Jouluruokiin liittyvä syyllisyys voi saada aikaan rajoittamisen ja ahmimisen kehän. Osa ihmisistä paastoaa tai rajoittaa syömistään ennen pyhiä. Sekin on epätervettä.
Joulun tulisi olla rentoutumisen ja yhdessäolon aikaa, mutta monille juhlaan liittyy myös syyllisyyttä – varsinkin ruokaan liittyen. Joulukiloista ja niiden välttämisestä sekä ruokien rajoittamisesta keskustellaan ennen pyhiä suorastaan arkipäiväiseen tapaan. Ihmiset pohtivat suureen ääneen, "kehtaisivatko" ottaa vielä yhden joulutortun, tai taivastelevat "ai kamalaa, miten paljon konvehteja olenkaan syönyt!"
Samalla ilo vähenee ja stressi lisääntyy, kun yhdessäolon ja nautinnon sijaan pitää keskittyä ajattelemaan suklaapalan kalorimäärää, muistuttaa Huffington Post.
Lehden mukaan joulu voi saada aikaan ahdistusta sekä ruokien rajoittamisen ja niiden ahmimisen kehän, jota on vaikeaa murtaa.
– Hyvät uutiset? On ehdottomasti mahdollista muuttaa suhdetta ruokaan pyhien aikana, ja yleensäkin. Aluksi tulee tunnistaa ero ylensyömisen ja ahminnan välillä. Sitten voit muuttaa ajatusmallejasi, Christine Byrne kirjoittaa.
Ahmintaan liittyy häpeän tunne
Byrne huomauttaa, että ahmiminen liittyy myös syömishäiriöihin. Ahmimiskohtauksen aikana ihminen syö enemmän ruokaa kuin tavallisesti ja kokee, ettei hallitse syömistään.
– Ahmintaan liittyy häpeän tunne, kuin olisit tehnyt jotakin väärää, syömishäiriöihin erikoistunut ravitsemusterapeutti Anna Lutz kuvailee.
Ylensyömiseen ei välttämättä liity samanlaisia rankkoja syyllisyyden tunteita, mutta sitäkin karsastetaan "pahana asiana".
– Yhteiskunta haluaa meidän ajattelevan, että jos syömme enemmän kuin kehomme kaipaa, se johtaa heti painonnousuun ja huonontaa terveyttä. Tämä ei ole totta. Kehosi tulee olemaan ok, Lutz sanoo.
Ylensyömisessä itsessään "ei ole mitään pahaa"
Kaikki syövät toisinaan liikaa ruokaa, ja syömisestä voi seurata paha olo. Lutzin mukaan kylläisyyden tunteen demonisoinnin sijaan voi odottaa, että se menee ohi.
– Kerro itsellesi, ettei sinusta tunnu tältä ikuisesti. Ole tunteen kanssa. Ahdistus laskee kyllä. Kylläisyys katoaa kyllä. Ylensyöminen on joskus osa juhlapyhiä, eikä siinä itsessään ole mitään pahaa, hän sanoo.
Paastoaminen tai rajoittaminen myös ongelmallisia
Osa ihmisistä paastoaa tai rajoittaa syömistään ennen pyhiä voidakseen aattona syödä "hyvällä omallatunnolla". Sekin on epätervettä. Toisinaan syömisen rajoittamista kuitenkin pidetään jopa "osoituksena tahdonvoimasta".
– Jos ihminen tietää menevänsä juhliin, hän voi tahallaan syödä paljon vähemmän päivää tai päiviä ennen sitä. Tällaisesta dieettikulttuuriin liittyvästä ajattelusta on tullut niin tavallista, että en usko ihmisten edes tajuavan, että se on rajoittamista. Sitähän jopa ylistetään "terveellisenä", Lutz sanoo.
Paastoaminen tai rajoittaminen voivat kuitenkin johtaa ahmimiseen myöhemmin. Ihminen voi kokea ruokahimoja ja tuntea, ettei hallitse syömistään.
– Psykologisella tasolla se, että sanot itsellesi, ettet voi syödä, tai että tietty ruoka ei ole sallittu, saa sinut todennäköisemmin haluamaan sitä, Lutz kuvailee.
LUE MYÖS: Paastoatko ennen joulua? Ravitsemusterapeutti kertoo, miksi se on huono idea
Anna itsellesi lupa syödä juuri sitä, mitä mieli tekee
Ruoka ja syöminen ovat ihmisen perustarpeita. Jos syömistään rajoittaa, mieli alkaa keskittyä vain ruokaan. Rajoittamisen sijaan itselleen voikin antaa luvan syödä pyhien aikana juuri sitä, mitä mieli tekee.
– Jos olet rajoittanut syömistä tai elänyt ruokasääntöjen kanssa pitkään, ajatus irti päästämisestä voi olla pelottava, Christine Byrne kirjoittaa.
– Mutta mikäli pelkäät, että syömisluvan antaminen johtaa ylensyöntiin – kuten se voikin johtaa – muista, että se, ettet anna itsesi syödä, voi johtaa samaan lopputulokseen ja aiheuttaa samalla enemmän stressiä ja häpeää.
Syö tarpeeksi päivän aikana
Lutzin mukaan aina on hyvä aika syödä tietoisemmin ja ymmärtävämmin. Jos itselleen ei ole koskaan antanut lupaa syödä paljon jouluruokaa ilman syyllisyyttä, luvan antaminen voi johtaa mässäilyyn.
Lopulta ruokien tenho kuitenkin vaimenee – nehän eivät enää ole kiellettyjä herkkuja. Syömisen aikana vanhat ajatusmallit voivat kuitenkin solvata tai haukkua syöjää siitä, että tämä syö "liikaa" ja toimii "väärin".
– Se, että olet fyysisesti ravittu, on tässä hyvin tärkeää. Keskity syömään tarpeeksi päivän aikana, jota et ole todella nälkäinen, kun näet juhlaruoat, joita pelkäät ahmivasi, Lutz kuvailee.
Jos ruokailu luisuu ylensyömiseen, Lutzin mukaan on tärkeää olla kompensoimatta tilannetta myöhemmin. Vaikka illalla olisi syönyt paljon, aamulla syödään silti aamupalaa.
"Keskity sen sijaan juhlimaan kaikkia elämäsi hienoja asioita"
Lopuksi on tärkeää muistaa, ettei ylensyönti tee kenestäkään huonoa ihmistä. Sitä sattuu joskus kaikille, eikä yhtenä juhlapyhänä syöty suuri annos pilaa kenenkään terveyttä tai elämää.
– Se, että koet syyllisyyttä, koska koet syyllisyyttä (syömisestä) vain tekee kaikesta stressaavampaa. Keskity sen sijaan juhlimaan kaikkia elämäsi hienoja asioita ympärilläsi olevien ihmisten kanssa, Christine Byrne kirjoittaa.
LUE MYÖS: Asiantuntijat paljastavat pätkäpaaston varjopuolen: "Voi hyvin mahdollisesti sairastuttaa"
Lue lisää lifestyle-aiheita!
Lähde: Huffpost.com