Milloin viimeksi tarkastutit mökilläsi lepäävän käsisammuttimen? Sammuttimet tulee tarkastuttaa tietyin väliajoin.
LähiTapiolan mukaan suomalaisista joka kolmas tarkastuttaa käsisammuttimensa liian harvoin. Kyselyssä osa kansalaisista ei edes tiennyt, että sammutinta tulee tarkastuttaa tietyin väliajoin! Nyt jos koskaan on hyvä hetki viedä mökillä lepäävä sammutin tarkastettavaksi.
Lue myös: Yksi laite aiheutti eniten sähköpaloja viime vuonna, vaikka hyvin harvoin vika on itse laitteessa: "Useimmiten syynä on..."
Milloin sammutin pitää tarkastaa?
Vuoden välein: jos käsisammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Jos mökissä esimerkiksi on talvella kylmä, kesällä kuuma, sammutin tulisi tarkastuttaa joka vuosi ammattilaisella.
Kahden vuoden välein: jos sammutinta säilytetään kodin sisätiloissa, missä lämpötila on tasainen.
Sammuttimesta löytyy valmistusajankohta, josta laskemalla määräytyy ensimmäinen tarkastusajankohta.
Sammuttimesta löytyy valmistusajankohta.
Aikarajoista huolimatta tarkastus tai huolto tulee suorittaa aina, jos tarvetta on – jos esimerkiksi sokka on irti tai painemittari näyttää punaista. Jos sammutinta on käytetty, se tulee myös tarkastuttaa tämän jälkeen.
Kun ikää käsisammuttimelle tulee lisää, se tulee huoltaa perusteellisemmin. Esimerkiksi ABC-luokan jauhesammutin tulee huoltaa kymmenen vuoden välein. Tukesin vuoden 2018 kyselyn perusteella yli 80 prosenttia Suomen markkinoilla olevista käsisammuttimista on jauhesammuttimia.
Käsisammutin veneessä
Veneessä sammutin on pakollinen, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Veneen sammutin tulee tarkastuttaa joka vuosi, samoin esimerkiksi auton, työkoneen tai traktorin sammutin.
Sammutinta kannattaa opetella käyttämään ja sen letku suuntaamaan oikein, sillä sammuttimen toiminta-aika on vain joitakin sekunteja. 9,4 kilon jauhesammutin tyhjenee 26 sekunnissa, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.
Kuka tarkastaa sammuttimen?
Tarkastamiseen kannattaa valita valtuutettu sammutintarkastaja. Tukes pitää listaa rekisteröidyistä toiminnanharjoittajista.
Mitä tarkastuksessa tehdään?
Tarkastaja tutkii sammuttimen toimintakunnon. Sammuttimesta tarkastetaan esimerkiksi merkinnät, laukaisulaite ja sinetti, painemittari, letku ja säiliö. Näin vältytään ikävältä tilanteelta eikä tositilanteessa käy ilmi, että esimerkiksi letku on hapertunut tai sammutusjauhe kivettynyt sammuttimen pohjalle.
Lue myös: Älä tee tätä yleistä virhettä, kun lataat puhelintasi – "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"
Mitä sammuttimen tarkastus maksaa?
Hinta määräytyy sammuttimen mukaan ja on tavallisesti kymmenen euron molemmin puolin.
Lue myös: Akkupaloa liki mahdoton sammuttaa – näin käytät akkua turvallisesti: "Kaikkien asukkaiden pitää tietää..."
Lue myös: Hurja video: Koti oli ilmiliekeissä – Charlie-koira hyppäsi ikkunasta pihalle
Katso myös: Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon!
0:38
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Turvanasi.fi, Lahitapiola.fi, Sammutinpalvelu.fi, Sammutinpalvelusandvik.fi