Onko kielesi valkoinen? Väri voi olla oire vakavasta sairaudesta

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Nappaa videolta viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Kieli voi kertoa yllättävän paljon ihmisen terveydestä. Valkoinen kate kielen päällä saattaa toisinaan olla merkki vakavistakin sairauksista.

Kieli on suun oma lihaskimppu, joka auttaa ihmistä puhumaan, nielemään ja maistamaan. Terve kieli on vaaleanpunainen ja sen pinnalla on ohut vaalea kerros. Kielen pinnalla saattaa olla myös pieniä nystyjä eli papilleja, mutta halkeamat ja haavaumat eivät terveeseen kieleen kuulu.

Muutokset kielessä voivat kertoa ihmisen yleisestä terveydentilasta. Tavallista valkoisempi kieli on usein harmiton ja ohimenevä vaiva, joka johtuu bakteerien, ruoan ja kuolleiden ihosolujen kertymisestä kielinystyjen väliin. Toisinaan väri voi kuitenkin olla oire jostain vakavammasta – jopa syövästä.

Health-sivusto listasi syitä, jotka voivat olla valkoisen kielen taustalla.

1. Vamma kielessä

Amerikkalainen hammaslääkäri Amanda Lewis kertoo, että valkoinen väri on usein seurausta kielen puremisesta tai polttamisesta. Myös hiljattain tehdyn kielilävistyksen ympärille voi kertyä valkoista kudosta.

Yleensä kieli paranee viikossa tai parissa. Prosessia voi nopeuttaa välttämättä ärsyttäviä aineita, kuten tulisia, kuumia ja happamia ruoka-aineita.

2. Leukoplakia

Erityisesti tupakoitsijoilla valkoisen kielen taustalla voi olla leukoplakia. Leukoplakialla tarkoitetaan vaaleaa, tarkkarajaista läiskää tai aluetta suun limakalvolla, kertoo Terveyskirjasto. Läiskä ei irtoa alustastaan.

Noin 3,5 prosenttia potilaista sairastuu suusyöpään, minkä vuoksi säännöllinen seuranta on tärkeää. Tupakoinnin tai nuuskaamisen käytön lopettaminen auttaa sekä pienentämään syöpäriskiä että pääsemään eroon leukoplakiasta. Muutosta seurataan koepalojen avulla.

Toisinaan muutos häviää itsestään, mutta usein hoito on kirurginen.

3. Punajäkälä

Punajäkälä on ihon ja limakalvojen krooninen, tulehduksellinen autoimmuunitauti. Vaiva on tavallisin 20–60-vuotiailla naisilla.

Punajäkälän aiheuttamat laakeat näppylät voivat sulautua laajemmaksi alueeksi ja niiden pinta voi muodostua verkkomaiseksi. Väriltään punajäkälä voi olla valkoinen, punainen tai punavalkoinen. Se voi aiheuttaa suussa arkuutta, turvotusta, verenvuotoa ja polttelua. Punajäkälä lisää hieman suusyövän riskiä.

Stressi, allergiat, infektiot ja geneettiset tekijät voivat altistaa punajäkälälle, kertoo . Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voi lievittää omahoidolla. 

Hyvä suuhygienia on tärkeää. Hammastahnaksi kannattaa valita tuote, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, eikä kaupan suuvesiä tule käyttää. Happamien tai mausteisten ruokien syömistä, tupakointia sekä alkoholin juomista tulee välttää.

4. Sammas eli hiivatulehdus

Kermanvalkea tai harmaa peite kielellä ja muualla suun limakalvoilla on erityisesti lasten kohdalla usein merkki hiivatulehduksesta. Sammas eli hiivasienen aiheuttama tulehdus oireilee aikuisen suussa ärhäkän punaisena kalvona, jossa voi olla pieniä valkeita täpliä tai märkärakkuloita, kertoo Terveyskirjasto.

Sammasta syntyy, kun elimistössä luonnollisesti esiintyvät sienet joutuvat epätasapainoon, minkä vuoksi vaiva on yleisin immuunipuutteisilla henkilöillä. Sieni-infektio voi iskeä tavallista useammin myös hammasproteesien käyttäjiin tai huonosti suuhygieniastaan huolehtiviin.

Hyvä suuhygienia, tupakoimattomuus ja terveellinen ruokavalio auttavat suun sieni-infektioihin, kertoo Hammaslääkäriliitto. Jos omahoito ei tehoa, aloitetaan sienilääkitys.

5. Kuppa

Sukupuolitaudit voivat iskeä myös suuhun. Yksi seksitaudeista on kuppa, jonka aiheuttava bakteeri tunkeutuu elimistöön vaurioituneen ihon tai limakalvon kautta. Kuukauden kuluessa tartuntakohtaan ilmaantuu kovareunainen ja kiinteä haava, joka paranee itsestään. Jos tautia ei hoideta, voi suun limakalvoille ilmaantua vaaleita läikkiä.

Muutokset saattavat hävitä itsestään, vaikka tautia ei hoida. Elimistössä piilevä kuppa voi kuitenkin myöhemmin aktivoitua ja aiheuttaa vakavia hermostovaurioita, Hammaslääkäriliitto varoittaa.

Kuppaa hoidetaan yleensä penisilliinillä. Tartunnan voi estää käyttämällä kondomia kaikissa seksimuodoissa.

6. Suusyöpä

Toisinaan suussa oleva vaalea laikku voi olla oire suusyövästä. Taudin merkittävimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös HPV-infektio kasvattaa sairastumisen vaaraa.

Vaaleaa läiskää tyypillisempi suusyövän ensioire on huonosti paraneva ja usein melko kivuton haavauma, jonka ympäristö on normaalia kovempi. Myös suuhun ilmestynyt kuoppa, kukkakaalimainen muutos, hampaiden heiluminen tai kipu voivat olla merkkejä sairastumista.

Terveyskirjasto muistuttaa, että useita viikkoja kestävät muutokset suun alueella ovat tutkimuksia vaativia oireita.

Milloin lääkäriin valkoisen kielen vuoksi?

Parodontologi Michael Nquyen kehottaa ihmisiä hakeutumaan lääkäriin, jos valkoinen läiskä kielessä huolestuttaa.

– On aina parempi katsoa kuin katua. Paras tapa selvittää, mikä valkoinen läiskä voi olla, on yksinkertaisesti käydä hammaslääkärissä, Nquyen sanoo Healthille.

Hyvä suuhygienia ja terveelliset elämäntavat auttavat ennaltaehkäisemään suun ongelmia.

Miksi suussa maistuu veri tai metalli? 0:36
Videolla kerrotaan yleisimmät syyt siihen, miksi suussa maistuu veri tai metalli.

Lue myös:

    Uusimmat