Kuka maksaa kaason puvun, kuka päättää polttariohjelmasta, mitä häävieraat saavat pukea häihin? Tapakouluttaja vastaa.
Polttari- ja hääetiketti on välillä hakusessa. Jotkut tuovat omat henkilökohtaiset ristiriidat polttareihin ja häihin. Polttariohjelma aiheuttaa kinaa ja kaaso ei halua pukea päällensä morsiamen ehdottamaan asua. Miten selvitä, tapakouluttaja Helena Valonen auttaa.
Kaason puku
Monelle kaasolle ja morsiamelle syntyy erimielisyyksiä siitä, mitä kaaso pukee päällensä ja kuka puvun ylipäätään maksaa. Valonen painottaa, että asioista pitää neuvotella.
Jos kutsussa sanotaan asu vapaa, se koskee myös kaasoa.
– Kunnes toisin sanotaan. Hyvien tapojen mukaista on, että morsian esittää toiveen mitä kaaso pukee, mutta morsian ei voi määrätä ketään pukemaan jotain tiettyä päällensä. Kun morsian esittää toiveen, kaaso kyllä ymmärtää mitä se tarkoittaa.
Jos morsiamen toive ei ole kaason tyylin mukainen, neuvotellaan ja puhutaan morsiamen kanssa, voisiko värisävyä tai mallia muuttaa. Valonen toteaa, että aikuisia ei voi määrätä.
Kaason puvun maksaja ei ole aina selkeästi tiedossa. Sen maksaa joko morsian, kaaso itse tai kustannukset jaetaan. Valosen mielestä morsiamen tulee ensimmäiseksi ottaa huomioon kaason rahatilanne. Jos morsiamen toiveet ovat suureelliset ja kaason varat vähäiset, tilanne ei ole reilu kaason puolesta.
– Minullekin ovat opiskelijat soittaneet ja itkeneet kun morsiamet olettavat, että kaaso maksaa kalliin puvun.
Sen lisäksi kun mietitään mitä puku maksaa, täytyy miettiä myös sitä millainen asu on, voiko sitä käyttää häiden jälkeen muuallakin. Jos voi, kustannukset voi jakaa. Jos taas puku sopii vain kyseisiin häihin pidettäväksi tai asusteet ovat sellaisia, ettei kaaso niitä enää tule käyttämään, on maksajana morsian.
Polttarit
Kaaso päsmäröi, muut vikisevät ja morsiamen toiveita ei kuunnella. Tässä mennään Valosen mukaan metsään. Polttarit tulisi järjestää morsian huomioonottaen.
– Morsian on kunniavieras ja hän on ykkönen. Polttarit tehdään hänelle, ei kaasolle tai vieraille.
Kaason tulisi miettiä juhlia järjestäessään, millaisia ihmisiä juhliin on tulossa, esimerkiksi kuinka paljon kullakin on varaa laittaa juhlaan rahaa. Kaason tulisikin kysyä heti aluksi, mikä on hintahaarukka, ennen kuin juhlia aletaan järjestää. Kaaso ei yksin päätä mitä polttareissa tehdään, suunnitteluun osallistuu koko ryhmä. Rahakysymyksen jälkeen tulisikin kysyä kaikilta mielipidettä polttarisuunnitelmista.
– Jos kaaso sitten itse haluaa jotain extraa, maksaa hän erotuksen itse, Valonen ohjaa.
Mitä polttareissa saa ja ei saa tehdä. Valosen mukaan ei ainakaan sellaista, mikä loukkaa henkisesti tai eettisesti vieraita tai morsianta.
– Täytyy myös miettiä morsiamen kuntoa, ennen kuin järjestetään mitään extremeä, fysiikka ei kaikilla välttämättä kestä. Hyvä maku tulee myös muistaa.
Erimielisyydet tulisi jättää polttareissa sivuun. Kaikki eivät pidä kaikesta ohjelmasta, isossa porukassa tulee väistämättä näkemyseroja, mutta tätä ei vieraiden sovi näyttää itse polttareissa. Tärkeintä on, että polttarit ovat morsiamelle mieleen. Myöskään erimielisyyksiä ihmisten välillä ei tuoda esille, vaan ne jätetään polttareiden ajaksi sivuun.
– Juhlissa ei murjoteta. Ei olla pikkulapsia vaan aikuisia ja käyttäydytään, niin morsiamellakin on hyvä olla. Päivän pitää olla morsiamelle unohtumaton ja tämän näköinen.
Häät
Häissä pätee myös sääntö talossa talon tavalla.
– Jos häissä on määrätyt paikat, mennään niille, esittäydytään pöytäseurueelle ja keskustellaan. Morsiusparista voi aina jutella. Mukana ollaan avoimin ja iloisin mielin.
Valonen toteaakin, että häissä ei ole seurustelupakkoa vaan seurustelukunnia.
Vaikka häissä olisi eronneita ja karanneita, käyttäydytään fiksusti.
– Häissä ei ole kyse omista tunteista vaan morsiusparista. Kunnioitetaan heitä ja juhlaa hyvällä käytöksellä ja omien henkilökohtaisten tunteiden unohtamisella.
Pukeutumissääntönä on edelleen se, ettei naisvierailla ole kokonaan valkoista tai kokonaan mustaa pukua. Valonen kuitenkin valistaa, että mustan mekon voi laittaa jos sitä somistaa värikkäästi. Morsiamelta voi myös erikseen kysyä luvan, saako häihin pukeutua mustaan. Musta luetaan edelleen suruväriksi.
Valkoinen on taas morsiamen väri. Ennen se oli sitä varten, että morsian erottuu vieraista.
– Nykyään morsiamella ei ole aina valkoista pukua joten valkoista voivat pukea vieraatkin, jos on ensin kysynyt asiaa morsiamelta.
Myös hääparilla on juhlissaan velvollisuuksia.
– He kiittävät vanhempiaan jos nämä ovat maksaneet häät. Käyvät tervehtimässä kaikkia vieraita ja liikkuvat vieraiden joukossa juttelemassa ja kysymässä kuulumisia. Kaikki vieraat tulee ottaa huomioon.
Lue myös:
30 vuoden ikä maaginen raja? Näin elämä todella muuttuu
Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi