Navalnyin loppuelämä alkoi kohtalokkaasta käänteestä vuonna 2020 – näin tapahtumat etenivät

Maailman huomion keskipisteeseen Navalnyi nousi elokuussa 2020 sairastuttuaan äkillisesti ollessaan kampanjoimassa Siperiassa Venäjän paikallisvaalien alla.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oli markkinoimassa "älykkään äänestämisensä" sovellusta, joka neuvoi kansalaisia, mitä ehdokasta äänestämällä oli parhaat mahdollisuudet pudottaa Yhtenäisen Venäjän ehdokas pois pelistä.

Navalnyia Tomskista takaisin Moskovaan kuljettanut lento teki epäillyn sairauskohtauksen takia hätälaskun Omskiin, ja Navalnyin henki pelastui niukasti.

Myöhemmin Venäjän johto salli Nalvalnyin siirtämisen sairaalahoitoon Saksaan, missä paljastui, että hänet oli yritetty tappaa sotilaskäyttöön kehitetyllä Novitshok-hermomyrkyllä.

Toivuttuaan tarpeeksi Navalnyi ryhtyi selvittämään tapausta yhdessä tutkivan journalismin Bellingat-ryhmän kanssa ja onnistui paljastamaan Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n jäseniä, joista yksi tuli myöntäneeksi puhelimessa suoraan Navalnyille olleensa salamurhayrityksen takana.

Kaikesta huolimatta ja monen yllätykseksi Navalnyi päätti palata Venäjälle tammikuussa 2021.

Hänet pidätettiin heti lentokentällä. Muutaman viikon kuluttua hänet tuomittiin vankilaan. Myöhemmin hän sai vielä lisää tuomioita.

– Aleksei halusi palata, koska hän on venäläinen poliitikko. Hän ei ole koskaan kuvitellut asuvansa ulkomailla, koska hänen ihmisensä ovat Venäjällä. Hän myös tiesi, että hän ei ole tehnyt mitään väärää. Hän ei ollut syytettynä mistään rikoksista. Hänen oli täysin laillista palata kotiin, Navalnyin lehdistöedustaja Kira Jarmysh perusteli pomonsa päätöstä syksyllä 2022 STT:n haastattelussa.

Kiistelty hahmo

Navalnyin vankeusolot tiukentuivat vähitellen, ja hän joutui muun muassa eristysselliin.

Hänen terveytensä heikkeni vankeudessa. Navalnyi oli ajoittain myös syömälakossa. Loppuvuodesta Navalnyi siirrettiin uudelle vankileirille Siperiaan napapiirin pohjoispuolelle.

Navalnyin tiedottajan mukaan Venäjän tavoitteena oli tietoisesti tuhota Navalnyin terveys.

– Uskon, että päätös sijoittaa hänet eristysselliin oli Putinin suora päätös. Hän haluaa tällä tuhota Navalnyin terveyden, Jarmysh sanoi syksyllä 2022.

EU:n parlamentti myönsi Navalnyille mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon vuonna 2021.

Hänen kohtalostaan tehty dokumentti Navalny voitti viime vuonna sekä Oscarin että Bafta-palkinnon vuoden parhaana dokumenttielokuvana.

Venäjän hallinnon vastustaminen omasta kohtalosta välittämättä teki Navalnyista kiistatta sankarin, mutta hän ei ollut ristiriidaton hahmo.

Navalnyissa oli myös kansallismielinen puolensa, eikä hän esimerkiksi heti tuominnut Venäjää sen anastettua Krimin Ukrainalta 2014.

Navalnyi ei ole halunnut perua aiempia nationalistisina tai muukalaisvihamielisinä pidettyjä lausuntojaan. Hän perusteli kantaansa sillä, että halusi saada liberaalien lisäksi myös kansallismieliset piirit tuekseen.

Kremlin jatkuva mustamaalaus teki kriittisen suhtautumisen Navalnyiin kuitenkin vaikeaksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International perui helmikuussa 2021 Navalnyilta "mielipidevangin" asema tämän vihapuheeksi luokiteltavien aiempien lausuntojen takia.

Amnesty kuitenkin perui päätöksensä vain muutamaa kuukautta myöhemmin, koska Venäjä oli ryhtynyt käyttämään sitä hyödyksi omassa propagandassaan.

Lue myös:

    Uusimmat