Lääkäri myöntää: Osa lääkäreistä voi olla pelottavia

25:12img
Julkaistu 24.01.2016 06:02
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Studio55.fi-lähetyksessä mietittiin tammikuussa, miksi lääkäriin menoa viivytellään.

– Yksi asia on tietenkin se, että osa lääkäreistä voi olla pelottavia, yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti Outi Seppälä sanoi lähetyksessä.

– On tyypillistä, ettei valiteta väärästä hoidosta, vaan väärästä kohtelusta.

Mikä lääkäreissä sitten pelottaa?

– Ehkä se, jos ei koe tulevansa millään tavalla kohdatuksi. Ei katsota silmiin, ei millään tavalla lievitetä sitä jännitystä juttelemalla mukavia, ehkä jotain epävirallisiakin aluksi. Jos lääkäri puhuu hirveän vähän ja tuijottaa vain tietokonetta eikä selitä asioita, sehän tuntuu pelottavalta.

Seppälä totesi autoritäärisyyden olevan tyypillisempää vanhemmille lääkäreille: he eivät välttämättä selitä asioita tai ota potilasta mukaan hoitosuunnitelman tekoon.

– Nuoret lääkärit ovat aika paljon parempia kommunikaatiossa, vuorovaikutuksessa ja tasa-arvoisessa suhtautumisessa potilaaseen. Siinä on kehitystä onneksi.

Millainen sitten on hyvä lääkäri?

– Hyvä lääkäri on hyvä ihminen. Sellainen, joka yrittää itsekin elää jollain tavalla järkevästi ja joka kunnioittaa muita ihmisiä ja haluaa heille hyvää. Se minun mielestäni aika pitkälle auttaa olemaan hyvä lääkäri.

Seppälän mielestä omalääkärin saaminen ja hoitosuhteen syventyminen voi auttaa pääsemään lääkäripelosta eroon.

– Sitten on helpompi puolin ja toisin puhua. Voihan se olla niinkin, että lääkärikin voi pelätä niitä outoja potilaita, joita ensimmäistä kertaa kohtaa. Mutta sitten, kun potilas tulee tutuksi, tulee yhä helpommaksi jutella ja ymmärtää häntä.

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto