Alaikäinen oppilas uhkasi ottaa aseen kouluun – poliisi otti kiinni

Itä-Uudenmaan poliisi tiedottaa ottaneensa torstaiaamuna kiinni oppilaan, joka oli uhannut ottaa aseen mukaan kouluunsa.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että oppilas otettiin kiinni kotoaan. Kiinniotolla haluttiin poliisin mukaan varmistaa oppilaitoksen turvallisuus ja ettei aseesta puhunut oppilas toteuta uhkaustaan. 

Itä-Uudenmaan poliisin ennalta estävä toiminta kertoo saaneensa tammikuussa koulun henkilökunnalta vihjeen, että koulun oppilaat olivat kuulleet yhden oppilaan puhuneen aseen ottamisesta mukaan kouluun ja aikeesta tehdä sillä jotain ikävää.

– Oppilaat toimivat tilanteessa esimerkillisen hienosti, kun kertoivat kuulemistaan vakavista aikeista koulun henkilökunnalle, rikoskomisario Kaisamaria Holappa sanoo poliisin tiedotteessa.

Ennalta estävän toiminnan konstaapelit puhuttivat aseesta puhuneen oppilaan jo tammikuussa ja siinä tilanteessa selvitettiin hänen aikeitaan sekä taustoja. 

Poliisi oli samana päivänä yhteydessä alaikäisen oppilaan huoltajiin sekä lastensuojeluun. Huoltajille kerrottiin poliisille ilmi tulleesta huolestuttavasti asiasta.

– Oppilas oli kertonut, että aikoo ottaa aseen mukaan kouluun torstaina 8.2.2024. Arvioimme selvittelyiden jälkeen, että tähän kyseiseen koulu-uhkaan on reagoitava ottamalla alaikäinen oppilas kiinni kyseisenä aamuna, jotta voimme varmistua oppilaitoksen turvallisuudesta ja siitä, ettei aseesta puhunut oppilas toteuta uhkaustaan, Holappa kertoo.

Oppilas pidettiin poliisin mukaan kiinniotettuna koulupäivän ajan, minkä jälkeen hänet päästettiin vapaaksi. Kiinniotetun alaikäisen oppilaan vanhempia tiedotettiin poliisin toimenpiteistä ja vapautumisajasta.

Myös sosiaaliviranomaiset olivat poliisin mukaan tietoisia poliisin nuoreen kohdistamasta kiinniotosta. Poliisi kertoo pitäneensä päivän aikana tiiviisti yhteyttä myös oppilaitokseen. 

Kiinniotto tehtiin poliisilaissa määritellyillä perusteilla, joilla pyritään estämään rikosten tai häiriöiden syntyminen.

Poliisi suhtautuu uhkauksiin vakavasti

– Aina, kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä.  Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti.  Vaikka nuori omasta mielestään viestii anonyymeissä sovelluksissa, viranomaiset käytännössä aina saavat järjestelmän ylläpitäjältä tiedot nuoresta, Holappa sanoo.

Poliisi voi Holapan mukaan esimerkiksi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen nuoren puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi.

– Joskus sama henkilö uhkailee koulua uudestaan. Jos tuolloin jää edelleen epäselväksi uhkauksen vakavuus, voidaan asia viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen "vain läppää".  Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Holappa toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat