Alaikäinen raiskasi uhrinsa poikkeuksellisen törkeästi – jätti virumaan sidottuna lukkojen taa

Alaikäinen nuori mies teki tavattoman julman seksuaalirikoksen Pohjois-Karjalassa viime vuonna. Hänen oma toimintansa ja nuori ikänsä laskivat tuomiota vuosilla.

Nyttemmin täysi-ikäistynyttä miestä syytettiin nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta, heitteillepanosta ja lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittämisestä.

Törkeä rikoskokonaisuus tapahtui Joensuussa viime vuoden heinäkuussa. Nuori mies oli tuolloin 17-vuotias.

Pääsi itse pakenemaan

Hän oli ottanut kahta vuotta nuoremmasta uhrista kiinni, kosketellut tätä ja riisunut tämän vaatteet vastustelusta huolimatta. Kun uhri ei lopettanut vastustelua, oli nuorukainen ottanut tätä päästä kiinni, lyönyt uhrin pään kymmenkunta kertaa voimakkaasti lattiaan tai seinään ja sen jälkeen peittänyt uhrin suun ja nenän niin, että uhri menetti tajuntansa.

Sen jälkeen nuorukainen oli uhrin kanssa sukupuoliyhteydessä. Hän otti uhrista myös kuvia ja lähetti niistä yhden eteenpäin.

Seksuaalisten tekojen jälkeen hän sitoi uhrinsa, peitti tämän suun huivilla ja pään matolla sekä lähti paikalta lukiten uhrin huoneeseen.

Uhri pääsi itse irti ja ulos huoneesta joitakin tunteja nuorukaisen lähdettyä. Nuorukainen oli myös itse soittanut poliisille teostaan, ja paikalle tullut poliisi oli mennyt paikalle löytäen apua tarvinneen uhrin.

Näin seksuaalirikoksen uhriksi joutuneita lapsia tutkitaan 7:15

 Näin seksuaalirikoksen uhriksi joutuneita lapsia tutkitaan.

Oikeus: Törkeäksi lapsenraiskaukseksikin erityisen vakava

Syytetty myönsi toimintansa, mutta kyseenalaisti esitetyt rikosnimikkeet.

Oikeus piti tekoa jopa rikosnimikkeeseen nähden erityisen vakavana. Syyttäjän esittämän heitteillepanon se kuitenkin katsoi sisältyvän törkeään vapaudenriistoon.

Oikeus katsoi, että sopiva rangaistus teoista olisi kahdeksan vuotta ehdotonta vankeutta. Nuorukaisen iän takia noudatettiin kuitenkin lievennettyä rangaistusasteikkoa. Myös nuorukaisen oma toiminta, kuten ilmoittaminen teostaan poliisilla, huomioitiin tuomiossa.

– Vastaaja oli niin ikään kertonut rikoksistaan esitutkinnassa alusta asti yksityiskohtaisesti ja oikeudessa tunnustanut teot. - - Käräjäoikeus katsoi, että vastaajan menettely myös ilmensi muuttunutta suhtautumista tekoihin sekä tekoihin liittyvää vastuunkantoa, tuomion julkisessa selosteessa kirjoitetaan.

Tuomiota alennettiin kolme vuotta, joten tuomioksi nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta ja lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittämisestä tuli viisi vuotta ehdotonta vankeutta.

Vuonna 2005 syntynyt nuori mies määrättiin lisäksi maksamaan uhrille 8000 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä 26 000 euroa kärsimyksestä.

MTV Uutiset ei julkaise tekijän nimeä tämän nuoren iän vuoksi.

Miten uusi laki kiristää seksuaalirikosten määrittelyä ja rangaistuksia? 9:52

Viime vuoden alussa kerrottiin, uusi laki kiristää seksuaalirikosten määrittelyä ja rangaistuksia.

Lue myös:

    Uusimmat