Uusi tutkimus on löytänyt yhteyden puutteellisen ruokavalion ja kasvavan syöpäriskin välillä. Tutkimuksesta vinkkaa uutissivusto Insider.
Uusi amerikkalaistutkimus ei ole mukavaa luettavaa niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota, kuten ketodieettiä.
JNCI Cancer Spectrum -lehdessä vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan täysjyvä- ja maitotuotteiden pakoilu ei ainakaan vähennä syöpään sairastumisen riskiä. Tutkimuksen mukaan riittämätön täysjyvätuotteiden saanti sekä vähäinen maidonkulutus olivat syöntitottumuksista eniten yhteydessä ehkäistäviin syöpiin Yhdysvalloissa.
LUE MYÖS: Tutkijat havaitsivat hälyttävän yhteyden tiettyjen ruokien ja syövän leviämisen välillä
Tutkijoiden mukaan rajoittunutta ja tarkkaa ruokavaliota noudattavalla ihmisellä on käytännössä jopa suurempi riski sairastua syöpään kuin sohvaperunalla, jonka ruokavalio on monipuolisempi, mutta ei suositusten mukainen.
On huomioitava, että tutkimuksessa ei otettu huomioon ympäristötekijöitä tai geenien vaikutusta. Lisäksi koehenkilöt ilmoittivat ruokailutottumuksistaan itse, eli tutkimustuloksissa voi olla virheitä.
Lisäävätkö puutteelliset pakkausmerkinnät syöpäriskiä?
Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että prosessoitu liha ja jotkin viljatuotteet voivat kasvattaa suolisto- eli kolorektaalisyövän riskiä.
Myös vähäisellä hedelmien ja vihannesten saannilla, runsaalla lihankulutuksella sekä sokeripitoisilla juomilla todettiin olevan yhteys syöpiin.
LUE MYÖS: Ultraprosessoidut ruoat mahdollisesti syöpäriski – mitä pitää välttää?
Uuden tutkimuksen avulla pystyttiin kuitenkin todentamaan, että todella tiukka ruokavalio on saattanut aiheuttaa 80 000 syöpätapausta, eli 5,2 prosenttia kaikista Yhdysvaltojen syöpätapauksista vuonna 2015.
Tutkimustulosten perusteella lähes 40 prosenttia paksusuolensyöpätapauksista ja noin kolmannes suu-, kurkunpää- ja nielusyöpäpotilaista noudatti tiukkaa ruokavaliota.
Tutkijat myös huomasivat, että amerikkalaisten ruokavalio saattaa olla vinksallaan heidän tietämättään virheellisten tai valheellisten tuotemerkintöjen vuoksi.
Tutkijat haluavatkin rohkaista uusilla tutkimustuloksilla elintarviketeollisuuden tahoja tekemään oikeita päätöksiä kuluttajien terveyden vuoksi.