Moni ehkä pelkää häiden järjestämisen olevan tänä päivänä liian kallista. Hääsuunnittelijan ja monipuolisen suunnittelun avulla yksi juhla ei välttämättä vie pariskuntaa perikatoon.
Hää- ja juhlasuunnittelija Eija Holmberg-Lehto tietää, millaisista häistä suomalaiset unelmoivat.
– Suomalaisilla on varsin maltilliset odotukset, Holmberg-Lehto paljastaa Huomenta Suomen haastattelussa.
Hän kertoo, että yleisesti ottaen suomalaiset suhtautuvat terveellä järjellä ja säästeliäästi hääbudjetointiin.
– Keskimäärin sadan hengen häät pääkaupunkiseudulla ovat noin 20 000 euroa. Se on vielä maltillinen ja siitä ylöspäin vain taivas on rajana, Holmberg-Lehto arvioi.
Moni hääpari saattaa yllättyä siitä, miten moni pienen pienikin yksityiskohta hääjuhlissa vaatii suunnittelua. Sen takia Holmberg-Lehto korostaa tarkan budjetin laatimista, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.
– Budjetti myös hyvin usein tuppaa paukkumaan. Aina olisi hyvä olla pikkuinen vara taustalla, ettei joudu tekemään hirmu isoja valintoja, Holmberg-Lehto muistuttaa.
Lue myös: Salolaispari järjesti häät noin 7 200 eurolla – yksi hoksaus kuin lottovoitto: "Melkoinen menoerä, jos lähdetään ostamaan"
Kuka maksaa häät?
Holmberg-Lehto uskoo, että hääjuhla on suomalaisille sellainen juhla, jonka suhteen ei kuitenkaan haluttaisi liikoja säästellä.
Erityisesti nuorilla naisilla voi olla kovatkin odotukset omasta hääjuhlastaan. Unelmoidessaan täydellisestä päivästä morsiamena haluavat he usein kaiken mahdollisen.
– On inhottavaa olla realisti, mutta ehkä se on se tehtäväni, Holmberg-Lehto toteaa.
Perinteisesti morsiamen vanhemmat ovat maksaneet häät. Tänä päivänä valtaosa budjetista tulee kuitenkin hääparin kukkarosta.
Lue myös: Milena järjesti unelmiensa häät hulppealla 60 000 euron budjetilla – yksi kustannus yllätti
Taloudellisen turvan lisäksi Holmberg-Lehto muistuttaa, että häiden suunnitteluun on syytä varata runsaasti aikaa. Aina eivät välttämättä edes vuodenpäivätkään riitä, jos mielessä ovat näyttävät kesähäät pääkaupunkiseudulla.
– Jos haluat sen jonkun tietyn juhlapaikan ja tietyn ajan, on se varattava tosi ajoissa. Vuosikin voi olla lyhyt aika, hän muistuttaa.
Ajoissa on syytä olla liikkeellä myös mahdollisen kirkon ja hääpukujen kanssa.
Lue myös: Australialaismorsian pöyristyi hääpukuostoksilla: "Sen pitäisi olla ilmaista"
Vaaranpaikat ja arviointivirheet
Sen lisäksi, että moni hääpari aloittaa suunnittelun liian myöhään, myös itse hääjuhlien aikataulutus on useimpien häiden suurin kompastuskivi. Eri ohjelmanumerot ja siirtymät kirkolta juhlapaikalle vievät yleensä kauemmin kuin alun perin on osattu odottaa.
Suurin vaaranpaikka on Suomen arvaamaton sää. Holmberg-Lehto suositteleekin aina miettimään valmiiksi varasuunnitelman, jos vihkimisen haluaa suorittaa ulkona.
– Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, Holmberg-Lehto kertoo.
Suomalaisissa häissä vaivaannuttavin ja tunnelmaa latistavin idea on sekoittaa vieraat istumaan tuntemattomien kanssa samaan pöytään.
– Sitä en itse tekisi. Aina kun tällainen idea tulee, niin siihen aina kommentoin, että: "Miettikää omalta kannaltanne, että itse joutuisitte tällaiseen tilanteeseen", Holmberg-Lehto torppaa.
Mitä hääsuunnittelijan aina mukana kulkevaan hätävarapakkaukseen kuuluu? Katso häiden suunnittelun vinkkilista kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.
Kari Kanala vihki hääparin Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä 6. huhtikuuta. Katso koko hääteemainen jakso MTV Katsomosta.