Jos lapsen pakottaa pyytämään anteeksi, hän ei välttämättä ymmärrä, miksi anteeksipyyntö on tarpeen.
Anteeksipyynnön opetteleminen on tärkeä osa lapsen kasvattamista, eikä lapsen tekemiä virheitä ole syytä painaa villaisella. Pakotettu anteeksipyyntö ei kuitenkaan auta pientä lasta ymmärtämään, että hänen tekonsa on loukannut muita.
Smart Parenting -sivuston haastattelemat lastenpsykiatrit opastavat, miten lasta voi auttaa ymmärtämään tekojensa seuraukset. Tällöin he myös ymmärtävät sen, miksi anteeksipyyntö on tärkeä.
1. Anna lapsen ensin rauhoittua
Jos lapsi on edelleen tunnekuohun vallassa, anteeksipyyntöä ei kannata yrittää saada heti. Vihaisena lapsi ei jaksa keskittyä pohtimaan sitä, mitä teki mahdollisesti väärin.
Anna tilanteen ensin hieman rauhoittua ja anna lapselle aikaa ymmärtää, mitä tuli tehtyä ja miten se vaikuttaa muihin.
2. Pysy itse rauhallisena
Muista, että lapsi saattaa olla sitä mieltä, että häntä kohtaan on tehty väärin, vaikka hän olisi itse satuttanut toista lasta. Jos olet hänelle vihainen, se vain ruokkii hänen itsesääliään. Pysy rauhallisena, mutta jämäkkänä.
3. Selitä tilanne lapsellesi
Kun lapsi tekee väärin, älä kiirehdi anteeksipyynnön kanssa. Selitä hänelle ensin rauhallisesti, mitä hän teki väärin ja miltä se voi tuntua muista. Vasta sen jälkeen on anteeksipyynnön aika. Kerro hänelle myös, millä tavalla vastaavassa tilanteessa voisi toimia toisin.
4. Kannusta lasta pyytämään anteeksi omalla tavallaan
Sanallista anteeksipyyntöä voi tukea myös erilaisilla eleillä, mikäli se tuntuu lapsesta luontevalta. Lapsen kanssa voi miettiä tapoja, millä loukattua osapuolta voisi lohduttaa.
Se voi olla sanallinen anteeksipyyntö, halaus, lelun lainaaminen, piirros tai vaikka kukkanen. Lasta voi kehottaa myös pohtimaan sitä, mikä häntä itseään lohduttaisi vastaavassa tilanteessa.
5. Näytä esimerkkiä
Jos taaperosi ei kerta kaikkiaan suostu pyytämään anteeksi, ole hänelle esimerkkinä ja tee se hänen puolestaan.
Kerro loukatulle osapuolelle olevasi pahoillasi lapsesi puolesta. Kerro myös, että aiot puhua asiasta lapsesi kanssa vielä myöhemmin. Tällä tavoin varmistat, että lapset pysyvät keskenään väleissä ja voivat leikkiä keskenään jatkossakin.
Lähde: Smart Parenting
***
8:42