Kaikki lemmikit kantavat suussaan ihmisille harmittomia bakteereita. Osa näistä bakteereista voi kuitenkin olla vaarallisia alhaisen vastustuskyvyn omaaville ihmisille, kuten vauvoille ja vanhuksille.
Viimeisin koiran suusta levinnyt sairastumistapaus sattui viime viikolla Englannissa, jossa CBS News raportoi 70-vuotiaan naisen saaneen vakavan infektion lemmikkikoiransa suusta.
Päänsäryn, ripulin, kuumeen ja munuaisvaivojen vuoksi lääkäriin hakeutuneelle naiselle todettiin verenmyrkytys, jonka syyksi diagnosoitiin capnocytophaga canimorsus -bakteeri. Kyseinen bakteeri elää tyypillisesti koirien ja kissojen suussa, ja nainen oli lääkäreiden mukaan saanut bakteerin todennäköisesti italianvinttikoiransa lipaisusta.
Lemmikkikontaktia vältettävä pariin ensimmäiseen kuukauteen
Vaikka tapaus voi kuulostaa pelottavalta, ei syytä paniikkiin, sillä hengenvaaralliset tapaukset ovat todella harvinaisia. Infektiosairauksiin erikoistuneen tohtori Bruce Farberin mukaan bakteeri leviää myös todennäköisimmin koiran puremasta kuin pelkästä nuolaisusta.
Vaikka koiran suusta saadut infektiot ovat harvinaisia, ne ovat kuitenkin erittäin hengenvaarallinen etenkin matalan vastustuskyvyn omaaville henkilöille.
Vuosina 1976–2008 on maailmanlaajuisesti raportoitu noin 200 capnocytophaga canimorsus -bakteerin aiheuttamaa kuolemantapausta.
Tästä syystä lemmikkejä ei tulisikaan päästää vastasyntyneiden vauvojen lähelle. Aivan pienten vauvojen vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi tehokkaaksi vastustaakseen kyseistä bakteeria.
– Koirat eivät saisi nuolla vastasyntyneitä pariin ensimmäiseen kuukauteen, Farben muistuttaa.
Bakteeria voi olla vaikea havaita, sillä se oireilee samalla tapaa kuin moni muukin sairaus. Oireita ovat muun muassa kuume, vilunväristykset, hikoilu ja väsymys. Infektio etenee nopeasti, joten lemmikin puraisua kannattaa käydä aina näyttämässä lääkärille.
Farberin mukaan ihmisten ei kuitenkaan tulisi olla liian huolissaan tartunnasta, vaan käyttää maalaisjärjeä ja nauttia lemmikkiensä seurasta täysin rinnoin.