Your Tango -sivusto tarjoaa epäsovinnaisia lastenkasvatusneuvoja. Miltä nämä kuulostavat?
Lopeta nukkumaanmenosähläys
Lapsi on jo uinahtamassa, kun hän tarvitsee lasin vettä, uuden sadun, unipupun tai jotakin muuta. Sängystä poistumisen tarve iskee useita kertoja illassa.
Ongelman voi ratkaista antamalla lapselle ”saat poistua sängystä” -kortin. Kortteja on vain yksi, kaksi tai kolme, joten lapsen täytyy valita tarkasti, mihin hän haluaa kortit käyttää.
Lopeta aikaiset aamut
Kun kerrankin saisi nukkua, lapsi keikkuu hereillä jo kuudelta. Mikä neuvoksi?
Lapselle kannattaa hankkia oma herätyskello. Kelloja on tarjolla useita, joten valitseminen on hauskaa!
Kello asetetaan soimaan aikana, jolloin kaikki muut saa herättää. Jos lapselle ei osteta omaa kelloa, hänelle voi piirtää kuvan kellotaulusta, jonka viisarit osoittavat esimerkiksi puoli yhdeksää. Kun lapsen huoneen kello näyttää samalta kuin piirros, lapsi saa herättää muut.
Lue myös: Äiti heitti pois kaikki lelut: ”Lapseni olivat minulle pelkkä riesa”
Anna lapsen vaellella itsekseen
Lapsen vapauttaminen ”luontoon” on uusi suuntaus, joka tuo elävästi mieleen koulunjälkeiset tunnit 1990-luvulla. Ideana on antaa lapsen harhailla ja tutkia ikäänsä sopivaa paikkaa ilman, että vanhempi vahtii häntä koko ajan. Lapsi saa liikuskella ja toimia itsenäisesti niin, että vanhemmat ovat lähellä – mutta eivät liian lähellä.
Älä rajoita ruutuaikaa
Ruutuajan rajoittaminen on trendikästä ja monien suosittelemaa. Ruutuajan rajoittamisen lopettamista ajava ideologia on yksinkertainen: jos lasta ei rajoiteta, hän kyllästyy ennemmin tai myöhemmin, ja alkaa rajoittaa itse itseään, Your Tango -sivusto väittää.
Lapselle hankitaan muita, tekniikkavapaita leluja, jotka ovat jännittävää seuraa. Vanhemman kannattaa varmistaa, ettei tablettiin voi ladata määrättömästi uusia pelejä, sillä muuten tylsyys ei koskaan iske.
Vinkin teho riippunee lapsesta ja hänen mieltymyksistään – jokainen meistä tuntee lapsen, joka voisi pelata tunteja tauotta!
Hankkiudu eroon leluista
Lapselle voi antaa vaikkapa viisi lelua, joihin hänellä on vapaa pääsy. Muut lelut odottavat komerossa. Kun lelut lakkaavat kiinnostamasta, ne vaihdetaan toisiin.
Muista myös, ettei jokaista isotädin joululahjaa vuodelta 2011 tarvitse säilöä ikuisesti. Jos lapsella on 35 erilaista lelupupua, hän voi kenties luopua muutamasta.
Päästä lapsi keittiöön
Vaikka lapsen rajaaminen ulos keittiöstä vähentää ruoanlaittoon liittyvää sähläystä, kokkaamiseen osallistuminen on palkitsevaa ja palkitsee myöhemmin.
Lapselle järjestetään oma alue, jolla hän voi sekoittaa ainesosia, pilkkoa pehmeitä ruokia tylsällä voiveitsellä tai kaataa ruoka-aineita kiposta toiseen.
Lue myös: "Tästä syystä annan lapsilleni vain kolme lahjaa jouluna"
Päästä vihannekset pannasta
Vihannekset ovat tylsiä, elintarvikevärit tai syötävät glitterit eivät. Tee vihanneksista jännittäviä esimerkiksi viikonlopun ruoka-aikaan.
Anna lapsen syödä, mitä itse syöt
Tässä suuntauksessa jätetään väliin mauttomat purkkimössöt ja annetaan lapselle ruoaksi samaa ruokaa, jota vanhempi itse syö.
Nelikuiselle lapselle voi antaa lisäruokaa maisteluannoksina. Kaikki lapset tarvitsevat kiinteitä lisäruokia viimeistään puolen vuoden iässä, vaikka imetystä suositellaankin jatkettavaksi vuoden ikään asti.
Tarjoile uusia ruokia yksitellen, jotta lapsi ehtii tottua makuihin. Älä tuputa ja pakota tiettyä ruokaa lapselle.
Puolivuotias voi syödä itse sormiruokia ja testata esimerkiksi pehmeitä vihanneksia, hedelmiä tai marjoja. Kokeiluun sopivat kurkku, banaani, avokado ja kotimaiset vadelmat, keitetyt vihannekset ja juurekset, keitetty täysjyväpasta, soseet ja puurot. Lasta tulee valvoa syömisen aikana.
Anna lapsen tehdä vähemmän läksyjä
Älä pakota lasta lukemaan kokeeseen koko iltaa.
***
6:00
Lähde: Yourtango.com, Parents.com, Mll.fi, Thl.fi