Elämä on yhtä pettymystä, josta selviää helposti siten, ettei odota keltään mitään. Vai? Asiantuntija arvioi, kannattaako pessimistisiin elämänohjeisiin uskoa.
Suomalaisia pidetään yleisesti pessimistisinä ja vähään tyytyvinä. Onnesta ei sa huudella eikä varsinkaan rahallista omaisuutta korostaa. Kysyimme asiantuntijalta, kannattaako pessimistisiin elämänohjeisiin uskoa.
Älä luota, älä odota
Usko itseesi, sillä vain harva ihminen uskoo sinuun. Pettymykset välttää helposti siten, ettei koskaan odota keneltäkään mitään.
– Ennemminkin sanoisin, että sitä saa, mitä tilaa, toteaa Hilkka Putkisaari, psykoterapeutti, taideterapeutti, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.
– Jos suhtautuu kamalan pessimistisesti ja olettaa, ettei saa keneltäkään mitään, silloin ei varmasti saakaan mitään. Jää hyvin yksin. Kyllä pitää ennemmin olla avoin ja luottavainen, olla tietoinen toiveista ja unelmista, yrittää tavoitella niitä. Kyllä maailma on hyvin kylmä ja yksinäinen pessimistinen, jos ajattelee niin, että pitää yksin olla eikä saa keneltäkään mitään toivoa.
Mitä enemmän välität, sitä enemmän voit menettää. Älä kiinny.
Jos on menettänyt, kokenut tuskaa ja saanut särön sieluunsa, on normaalia ja inhimillistä tuntea varovaisuutta ja apeutta. Ikuisesti ei kuitenkaan kannata surra.
– Jos et uskalla lähteä uudelleen yrittämään, myös kiellät itseltäsi mahdollisuuden siihen, että voisit saada rakkauden ja saada rakastaa. Jos pelkää kiintymystä, myös estää itseltään jotakin ihanaa, mitä voisi olla tulossa, Putkisaari sanoo.
– Tästä tulee mieleeni laulu: jos yksi pettää ja toinen jättää, muista, kolmas ystävä on ja se on sun kyyneliisi täysin viaton. Eli aiempien suhteiden epäonnistumisia ei pitäisi kantaa mukana ja tuoda uuteen suhteeseen, koska uusi suhde on aina ihan uusi ja se pitäisi pystyä aloittamaan nollasta.
Jos et halua tehdä jotakin ja olo tuntuu epävarmalta, pakota itsesi kokeilemaan. Näin opit.
Omalta mukavuusalueelta poistuminen on myös trendikästä. Outoja ruokia, matkakohteita ja tyylejä täytyy kokeilla estottomasti. Pitäisikö lähteä kokeilemaan jotakin, vaikkei haluaisi?
– Jos siitä, että teet jotain, ei ole sinulle mitään hyötyä, tai siitä, että jätät sen tekemättä, ei ole mitään haittaa, niin miksi pitäisi muiden vuoksi tehdä? Että jos tekisi, tekisi itsensä vuoksi, Putkisaari pohtii.
Hän ottaa esimerkiksi tilanteen, jossa ihminen pelkää mennä hissiin.
– Jotta pääsisi yläkertaan, pitäisi käyttää hissiä. Jos haluat mennä yläkertaan, silloin kannattaa haastaa itsensä opettelemaan hissin käyttöä, vaikka pikkuhiljaa. Ettei pelko olisi sellainen, joka estää tekemästä jotakin, mitä oikeasti haluaisit. Joissakin tilanteissa kannattaa haastaa itseään ja tehdä asioita, jotka eivät tunnu mukavalta. Ei muiden takia, vaan oman itsen vuoksi.
Kursivoidut kohdat ovat vinkkejä, joita on kerätty toimituksesta ja sosiaalisen median sivuilta, kuten Twitteristä.