Ministeri Essayah: Ruotsin sikaruttotapaus edellyttää äärimmäisiä varotoimia – myös Suomessa

Ruotsissa havaittu afrikkalainen sikarutto tarttuu erittäin herkästi. Sikaloihin levitessään se johtaisi massiivisiin eläinten lopetuksiin ja taloudellisiin menetyksiin. Siksi varotoimiin on ryhdytty erityisesti Ruotsissa, mutta myös Suomessa.

Keski-Ruotsissa villisiasta löydetty afrikkalainen sikaruttotartunta on johtanut Ruotsissa ankariin varotoimiin. 

Liikkuminen, metsästys, marjastus, sienestys ja jopa metsäkoneiden käyttö on kielletty sadantuhannen hehtaarin alueella.

Afrikkalainen sikarutto tarttuu ja leviää herkästi. Jos se pääsee leviämään sikalaan, niin kyseisen sikalan kaikki siat pitää tappaa ja hävittää. 

Sikala pitää myös perusteellisesti desinfioida, jolloin sikojen kasvatukseen voi tulla jopa vuoden tai parin katkos.

Taudin leviäminen vaikuttaisi myös sianlihan vientiin, mikä sekin aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

– Siksi äärimmäisiin varotoimiin pitää nyt ryhtyä, perustelee maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

Varotoimia myös Suomessa

Suomessa sikaruttoa ei onneksi vielä ole havaittu. Tautia varten on kuitenkin ollut varautumissuunnitelma jo pitkään, koska sikaruttoa on esiintynyt sekä Venäjällä että Baltian maissa.

Myös Ruotsin ruttohavaintoon on jo reagoitu.

– Tämä virus on erittäin herkkä tarttumaan ja sen tähden meillä on jo ruokavirastosta annettu ohjeet, että kaikkea matkailua metsiin ja ylipäätään sille alueelle Ruotsissa tulee nyt välttää. Ja tietysti Ruotsissa viranomaiset antavat omat tarkat ohjeensa, toteaa Essayah.

– Myös Suomen metsästäjäliitto on antanut suosituksen, että matkailua puolin ja toisin näille alueille ei pitäisi harrastaa. Eli myöskään Ruotsista siltä alueelta ei nyt tulla Suomeen metsästysmatkoille, sanoo Essayah.

Otsikko ja ingressiä korjattu klo 17.22: Ruotsissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa, ei sikainfluenssaa. 

Lue myös:

    Uusimmat