

Sähköpotkulautailun aiheuttamiin haasteisiin tulisi puuttua

Jerry toivoo, että skuuttien käyttöä valvottaisiin tarkemmin.

– Tai käytettäisiin ainakin kypärää, jos niillä on pakko ajella. Itse olen onnettomuuden jälkeen kiinnittänyt huomiota omaan turvallisuuteeni elämän jokaisessa asiassa, ettei tarvitsisi oppia kivun kautta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on ehdottanut, että sähköpotkulautojen käytölle asetettaisiin promilleraja.

Lisäksi ministeriö ehdottaa, että sähköpotkulautojen pysäköinti jalkakäytäville kiellettäisiin ja virheellisesti pysäköidyt menopelit siirrettäisiin käyttäjän kustannuksella pois lojumasta kävelyteiltä.

Lue myös: Miten sähköpotkulautailua voisi rajoittaa? Bolt, Tier ja Voi kertovat, mikä ehdotetussa lakikokeilussa toimii ja mikä ei

Onnettomuus voi koitua kalliiksi skuuttaajalle

Jerry Riikonen kertoo, että vaikka hänen vammansa hoidettiin alusta loppuun saakka julkisen terveydenhuollon piirissä, kertyi kuluja kaikkiaan useiden satojen eurojen verran.

– Poliklinikkamaksut, päivystysmaksu, päiväkirurgisen operaation kulut ja särkylääkkeet. Niistä se kertyi ja hintaan olisi saanut laittaa nollan perään, jos olisin käynyt yksityisellä.

Tässä tapauksessa vapaa-ajan tapaturmavakuutus korvasi kulut. Näin ei välttämättä olisi ollut, jos onnettomuuden taustalla olisi ollut päihtyneisyys tai oma törkeäksi luokiteltava huolimattomuus.

– On huolestuttavaa, että sähköpotkulautojen väärinkäyttö tuntuu lisääntyvän. Esimerkiksi ajaminen niin, että kaksi ihmistä matkustaa yhdellä skuutilla ei ole hyvien liikennetapojen mukaista ja aiheuttaa todennäköisemmin onnettomuuksia, sanoo henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo Pohjola Vakuutuksen tiedotteessa.

Toimittaja testasi, millaista on ajaa "humalassa" sähköpotkulaudalla. Juttu jatkuu videon alla.

4:31img

Poliisikin arvioi suorituksen.

Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat yleisimmin kaatumisia, jotka johtuvat eturenkaan osumisesta esimerkiksi katukivetykseen, mukulakiveen tai kaivonkanteen.

– Kaatumisista syntyneissä vammoissa korostuvat käsi, polvi ja nilkka sekä valitettavasti myös päänalue. Se tarkoittaa kaikkea hammasvaurioista vakaviin aivovammoihin.

Erkamon mukaan heidän yhtiönsä maksaa sähköpotkulautaonnettomuuksista keskimäärin 900 euroa korvauksia yhtä asiakasta kohden.

– Keskimääräinen leikkaus maksaa jo noin 3500 euroa ja joka kymmenes vakuutuksesta korvattavista skuuttionnettomuuksista vaatii leikkaushoitoa. Osa leikkauksiin johtavista onnettomuuksista voitaisiin välttää tarkkaavaisuudella ja ajamalla fiksusti.

Mikael Jungner kaatui pahasti sähköpotkulaudalla vuonna 2021. Juttu jatkuu videon alla.

0:55img

Mikael Jungner kaatui pahasti sähköpotkulaudalla – lääkäri kertoi aivoverenvuodosta.

POP Vakuutus puolestaan kertoo tiedotteessaan, että sähköpotkulautaturmien korvaussummat vaihtelevat vahingon vakavuudesta riippuen. Heille korvaushakemuksia jätetään muutamia vuosittain ja niissä vammat vaihtelevat rannemurtumista aivovammoihin.

Pohjola Vakuutuksesta kerrotaan, että tapaturma- ja sairasvakuutuksesta korvataan laajasti onnettomuuteen liittyä hoitokuluja ja kuntoutuskuluja.

Työkyvyttömyyden tai tapaturmasta aiheutuvan pysyvän haitan korvaa puolestaan vapaaehtoinen henkilövakuutus, jos sellainen sattuu löytymään.

Lue myös: Saako sähköpotkulaudan jättää lojumaan jalkakäytävälle? Viranomaisilta varoittava kannanotto – uhkana kovemmat otteet

Kallis paukku myös yhteiskunnalle

Poliisi ei toistaiseksi erottele skuuttionnettomuuksia omalla koodillaan onnettomuustilastoissa, minkä vuoksi tämänhetkiset tiedot onnettomuuksien määristä jäävät sairaaloiden ja vakuutusyhtiöiden itsekeräämään dataan, kertoo Pop Vakuutus.

HUSin tuoreimmat sähköpotkulautaonnettomuustilastot löytyvät vuodelta 2021. Aineistossa analysoitiin 446 vuoden 2021 aikana sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantunutta potilasta. HUSin mukaan vammoista 257 oli lieviä, 155 keskivaikeita, 30 vaikeita sekä kolme hyvin vaikeaa ja yksi erittäin vaikea vamma. Suurin osa vammoista oli tapahtunut viikonloppuisin ja ilta- ja yöaikaan. Vajaa puolet potilaista oli päihtyneitä.

Lue myös: Taavi, 25, lähti sähköpotkulaudalla baarista kotiin, sitten kaikki pimeni 

HUS arvioi, että pelkästään Helsingin alueella sattuneista sähköpotkulautaonnettomuuksista koitui yhteiskunnalle kustannuksia vuonna 2021 reilut 1,7 miljoonaa euroa. Summassa ei ole huomioitu yksityisten lääkäriasemien kuluja.

Työpoissaolojen kustannuksien arveltiin samalta aikajaksolta olevan lähes 850 000 euroa.

Lue vielä: Norjalaistutkimus: Sähköpotkulaudalla sattuvissa onnettomuuksissa usein tiettyjä yhtäläisyyksiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittaislähteet: POP Vakuutuksen tiedote, Pohjola Vakuutuksen tiedote, HUS

Tuoreimmat aiheesta

Tapaturmat