Osa suomalaisista viivyttelee lääkäriin menoa henkensä uhalla.
Syitä viivytellä lääkäriin menoa on monia. Iäkkäät ovat pahempia viivyttelijöitä kuin nuoret ja miehet pahempia kuin naiset. Näin kertoi yleislääketieteen erikoislääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälä eilen Studio55.fi-lähetyksessä.
– Miehet enemmän ajattelevat, että täytyy vain kestää kaikkea. Ehkä miehelle on vähän vähemmän sallittua olla haavoittuva ja jollain tavalla ”valittaa”, Seppälä sanoi lähetyksessä.
Seppälä huomautti, että nuoremmassa sukupolvessa tässäkin asiassa on tosin tapahtunut tasa-arvoistumista.
– Iäkkäille on tavallisempaa sellainen auktoriteetin pelko kuin mitä nuoremmalla väestöllä. Eikä ehkä osata käyttää nettiä ja Terveyskirjastoa ja tällaisia, joita nuoret osaavat jo paljon käyttää ennen hoitoon hakeutumista. Ja ehkä kuoleman- ja sairaudenpelko voi olla lähempänä, mitä enemmän tulee ikää.
Viivyttely voi olla kohtalokasta.
– Ehkä kaikkein hankalin tilanne on se, jos on aika vakaviakin oireita ja on itse aika vakuuttunut, että tämä on jotakin vakavaa – ehkä syöpää tai jotakin muuta –, niin ei uskalla mennä lääkäriin, koska jotenkin ajatellaan, että niin kauan kuin sitä ei ole todettu, niin sitä ei ole. Silloin saatetaan joutua tilanteeseen, että se sairaus on liian pitkällä ja vaikeampi hoitaa.
– Pahimmat esimerkkitapaukset omalta uraltani ovat, kun nainen venytti hoitoon tuloa niin kauan, että rintasyöpä oli ehtinyt levitä. Ja yksi mies, jonka vaimo raahasi väkisin lääkärille, josta löytyi sitten ”vain” kaksi syöpää ja yksi muu tauti sillä yhdellä vastaanottokäynnillä. Kyllä se voi olla kohtalokasta, Seppälä sanoi.