Älä sivuuta näitä suun oireita

hammaslääkärissä
Lehtikuva
Julkaistu 09.01.2016 15:00

mtv lifestyle

Säännöllinen suunhoito, kuten hampaiden päivittäinen harjaus ja hammasvälien puhdistus voi ehkäistä suurimman osan vakavista suun sairauksista. Myös vuosittainen käynti hammaslääkärissä sekä suun omatoiminen tutkiminen voi ehkäistä sairauksia. 

Hammassärky tai tulehtuneet ikenet voivat hoitamattomina johtaa vakaviin terveysongelmiin. Hampaiden menettämisen lisäksi huonon suun terveyden tiedetään lisäävän muun muassa sydänsairauksien riskiä. Hammaslääkärillä kannattaa käydä, vaikkei olisi oireita. Mitä tehokkaammin ongelmia ehkäisee, sitä terveempänä ja kivuttomampana suu pysyy. Lue listaus suun oireista, joita erityisesti kannattaa tarkkailla.

Parantumattomat rakkulat ja haavaumat

Haavaumat, hiertymät ja arat alueet suussa voivat olla merkkejä useista eri sairauksia. 

Parantumattomat haavaumat suussa voivat joskus kieliä diabeteksesta. Diabeetikoilla haavojen paraneminen voi olla heikentynyt. Jos haava suussa ei pienene tai parane parissa viikossa, kannattaa hakeutua hammaslääkärin tutkimuksiin.

Suun haavaumat ja rakkulat voivat myös olla oire suusyövästä. Joissain tapauksissa oireina voivat olla suun limakalvon muutoksia, kuten tasaisen vaaleaa, läiskäistä leukoplakiaa tai punoittavaa erytroplakiaa. Oireina voi olla myös korvakipua, äänen käheyttä, leuan turvotusta, tunnottomuutta kielen tai kurkun alueella tai nielemisvaikeuksia.hampaat

Vertavuotavat tai turvonneet ikenet

Vertavuotavien ikenien syy kannattaa selvittää. Terveet ikenet eivät vuoda verta, ellei harjaa hampaita liian kovaa.

Ien on hampaita ympäröivää ja tukevaa pehmytkudosta. Ikenet suojaavat hammasjuuria, hermoja sekä verisuonia ja ilman tervettä ienkudosta hampaat voikin menettää.

Vertavuotava tai turvonnut ien voi olla merkki hampaan kiinnityskudossairaudesta eli parodondiitista tai ientulehduksesta. Tulehdus kertoo, että suussa majailee merkittävä määrä bakteereita, jotka aiheuttavat tulehduksen ikenessä. Parodondiitti on yleisin syy aikuisten hampaiden poistoon.  

Pahanhajuinen hengitys

Joskus pahanhajuinen hengitys johtuu syödyistä ruoista tai kuivasta suusta. Jatkuva pahanhajuinen hengitys voi kuitenkin olla merkki ientulehduksesta tai hampaiden reikiintymisestä. Mikäli paha haju ei johdu tulehduksesta, hammaslääkäri voi silti auttaa siitä eroon pääsyssä. 

Arkuus

Hampaan paikkauksen tai kruunutuksen jälkeen hampaissa voi tuntua arkuutta. Yhtäkkiset, selittämättömät muutokset hampaan herkkyydessä kuitenkin kannattaa selvittää hammaslääkärillä. Kylmän- tai kuumanarkuus hampaassa voi olla merkki hammaspaiseesta, jossa on kyse hampaan tai hampaan viereisen ikenen bakteeritulehduksesta. Muita hammaspaiseen oireita ovat kova hammassärky, kuume tai suurentuneet imusolmukkeet leuan alla tai kaulassa. Mikäli turvotusta ilmenee myös kasvoissa, kannattaa ensiapuun suunnata pian. Hoitamattomana tulehdus voi uhata jopa henkeä. 

Hampaan lisääntynyt reagointi kuumaan tai kylmään voi myös kieliä reiästä tai hammaskiilteen kulumisesta. Selvitä syy hammaslääkärissä. 

Kipu

kaikenlainen kipu suussa voi olla merkki siitä, että suu ei ole niin terve kuin voisi olla. Vieraile hammaslääkärissä syyn selvittämiseksi.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, healthline.com, hyväterveys.fi, kaypahoito.fi

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys