Päihteitä, vauhtia, turvavöittä, tiivistää poliisihallituksen asiantuntija huolestuttavan tilanteen. Poliisin tietoon tulleet alaikäisten tekemät liikennerikokset kasvoivat viime vuonna 45 prosenttia edellisvuodesta.
Nuoria on nyt aiempaa enemmän liikenteessä. Ajokortin poikkeuslupia myönnettiin viime vuonna tuhansia enemmän kuin vuotta aiemmin. Se näkyy, kertoo poliisi.
– Kun niitä nuoria liikenteessä on enemmän, niin lienee melko loogista, että myös vaarantamisten osuus sen myötä kasvaa, tiivistää Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto.
Lue myös: AAutollinen poikia kaahasi poliisia pakoon missä sattui Espoossa – auton avainten viemisen sijaan poliisilla on vauhdista hurmaantuville nuorille ehdotus
"He ovat aivan holtittomia"
Kasvu tarkoittaa noin kahta ja puolta tuhatta rikosepäilyä edellisvuotta enemmän. Erityisesti kasvua näkyy liikenneturvallisuuden vaarantamisen määrän kasvussa (+70%) ja sen törkeissä muodoissa (+55%).
– Tyypillistä näille nuorille on se, että ajetaan satasen rajoituksella kahtasataa. He ovat aivan holtittomia. Päihtyneitä ainakin kyydissä, aika ajoin myös ratissa. Ja turvavöitä ei käytetä, Kautto summaa.
"Myös meikäläiset, tanakasti keski-ikäiset, menettelivät samankaltaisesti"
Törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä kasvoi nuorten lisäksi lähes kaikissa ikäluokissa viime vuoden aikana.
– Myös meikäläiset, tanakasti keski-ikäiset, menettelivät samankaltaisesti.
Osa kasvusta selittyy poliisin aiempaa tehostetummalla liikennevalvonnalla. Myös koronavuosi näkyy.
– Vähäisempi liikenne mahdollistaa sen, että siellä mahtuu ajamaan. Nuorten osalta ehkä niin, että kun harrastuksia suljettiin, kokoontumispaikat meni kiinni, niin ehkä kokoonnuttiin autoissa ja se osaltaan yllyttää tuon tyyppiseen käytökseen.
Huumeita mopoilijoilla
Poliisi on erityisen huolissaan mopoikäisten eli noin 15-vuotiaiden rattijuopumustutkimuksista, joista peräti kolmannes liittyy huumeisiin.
– Ei se ainakaan mitään hyviä asioita tästä kehityksestä kerro.
Kautto kertoo, että huoli on aiheellinen, sillä yli 90 prosenttia kyseisistä tutkimuksista osoittautuu positiivisiksi.
"Ruotsi ja Norja pääsemässä puoleen Suomeen liikennekuolemista"
Poliisin mukaan liikenneturvallisuus on kuitenkin hyvällä tasolla, mutta naapurimaista olemme jäljessä.
– Jos verrataan vaikka Ruotsiin tai Norjaan, jossa tilanne on merkittävästi parempi. Siellä ollaan kai pääsemässä puoleen liikennekuolemista, mitä Suomessa ollaan tässä hetkessä.
"Nuorten syyllistämisen sijaan tulee peräänkuuluttaa valmiuksien antamista"
Viime vuonna poliisin tietoon tulleissa liikenneonnettomuuksissa oli noin 3600 alaikäistä. Alaikäisten liikennerikosten määrät ovat olleet selvässä kasvussa myös alkuvuoden ajan – tammi-helmikuun kasvu on 40 prosenttia vuoden takaiseen.
Kautto huomauttaa, että kevään myötä nuorten kuolonkolarin riski kasvaa.
Poliisi peräänkuuluttaa asennekasvatusta.
– Nuoret oppivat mallista, muun muassa omilta vanhemmiltaan liikennekäyttäytymisestä ja sääntöjen noudattamisesta. Nuorten syyllistämisen sijaan tulee peräänkuuluttaa valmiuksien antamista sekä vanhempien ja yhteiskunnan vastuuta siitä, että vielä kypsymässä olevat nuoret ovat asenteellisesti ja taidoiltaan kykeneviä suoriutumaan liikenteestä turvallisesti, Kautto toivoo.