Mies söi riisiä ja harrasti "tarmokasta" seksiä – tapausraportti paljastaa epätavalliset seuraukset

38-vuotias libanonilaismies sai epätavallisen bakteeri-infektion penikseensä syötyään riisiä ja harrastettuaan seksiä vaimonsa kanssa.

Annals of Medicine & Surgery -julkaisussa esitellyssä tapausraportissa libanonilaislääkärit kertovat hoitaneensa harvinaista tapausta. Tapauksesta uutisoi New York Post.

Tapausraportti kertoo 38-vuotiaasta miehestä, joka oli syönyt riisiä ja ollut myöhemmin "tarmokkaassa yhdynnässä" vaimonsa kanssa. Muutaman tunnin päästä seksin harrastamisesta mies alkoi kärsiä voimakkaasta ripulista ja oksentelusta. Miehen peniksessä oli turvotusta ja punoitusta viikon ajan, ennen kuin hän vihdoi hakeutui hakemaan lääketieteellistä apua.

Lääkärit ottivat peniksestä näytteen, ja havaitsivat syypääksi ruokamyrkytyksiä aiheuttavan Bacillus cereus -bakteerin, jota tyypillisesti löydetään maaperästä, kasvillisuudesta sekä saastuneesta ruoasta, kuten riisistä ja kasviksista. 

Lääkärien mukaan kyseessä on ensimmäinen raportoitu tapaus Bacillus cereus -bakteerista peniksessä.

Selibaatti ja antiobioottihoito auttoivat

Kahden lapsen isä oli syönyt perheensä kanssa riisiä vuorokautta ennen oireiden alkamista. Vaimolle oireita ei ilmaantunut.

Potilaan mukaan yhdynnän aikana penikseen ei ollut tullut vammoja, haavaumia tai vahinkopuraisuja. Lääkärit epäilevätkin, että kun mies muutama tunti yhdynnän jälkeen oksensi ja ripuloi ylleen, aiheutti hän samalla peniksen ihoon Bacillus cereus -bakteerista johtuneen tulehduksen.

Miehen piti lopulta pidättäytyä seksistä ja masturbaatiosta sekä lisätä penikseen antibioottista lääkevoidetta kolmesti päivässä.

Kuukauden kuluttua tarkastuskäynnillä havaittiin, että mies oli parantunut täydellisesti.

Paistetun riisin syndrooma

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan vuosittain Yhdysvalloissa havaitaan noin 63 400 Bacillus cereus -tapausta. 

Bakteerin aiheuttamaa tilaa kutsutaan paistetun riisin syndroomaksi, vaikkei sillä paistamisen kanssa juuri tekemistä olekaan, riisin lämmittämisen kanssa kyllä.

Hygieniapassi.fi-sivuston mukaan B. cereuksen aiheuttama ruokamyrkytys johtuu tyypillisesti näistä seikoista

  • ruoan liian pitkistä säilytysajoista
  • ruokaa on jäähdytetty liian hitaasti riittävän kylmäksi 
  • ruoka on seisonut liian pitkiä aikoja liian korkeassa lämpötilassa, kuten huoneenlämmössä

Ruokaviraston mukaan Bacillus cereus -bakteeri aiheuttaa kahta ruokamyrkytystyyppiä. Oksennusmuodon saa aikaan jo itse elintarvikkeessa muodostunut myrkky, joka on lämpöä kestävä eikä tuhoudu normaalissa kuumennuksessa. Ripulimuodon puolestaan saa aikaan bakteerin suolistossa muodostama toksiini. 

Ruokavirasto kertoo sivuillaan, ettei näiden bakteereiden joutumista elintarvikkeisiin voida kokonaan estää. Tämän vuoksi niitä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa, yleisimmin liha- ja riisiruoissa, maitotuotteissa ja vihanneksissa.

Oksenteluoireet alkavat yleensä alle kuuden tunnin kuluessa, ripulioireet 8–16 tunnissa. Oksennusoireet kestävät tyypillisimmin alle vuorokauden, kun ripulioireet saattavat kestää joskus päiviäkin.

Suomessa raportoitiin vuosien 2000–2012 aikana 0–5 epidemiaa vuosittain, kertoo Ruokavirasto. Epidemiat liittyvät usein tilanteisiin, joissa ruokaa valmistetaan etukäteen, yleensä edellisenä päivänä. 

Katso myös: Näin keität riisin oikein

Näin keität riisin oikein 0:36
Nappaa vinkit riisin keittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat