Älä mokaa näillä lauseilla työsähköpostissa

sähköposti
Kannattaa miettiä, millaisen vaikutelman itsestään antaa sähköpostitse. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 20.07.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Työsähköposti kannattaa lukea ainakin kertaalleen läpi ennen kuin painaa ”lähetä”. Tietyt ilmaisut voivat saada vastaanottajassa aikaan reaktioita, joita ei tule edes ajatelleeksi. Lue alta Reader’s Digestin listaamat neuvot siitä, mitä fraaseja kannattaa välttää ja miten ne voi kiertää.

”Anteeksi, että tämä on myöhässä.”

Sano sen sijaan: ”Kiitos kärsivällisyydestäsi.”

Yritä esittää panoksesi positiivisessa valossa aina, kun mahdollista – silloinkin, kun tilanne on negatiivinen ja olet myöhästynyt pari tuntia deadlinesta. Hieman toisenlaisella muotoilulla kollegan mieleen jääkin ehkä myöhästymistäsi enemmän häntä kohtaan osoittamasi kiitollisuus. Se taas vaikuttaa siihen, miten sinuun suhtaudutaan tulevaisuudessa. Toki anteeksipyyntö on ehdottomasti paikoillaan, jos vastaanottaja vielä kommenttisi jälkeenkin huomauttaa myöhästymisestä.  

”En tiedä.”

Sano sen sijaan: ”En ole varma – haluaisitko, että otan selvää?”

Kukaan ei oleta, että sinulla olisi aina kaikki vastaukset. Mutta jos jätät keskustelun vain siihen, ettet tiedä, se näyttää sinun puoleltasi haluttomuudelta oppia tai paneutua asiaan. Kun sen sijaan ilmoittaa ottavansa selvää, osoittaa aloitteellisuutta ja viestii toiselle, että hänelle tärkeä asia on tärkeä myös sinulle.

”Tiedän, tiedän.”

Sano sen sijaan: ”Olet oikeassa.”

Otetaan esimerkki: joku sanoo, että tietty asia hoituisi nopeammin, jos lataisit sen ja sen ohjelman. Voit joko vastata ”tiedän, tiedän, olen harkinnut sitä” ja kuulostaa samalla kiittämättömän kaikkitietäväiseltä, tai sitten voit sanoa: olet oikeassa, olen harkinnut sitä. Jälkimmäisessä versiossa kuulostaa, että paitsi kuuntelet toista osapuolta, myös arvostat hänen mielipidettään. Jokainen haluaa saada tunnustusta, kun on oikeassa. Älä siis kitsastele tämän fraasin kanssa.

sähköposti (2)

”Olen vapaa koko päivän”.

Sano sen sijaan: ”Minulla ei vielä ole kalenterissa tapaamisia.”

Kun yrität sopia jonkun kanssa tapaamista, älä esitä tilannetta niin kuin sinulla ei olisi parempaakaan tekemistä – olet töissä, joten oikeastaan sinun ei ikinä pitäisi olla ”vapaa koko päivän”. Vaikka terävät kollegat varmasti osaavat olla ottamatta fraasia kirjaimellisesti, niin tämän ilmaisun jatkuva käyttö voi antaa laiskan vaikutelman.

Sano sen sijaan selkeästi, että sinulla ei ole vielä mitään sovittuna samaan aikaan. Tämä kuulostaa paljon ammattimaisemmalta. Sana ”vielä” antaa myös pakotien siltä varalta, että aikataulua täytyykin myöhemmin muuttaa.

”Se on helppoa!”

Sano sen sijaan: ”Se ei ole niin monimutkaista kuin ehkä vaikuttaa tai luulet.”

Kun yrittää selittää työkaverille jotakin uutta prosessia tai työkalua, voi olla houkuttelevaa esittää asia niin kuin se olisi ihan läpihuutojuttu. Mutta ole varovainen: jos väität jotakin helpoksi ja toinen ei tajuakaan sitä saman tien, olet saanut ihmisen tuntemaan itsensä tyhmäksi.

Uuden taidon oppimiseen on usein paljon enemmän kärsivällisyyttä, kun ihmisen takaraivossa ei heti ensimmäisen vastoinkäymisen iskiessä jyskytä ajatus, että hän on nyt vain liian tyhmä ymmärtääkseen.

”Oletin, että...”

Sano sen sijaan: ”Ymmärrykseni oli, että...”

Luulo ei ole tiedon väärti. Jos kertoo tekevänsä päätöksiä oletuksien perusteella ilman kunnollista tietoa tai selvittämistä, voi näyttää huolimattomalta.

Jos sen sijaan kertoo ymmärtäneensä jotakin tietyllä tavalla, syntyy käsitys, että on vain nähnyt asian toisesta näkökulmasta ja tehnyt parhaan mahdollisen ratkaisun käytettävissä olevilla tiedoilla. Vaikka olisi ollut väärässäkin, pyrkimys ymmärtää toisten näkökantaa ja motiiveja osoittaa tunneälykkyyttä, jota jokainen luotettava työntekijä tarivtsee.

Lähde: Rd.com

Sanna Mämmi suoritti töitä ja hyvinvointia ja uupui – ”Romahdin ihan täysin”

Sanna Mämmi on huomannut kantapään kautta, mitä käy, kun suorittaa töiden lisäksi hyvinvointia. Iso työprojekti, liika urheilu ja menneisyyden haamut kasautuivat vajaat pari vuotta sitten taakaksi, jonka alle Sanna romahti. Sanna vieraili Hyvää Elämää -ohjelmassa toukokuussa 2017. Mukana oli myös professori Tiina Paunio.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle