Älä koskaan sano näitä asioita joulupöydässä

Joulupöydässä lauotut, toisen syömiseen liittyvät kommentit ovat omiaan aiheuttamaan ihmiselle häpeää ja syyllisyyttä.

Jouluruokien ja -juomien on tarkoitus tuoda iloa ja nautintoa, mutta joillekin herkuista notkuva pöytä voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Etenkin syömishäiriötä sairastavalle joulu on vaikeaa aikaa, mutta ruokarauha kuuluu kaikille muillekin.

Ruoan, syömisen, lihomisen tai laihduttamisen vastuuton kommentointi johtuu vinoutuneista terveys- ja ulkonäkökäsityksistä sekä dieettikulttuurista. Harmittomalta tuntuva vitsailu on omiaan aiheuttamaan häpeää ja syyllisyyttä. Kommentit voivat syöpyä syvälle mieleen ja aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa.

Paremman joululahjan voisi antaa olemalla hiljaa. Huffington Postin haastattelemat ravitsemusterapeutit listasivat kommentteja, joita ei tulisi joulupöydässä missään nimessä sanoa.

1. "Ei pitäisi mennä santsikierrokselle"

Jokainen saa santsata niin monta lautasellista kuin vain haluaa ja napa vetää. Jouluna jos milloin on sopivaa syödä tavanomaista enemmän omia herkkujaan. Kaloreita tai annoskokoja ei tarvitse miettiä.

Huffington Postin haastattelema psykologi Allie Weiser muistuttaa, että tiukat ruokailusäännöt johtavat herkästi "repsahdukseen", joka on omiaan ruokkimaan häpeän ja syyllisyyden tunteita. Syömisen kontrollointi kannattaisikin vaihtaa oman kehon kuunteluun.

Jos olo on nälkäinen tai yksinkertaisesti vain haluaa hakea lisää ruokaa, voi niin tehdä hyvällä omallatunnolla. Santsiannoksen ääreen kannattaa pysähtyä nauttiakseen herkuista täysin rinnoin.

Oletko jo kuullut intuitiivisesta syömisestä? Videolla selitetään, mistä siinä on kyse. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä on intuitiivinen syöminen? 0:35
Katso video: Tätä intuitiivinen syöminen tarkoittaa.

2. "Aiotko syödä kaiken tuon?"

Ruoan sisältämien kaloreiden kommentointi tai annoskokojen arvostelu eivät kuulu ruokapöytään eivätkä varsinkaan joulupöytään. Utelut siitä, miten toinen jaksaa syödä koko lautasellisen tai onko hän varma santsikierroksesta, vahingoittavat niin tivaamisen kohteeksi joutuvaa henkilöä kuin tilannetta todistavia.

Psykologi Desreen Dudley selventää Huffington Postille kommenttien viestivän ihmiselle, ettei hän pysty itse arvioimaan nälkäänsä. Kyseenalaistaminen voi rapauttaa itseluottamusta ja aiheuttaa epävarmuutta.

Ruoka tai syöminen eivät määritä sitä, minkä arvoinen ihminen on. Jokaisen tulee itse saada vapaasti päättää, kuinka paljon ja mitä haluaa syödä.

3. "Aloitan dieetin joulun jälkeen"

Joulun herkuttelua ei täydy ansaita tai kompensoida syömättömyydellä tai liikkumisella. Tällainen käytös vain ylläpitää loppumatonta ruokahäpeän ja laihduttamisen kierrettä. Ravitsemusterapeutti Marisa Moore suosittelee ihmisiä kuuntelemaan kehoaan ja nauttimaan ateriasta ilman pelkoa lihomisesta.

Syömishäiriöliitto muistuttaa artikkelissaan, että keho kyllä kompensoi juhlapyhien aikaiset muutokset ruokamäärissä kuin itsestään. Jouluna saa toki myös liikkua, mutta sen ei pitäisi olla rangaistuksenomaista.

4. "En olisi saanut syödä tuota"

Terveessä ruokasuhteessa kaikki ruoka on yhtä sallittua eikä mikään ole kiellettyä. Jos itsellä on omia ruokarajoituksia, ei niitä tarvitse tuoda joulupöytäkeskusteluihin muita vaivaamaan.

Psykologi Weiser alleviivaa, että ruoka on neutraalia asia, jonka tarkoitus on ravita, yhdistää sekä tuoda iloa. Tuomitsemisen sijaan kannattaakin keskittyä ruoan hyviin puoliin, kuten makuun ja tuoksuun, sekä jouluaterian ympärille kerääntyneisiin ihmisiin.

5. "Yök, miten voit syödä tuota?"

Jokaisella on omat makumieltymyksensä ruoan suhteen ja myös jouluruoka jakaa mielipiteitä. Vaikka itse ei laatikoista tai kinkusta piittaisi, tulisi ruoasta aina puhua arvostavaan sävyyn.

Toisen ruokavalintojen kritisointi ei ole vain tunteetonta vaan mahdollisesti myös vahingollista, sillä tapa voi saada kommentoinnin kohteeksi joutuneen pitämään omia mieltymyksiään epänormaaleina. Tämä saattaa heijastua ruokasuhteeseen.

Inhotuksen ilmaisemisen sijaan voi kohteliaasti kysyä, miltä itselle outo ruoka maistuu.

Kaksi tapaa tehdä perinteisiä tähtitorttuja – kummalla tavalla teet? 1:02
Katso videolta kaksi tapaa tehdä joulutorttuja!

Lue myös:

    Uusimmat