Indonesiassa muhii ravitsemuksellinen pommi

AOP Jakarta, Indonesia
Indonesia on asukasluvultaan maailman neljänneksi suurin valtio. Kuva Jakartasta.
Julkaistu 30.03.2025 14:12

MTV UUTISET

Epäterveellisiä vaihtoehtoja markkinoidaan Indonesiassa rajusti ja niitä on helposti saatavilla edullisesti.

Indonesialainen Novita Sari on onnekas. Esikoistaan odottava Sari käy raskauden aikana kuukausittain terveysasemalla, ja lapsen synnyttyä hän voi käyttää perusterveydenhuollon palveluja.

– Tämä on ensimmäinen raskauteni ja se on edennyt normaalisti. Synnytys hieman jännittää, mutta uskon kaiken menevän hyvin, Sari kertoo.

Tuleva äiti kokee saavansa tarpeeksi tietoa ravitsemuksesta ja raskaudesta. Lääkärin lisäksi tietoa saa ystäviltä ja muilta äideiltä.

– Syön terveellisesti kolme kertaa päivässä ja kävelen tai hölkkään aamulla, hän kuvailee rutiinejaan.

Lue myös: Raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus jyrkässä kasvussa

Sari asuu yhdessä veljensä kanssa. Indonesiassa sukulaiset tulevat perheen avuksi synnytyksen jälkeen. Yleistä on, että työntekijä voi jäädä pois töistä, jos lähisuvussa on perheenlisäystä. Myös Sari uskoo saavansa apua perheeltään ja ystäviltään vauvan syntymän jälkeen.

Tuhat ensimmäistä päivää ratkaisee

Indonesia on asukasluvultaan maailman neljänneksi suurin valtio ja samalla suurin muslimienemmistöinen maa. Asukkaita maassa on yli 270 miljoonaa.

Novita Sari asuu Pangkalan Kerincissä, joka on noin 100 000 asukkaan kaupunki keskellä Sumatran viidakkoa.

Indonesiassa lähes puolet raskaana olevista kärsii anemiasta. Ruokailutottumusten lisäksi epäterveellinen asuinympäristö, terveyspalvelujen huono saatavuus ja siitä aiheutuva tartuntatautien yleisyys vaikuttavat äitien ja lasten terveyteen.

– Aliravitsemus varhaislapsuudessa – erityisesti ensimmäisten tuhannen päivän aikana hedelmöityksestä kahden vuoden ikään – voi johtaa kasvun hidastumiseen, immuunijärjestelmän heikkenemiseen, oppimisvaikeuksiin kouluiässä ja lisääntyneeseen kroonisten sairauksien riskiin aikuisuudessa, kertoo Mamadou Ndiaye, ravitsemuksesta vastaava johtaja Indonesian Unicefilta.

YK:n lastenjärjestö Unicef on yli seitsemän vuosikymmenen ajan auttanut alle 5-vuotiaille lapsille, kouluikäisille ja naisille suunnattujen ravitsemusohjelmien suunnittelussa ja toteuttamisessa Indonesiassa.

Sokerilimut maistuvat Indonesiassa

Indonesiassa viisi miljoonaa lasta eli 21,5 prosenttia kaikista lapsista kärsii aliravitsemuksen aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta ja kaksi miljoonaa lasta eli 8,5 prosenttia lapsista alipainosta. Samaan aikaan noin miljoona lasta eli 4,2 prosenttia lapsista on ylipainoisia.

Ylipainoisten määrä maassa on kasvanut kaikissa ikäryhmissä. Unicefin mukaan joka toinen lapsi ja aikuinen juo päivittäin vähintään yhden sokeria sisältävän virvoitusjuoman.

– Lasten ylipainoisuuden lisääntyminen aiheutuu runsaasta sokeria, suolaa ja rasvaa sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden käytöstä. Myös epäterveellisten tuotteiden aggressiivinen markkinointi, liikunnan väheneminen ja vähäiset tiedot tasapainoisesta ruokavaliosta vaikuttavat, Ndiaye lisää.

Ylipainon lisääntymiseen vaikuttavat myös nopea kaupungistuminen ja sosioekonomiset erot.

– Monissa maissa, Indonesia mukaan lukien, ruokajärjestelmä on epäonnistunut ravitsevan ja terveellisen ruoan tarjoamisessa kotitalouksille kohtuulliseen hintaan. Epäterveellisiä vaihtoehtoja markkinoidaan rajusti ja niitä on helposti saatavilla huokealla hinnalla, Ndiaye kiteyttää.

Aliravitsemus ilmenee monin tavoin

Aliravitsemus voidaan jakaa eri ilmenemismuotoihin: lyhytkasvuisuuteen ja alipainoisuuteen. Aliravitsemus aiheuttaa fyysisiä ja kognitiivisia vaurioita, jotka voivat vaikuttaa koko eliniän ajan. Lapsi, joka kärsii sekä lyhytkasvuisuudesta että alipainosta, kuolee 12 kertaa todennäköisemmin kuin terve lapsi.

Lapsi määritellään lyhytkasvuiseksi, jos hänen pituutensa suhteessa ikään on alle WHO:n lasten kasvustandardien mediaanin. Alipainoinen lapsi puolestaan painaa pituutensa nähden liian vähän.

Lasten aliravitsemus on vakava ongelma indonesialaisessa yhteiskunnassa ja sen poistaminen on paitsi valtion ja aluehallinnon vastuulla, myös yksityisen sektorin vastuullisuusohjelmien tehtävälistalla.

Tuoreimmat aiheesta

Indonesia