Hyvää tarkoittava äiti tai ystävä saattaa päästellä suustaan neuvoja, joita ei tee mieli seurata. Mutta mitä asiantuntija oli mieltä "jätä se" -kommentista?
Älä muuta miehen kanssa yhteen, siitä seuraa vain ongelmia! Älä tee kompromissia. Kyllä riidan aikana saa vähän päästellä höytyjä ja huutaa!
Elämämme on täynnä hyvää tarkoittavia läheisiä, joiden neuvot eivät aina ole hyviä rakkaudellisesta tarkoitusperästään huolimatta. Millaisessa tilanteessa saa aina neuvoa, psykoterapeutti, taideterapeutti, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Hilkka Putkisaari?
– Jos näkee, että joku tekee konkreettisesti väärin, kyllä silloin voi nätisti neuvoa: hei, kannattaisiko tehdä näin, sitten sujuisi paremmin. Jos näkee, että lapsi tekee väärin, saa mennä avuksi neuvomaan.
Ystäväpiiri tosin kaipaa apua usein muihinkin kuin niihin konkreettisiin ongelmiin. Entä parisuhde: jos ystävän mies on niin sanottu mulkero, onko "jätä se" hyväksyttävä neuvo?
– Mieluummin niin, että autat kaveria näkemään erilaisia vaihtoehtoja. Olisi parempi, että hän itse tekee päätöksen, oli se mikä tahansa. Ajatus on se, että ihminen itse on oman elämänsä asiantuntija ja arkkitehti, Putkisaari neuvoo.
Omaan elämään vaikuttava päätös ei siis saisi tulla toiselta ihmiseltä.
– Kaveria voi auttaa näkemään erilaisia vaihtoehtoja, mutta ihminen itse tekee päätöksen. Esimerkiksi itse en menisi sanomaan, että ota ero. Voisin pohtia ihmisen kanssa erilaisia vaihtoehtoja.
Nai itsellesi hyvä rahoittaja
Ota itseäsi koulutetumpi mies, ettei hänen itsetuntonsa kärsi sinun koulutuksestasi. Ota menestynyt ja varakas mies, jotta voit toteuttaa itseäsi ja unelmiasi!
Kyllä, äiti tarkoitti hyvää, mutta neuvot ovat silti kyseenalaisia.
– Mielestäni nämä ovat itsekkäitä ja kylmiä ajatuksia, joissa toinen on jonkinlainen väline. Parisuhteeseen pitäisi mennä siksi, että rakastaa toista, antaa ja saa, arvostaa ja kunnioittaa. Ettei toinen ole vain kävelevä rahapussi, Putkisaari miettii.
Kumppani ei saa olla maksumies, jonka kanssa on vain siksi, että hänellä on rahaa.
– Ollaan yhdessä siksi, että toinen on niin ihana ihminen, että haluaa olla hänen kanssaan. Ja myös osaa arvostaa sitä, että toinen haluaa olla kanssasi. Eihän ihmisen arvo ole siitä kiinni, paljonko tienaa tai millaisia kouluja on käynyt. Ihminen itsessään on itseisarvo. Ei arvoa tarvitse suorituksien kautta hakea. Hanki mies, joka on koulutetumpi, siinä on jotenkin se ajatus, että ihmisen arvo olisi kiinni koulutuksessa. Ei ole hyvä neuvo.
Paras tapa kertoa toiselle, että hän teki virheen, on olla hiljaa – kyllä rakas siitä ennemmin tai myöhemmin huomaa, että jokin on vialla.
Riitatilanteisiin on tarjolla neuvo jos toinenkin: laske kymmeneen, poistu tilasta, ole hiljaa. Anna hänelle mykkäkoulua!
– Harvalla ihmisellä on kyky lukea toisen ajatuksia. Hiljaisuudessa on kaksi huonoa puolta: jos et kerro, et anna koskaan kumppanillesi mahdollisuutta muuttaa asiaa, jonka hän on tehnyt jotenkin väärin tai sinua ärsyttävällä tavalla. Eihän hän voi korjata mitään, jos hän ei tiedä, mitä pitäisi korjata, Putkisaari sanoo.
Tilanne on ongelmallinen myös sille, joka mököttää: jos mökötyksen aihetta ei kerro, tilanne ei muutu ja sitä ärsyyntyy ja pettyy aina uudelleen.
Minähän en sinulle vastaa
Älä ole aina tavoitettavissa ystävillesi. Muuten he pitävät sinua itsestäänselvyytenä! Älä anna niiden luulla, että olet aina tarjolla!
Pelien pelaaminen ihmissuhteissa ei ole hyväksi. Jos jokin vaivaa, asioista pitäisi kyetä puhumaan suoraan.
– En tiedä, onko se aitoa ystävyyttä, jos toista pidetään itsestäänselvyytenä. Olen toisaalta sitä mieltä, ettei aina tarvitse olla tavoitettavissa. Nykyelämä on sellaista, että pitäisi olla 24/7 kaikkien tavoitettavissa. Olisi hyvä, että ihmisellä on omaa aikaa, Putkisaari kuvaa.
Putkisaaren mukaan ei kuitenkaan ole oikein leikkiä vaikeasti saavutettavaa vain antaakseen ystävilleen opetuksen.
– Pitäisi olla tavoittamattomissa sen takia, että on oikeus omaan aikaan, jolloin kenenkään tarvitse sinua tavoitella. Ei siis siksi, että se olisi jotakin valtapeliä.
Kyllä minä tiedän, mitä mieltä oikeasti olet
Älä koskaan unohda sitä, mitä ystäväsi sanoi sinulle vihaisena. Vihaisena totuus tulee ulos. Anna anteeksi mokanneelle kumppanille, mutta älä ole niin typerä, että luottaisit häneen enää!
Putkisaari ei lämpene näillekään neuvoille.
– Vihastuksissa ihminen on niin kiihtyneessä mielentilassa, että järki sammuu. Silloin hyvin alkukantaiset reaktiot lähtevät liikkeelle. Vihastuksissa, niin sanotussa liskoaivo-tilassa, tulee sanottua sellaisia sanoja, joita ei pitäisi sanoa. Eivät ne ole sellaisia asioita, joita ihminen oikeasti ajattelee. Tietenkin niitä pitäisi pyrkiä välttämään, koska toista osapuolta satuttaa, jos haukutaan ja nimitellään, Putkisaari sanoo.
– Haukkuva ja nimittelevä kielenkäyttö ei ole koskaan hyväksi, muttei se sitä tarkoita, että ihminen sanojaan tosissaan tarkoittaisi. Kiivastuksissa tulee sanottua asioita, joita ei oikeasti tarkoita.
Putkisaari on työssään parisuhdeterapeuttina auttanut pariskuntia, joiden suhteessa on ollut pettämistä. Pariterapiassa mietitään, lähdetäänkö suhdetta rakentamaan uudelleen, ja miten rakennetaan suhde, jossa pettämistä ei ole.
– Jos ei pysty lähtemään siitä, että aloitetaan uusi aika ja uusi alku, ei suhteella oikein ole mahdollisuuksia. Jos toinen aina vetää esiin vanhat ongelmat, sanoo, etten kuitenkaan voi sinuun luottaa, silloin yritys on tuhoon tuomittu. Jos haluaa aloittaa uudelleen, pitäisi kyetä lähtemään puhtaalta pöydältä.
Vaikka olisit miten suuttunut, kyllä oman perheen jäsenille pitää aina antaa anteeksi!
Rakas ihminen voi myös loukata ja satuttaa. Verta sanotaan vettä sakeammaksi. Putkisaari kuitenkin muistuttaa, etteivät perheenjäsenet saa kohdella toisiaan yhtään sen huonommin kuin muutkaan.
– Eivät perheenjäsenet ole moraalin tai arvostelun yläpuolella. Kyllä perheenjäsenenkin pitää pyytää anteeksi, jos on tehnyt väärin, ja kysyä, miten voi sovitella, hän kuvaa.
– Jos ihminen jää kantamaan kaunaa ja katkeruutta, se syö ihmistä itseään. Ajattelen, että se on inhimillistä: jos on tullut pahasti loukatuksi, voi olla vaikeaa antaa anteeksi. Lähtisin siitä, ettei kukaan voi ulkoa päin pakottaa antamaan anteeksi. Anteeksiannon pitäisi löytyä itsen sisältä.
Kursivoidut kohdat ovat vinkkejä, joita on kerätty toimituksesta ja sosiaalisen median sivuilta, kuten Twitteristä.