Albaniasta johdettu rikollisverkosto toi Suomeen äärimmäisen vaarallista huumetta – "Yksikin tabletti voi johtaa kuolemaan"

Helsingin poliisi kertoo paljastaneensa laajan rikoskokonaisuuden, jossa satoja kiloja huumeita epäillään välitetyn Suomeen. 

Takavarikoitujen huumeiden joukosta on poliisin mukaan löytynyt muun muassa erityisen vaarallista synteettistä opioidia.

Poliisi on tutkinut pääosin viime vuoden aikana tapahtunutta laajaa huumausaineiden maahantuonti- ja myyntikokonaisuutta. 

Toiminta ohjattu Albaniasta käsin

Tapauksen esitutkinnassa selvisi, että rikollisverkosto toi Suomeen noin 200 kiloa amfetamiinia ja kymmeniä kiloja kokaiinia.

– Kokonaisuudessa on ollut kyse verkostomaisesta toimintatavasta, jossa Suomessa toimivat henkilöt eivät ole tunteneet toisiaan kovinkaan hyvin tai he ovat linkittyneet toisiinsa varsin löyhästi. Verkostoa ja sen keskeisiä Suomessa toimivia henkilöitä on poliisin tietojen mukaan ohjeistettu Albaniasta käsin, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Juurikkamäki sanoo tiedotteessa.

Hengenvaarallinen muuntohuume näytti Subutexilta

Poliisi takavarikoi esitutkinnassa huumeita useasta eri maahantuontierästä. Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että huumeiden laatu ja sisältö vaihtelivat merkittävästi.

Takavarikoiduista huumeista löytyi erityisen vaarallista metonitatseeni-nimistä ainetta. 

Se on poliisin mukaan poikkeuksellisen vaarallinen synteettinen opioidi, joka on noin 10 kertaa voimakkaampaa kuin fentanyyli. Poliisi on havainnut sitä levitettävän Suomeen aiempaa enemmän.

Tutkinnassa takavarikoitiin noin tuhat kappaletta ulkoisesti Subutexilta näyttävää tablettia, jotka todellisuudessa sisälsivät metonitatseenia. 

Myös amfetamiinin osalta varsinkin viimeisten esitutkinnassa takavarikoitujen erien osalta havaittiin, että aine sisälsi paljon muutakin kuin amfetamiinia.

Metonitatseenitabletteja on takavarikoitu myös muiden esitutkintojen yhteydessä ja havainnot aineesta ovat kasvussa Suomessa. 

Vuonna 2023 aineen on epäilty aiheuttaneen useita huumekuolemia.

– Metonitatseeni on erityisen vaarallista, koska yksikin tabletti voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Huumausaineiden ulkonäöstä ei voi päätellä, mitä ne todellisuudessa sisältävät. Huumausaineiden ostaja ei voi siis koskaan varmuudella tietää, onko aine sitä, mitä sen väitetään olevan, Juurikkamäki sanoo.

Kotietsintä Vantaalla tuotti tulosta

Esitutkinnan alussa poliisi kohdisti tutkintatoimia ihmisiin, joilla epäillään olleen keskeinen rooli huumausaineiden jakeluportaassa pääkaupunkiseudulla. 

Poliisin tietojen mukaan erään keskeisen epäillyn roolina oli hankkia asiakkaita uusille huumausaine-erille. 

Epäillyn toimintaa seuraamalla poliisille selvisi lisää asiaan liittyviä ihmisiä, joilla oli erilaisia huumekauppaan liittyviä rooleja.

Syyskuussa 2023 poliisi teki kotietsinnän asuntoon Vantaalla. 

Yhden rikoskokonaisuuteen liittyvän ihmisen epäiltiin säilyttävän siellä huomattavia määriä huumausaineita. Etsinnässä takavarikoitiin noin 40 kiloa amfetamiinia ja useita ampuma-aseita.

Osa rikoskokonaisuuteen liittyvistä tapahtumista on poliisin mukaan jo käsitelty käräjäoikeudessa. 

Nyt syyteharkintaan siirtyvässä osuudessa pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista epäillään yhteensä 21 ihmistä, joista kahdeksan on edelleen vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat