Ålands Radio: Ahvenanmaalta löytyi rantaan huuhtoutunut kuollut villisika – afrikkalaista sikaruttoa epäillään

2:15img
Ruotsissa uutisoitiin viime kuussa huolestuttavista sikaruttohavainnoista.
Julkaistu 20.10.2023 08:15

MTV UUTISET – STT

Ahvenanmaalta on löytynyt rantaan huuhtoutunut kuollut villisika, jonka kuolinsyyksi epäillään afrikkalaista sikaruttoa, kertoo Ålands Radio.

Kyseessä on sikojen, villisikojen ja minisikojen vakava verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa ASF-virus. Ruokaviraston mukaan afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen.

Ålands Radion mukaan kaikkien kuolleiden villisikojen kuolinsyyksi epäillään automaattisesti afrikkalaista sikaruttoa. Ahvenanmaalta löytyneen nuoren villisian kuolinsyy selviää aikaisintaan tänään, kun koetulokset valmistuvat. Näytteet ovat tutkittavana.

Villisian löysi yksityishenkilö Möckelön alueelta. Ahvenanmaan maakuntahallitus on pyytänyt ihmisiä välttämään oleskelua alueella.

Maakuntahallituksen eläinlääkäri Laura Ölander arvioi Ålands Radion mukaan, että villisika oli tullut Ahvenanmaalle todennäköisesti Ruotsin puolelta. Ölanderin mukaan nuoret villisiat liikkuvat usein saaristossa etsimässä uusia elinalueita.

Lue myös: Näin Ruotsissa leviävä sikarutto oireilee – tyypillistä äkillinen kuolema ilman oireita

Ruotsissa ensimmäinen tapaus tänä syksynä

Ruokaviraston mukaan afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa. Uhka taudin leviämisestä Suomeen on kuitenkin kasvanut.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Euroopassa muun muassa Ruotsissa, Baltian maissa, Puolassa ja Saksassa.

Ruotsissa afrikkalaista sikaruttoa löydettiin ensimmäinen kerran vasta tänä syksynä. Syyskuun alussa kerrottiin, että tautia oli hiljattain löytynyt kuolleesta villisiasta Fagerstan lähistöltä Keski-Ruotsista. Ruotsin maatalousvirasto ei tuolloin tiennyt, miten tartunta oli päässyt Ruotsiin.

Viranomaiset kuitenkin arvelivat, että tartunta oli saattanut tulla ihmisten eikä villisikojen kautta. Tartunta voi levitä sianlihan välityksellä tai niin, että ihminen kantaa virusta esimerkiksi kengissä tai ajoneuvoissa.

Lue myös: Huolettaako afrikkalainen sikarutto? Tässä vastaukset oleellisimpiin kysymyksiin

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet