Aleksei Navalnyin vangitseminen nousi pöydälle EU-huippukokouksessa – näin Venäjää halutaan painostaa: "Se olisi ehkä ainoa konsti"

Venäläisen oppositiohahmon ja Kremlin vallanpitäjien kriitikon Aleksei Navalnyin nousi puheenaiheeksi myös eilisessä EU-huippukokouksessa. 

Euroopan unionin huippukokous pidettiin eilen illalla videoneuvotteluna 27 jäsenmaan valtiojohtajien kesken.  

Koronapandemian hallinnan ja rokotetilanteen lisäksi EU-kokouksessa käytiin tiivis keskustelu venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tilanteesta. 

– Diplomaattilähteiden mukaan erityisesti Saksa, Hollanti, Puola ja Suomi – näiden maiden pääministerit käyttivät erittäin voimakkaita puheenvuoroja Navalnyin nopean vapauttamisen puolesta, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertaa kokouksessa käytyä keskustelua.

Piuholan mukaan myös Baltian maiden pääministerit vaativat naapurimaalleen Venäjälle voimakkaita sanktioita. 

– Taloudellisia sanktioita ja nimenomaan (Vladimir) Putinin lähipiiri ja olikarkit joutuisivat näiden sanktioiden piiriin. 

– Keskustelussa nostettiin jälleen esiin Nord Stream 2 -kaasuputki, jonka rakentaminen on loppusuoralla – se olisi ehkä ainoa konsti, jolla voitaisiin oikeasti painostaa Venäjää, Piuhola summaa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Navalnyita syytetään myös veteraanin kunnian loukkaamisesta

Alekseksei Navalnyi otettiin kiinni Moskovassa sunnuntai-iltana, kun oppositiohahmo saapui kotimaahansa Saksasta, missä hän oli hoidettavana myrkytyksen vuoksi. 

Venäjän mukaan Navalnyi otettiin kiinni epäiltynä muun muassa aiemmin saamansa tuomion ehtojen rikkomisesta.

Navalnyin oli määrä astua oikeuden eteen keskiviikkona, mutta oikeudenkäynnin alkua päätettiin siirtää

Navalnyin asianajajan mukaan oikeudenkäynnin alkua on lykätty helmikuun 5. päivään, sillä Navalnyi on tällä hetkellä koronakaranteenissa.

Suomessa Aleksei Navalnyin tilanteen julkinen kommentointi herätti hämmennystä, lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat