Tämä on Ruotsiin perustettu sikaruton tartunta-alue, jonne ei ulkopuolinen pääse eikä metsissä ja pelloilla saa liikkua

Fagerstanin kunnan kaakkoispuolelle on perustettu niin sanottu tartunta-alue Ruotsissa paljastuneen afrikkalaisen sikaruton takia. Muun muassa alueella liikkumista on rajoitettu voimakkaasti taudin leviämisen estämiseksi.

Ruotsin eläinlääketieteellisen instituutin mukaan alue on rajattu tautia kantaneiden raatojen ja paikallisen villisikapopulaation koon arvioiden perusteella.

Tavoitteena on kattaa koko tartunnan saanut villisikapopulaatio, jotta tauti ei pääsisi leviämään alueelta.

Alueella on muun muassa kielletty kokonaan metsissä ja pelloilla liikkuminen. Luvan saavat vain torjuntatoimiin osallistuvat ja asianmukaisesti koulutetut ihmiset. Muut voivat liikkua virallisilla teillä, tonteilla ja viljelysmaalla.

Lisäksi alueen kaikkien sikatilojen siat on teurastettu.

Villisikoja houkutellaan syöteillä

Alueella on käynnissä raatojen etsintä, jolla pyritään selvittämään taudin leviämisaluetta.

Elävät villisiat pyritään pitämään alueella muun muassa syöttipaikkojen avulla.

Raatotutkimusten avulla tarkoitus on tunnistaa tartunnan ydinalue, aidata se ja sen jälkeen pyydystää alueen villisiat.

Rutto on voinut siirtyä sikoihin jätteenkäsittelylaitokselta

Viranomaiset uskovat, että afrikkalainen sikarutto levisi alueelle ihmisen toiminnan seurauksena. Alueella on jätteenkäsittelylaitos, josta tartunta on voinut siirtyä sikoihin. Alue on myös suosittua virkistysaluetta.

Ruotsin eläinlääketieteellisen instituutin mukaan sikaruttoa on esiintynyt EU-maista Belgiassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Tshekissä, Virossa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Slovakiassa ja Saksassa.

Euroopassa myös Bosnia ja Hertsegovinassa, Georgiassa, Venäjällä, Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Serbiassa, Moldovassa ja Pohjois-Makedoniassa on havaittu tautia.

Lue myös:

    Uusimmat