Terveyskeskuslääkäri: Jos aikaa on vähän, monesti mennään siitä, mistä aita on matalin

25:12img
Julkaistu 21.01.2016 19:28
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Aataminaikaiset tietojärjestelmät ja aikapula vaikeuttavat potilastyötä ja vakavienkin tautien riskien hoitamista terveyskeskuksissa. Näin kertoi yleislääketieteen erikoislääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälä Studio55.fi-lähetyksessä tammikuussa.

Miten lääkäri pääsee selville potilaan kokonaistilanteesta, kun vastaanotolla tullessa saatetaan valittaa jotakin varsin triviaaliakin vaivaa?

– Se on erittäin haasteellista. Me kaikki tiedämme, että terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat edelleen aivan aataminaikaisia. On todella vaikea selvittää siitä, kun avaat sen tietokoneen, mitkä ovat potilaan perusongelmat ja lääkitykset ja muut – että saisi heti sellaisen käsityksen, minkä tyyppinen potilas on ja onko perussairauksia, Kallion terveysasemalla työskentelevä Outi Seppälä sanoi lähetyksessä.

– Ja sitten jos aikaa on vähän ja akuutti ongelma, niin monesti mennään siitä, mistä aita on matalin. Eli hoidetaan vain se akuutti ongelma. Ne terveysriskit ja perusongelmat ehkä jäävät arvioimatta.

Seuraukset ovat ikäviä.

– Monet potilaat, varsinkaan miehet, eivät hakeudu mihinkään terveystarkastuksiin, vaan he käyvät lääkärissä enemmän akuuttiongelman kanssa. Jos terveysriskeihin ei satsata tavallaan ennaltaehkäisevästi akuuttikäynnin yhteydessä, se jää sitten kokonaan tekemättä, eli tautien riskit jäävät hoitamatta.

–  Tyypillisenä esimerkkinä sepelvaltimotauti, jossa puolessa tapauksista ensioire on äkkikuolema. Jos näitä halutaan estää, ainoa tapa olisi seuloa riskitekijöitä ja koittaa hoitaa niitä.

Seppälä uskoo, että omalääkärijärjestelmän palauttaminen ja jatkuvuuden turvaaminen helpottaisi kustannusten hallintaa ja tekisi terveyskeskuslääkäreiden työstä tehokkaampaa. Terveyskeskusten toinen nimi ”arvauskeskuksina” on lääkäreidenkin tiedossa.

– Se on varmaan tottakin, että aina ei tapahdu onnistunutta kohtaamista ja hyvää selvittelyä. Mutta siinäkin pitäisi muistaa, että lääkärit ovat yksilöitä. Lääkäreissä on – samalla lailla kuin kaikissa ammattiryhmissä – ammatissaan hyviä ja huonoja ja kaikkea siltä väliltä. Ei voi yleistää. Kyllä hirveän paljon näkee laadukasta terveyskeskuslääkärin työtä.

Eikä yksityinen lääkäri ole välttämättä aina parempi.

– Voi olla, että yksityisellä ei ole käytettävissä kaikkia tietoja potilaasta, ja sillä tavalla hoito voi jäädä pinnallisemmaksi.

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto