Vesa-Matti Loirin kohdalla ei ole syytä järjestää valtiollisia hautajaisia, alivaltiosihteeri Timo Lankinen toteaa MTV Uutisille.
– Vesa-Matti Loiri teki merkittävän uran taiteilijana. Mielestäni valtiollisten hautajaisten myöntämisen kriteerit erityisestä kansallisesta merkityksestä eivät kuitenkaan täyty, joten ei ole edellytyksiä esitellä valtioneuvostolle hautajaisten järjestämistä valtiollisina. Valtioneuvosto tulee muulla tavoin osoittamaan huomiota ja kunnioittamaan läsnäolollaan Vesa-Matti Loirin hautajaisissa, Lankinen kertoo sähköpostitse MTV Uutisille.
Lue myös: "Ei Vesku olisi halunnut valtiollisia hautajaisia" – tämä on Loirin oma toive
Eilen tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ehdotti taiteilija Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia. Hän luonnehti ministeriön tiedotteessa vuonna 1945 syntynyttä Loiria yhdeksi "itsenäisyytemme ajan suurimpia taiteilijoita".
Päätös valtiollisten hautajaisten järjestämisestä tapahtuu kuitenkin valtioneuvoston kanslian esittelystä valtioneuvostolle.
Lue myös: Kulttuuriministeri ehdottaa Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia – "Itsenäisyytemme ajan suurimpia taiteilijoita"
Kymmeniin vuosiin vain yksi kulttuurinimi saanut valtiolliset hautajaiset
Useaan vuosikymmeneen vain yksi kulttuurivaikuttaja on saanut valtiolliset hautajaiset. Muuten valtiollisia hautajaisia ovat saaneet entiset pääministerit, kenraalit ja presidentti Mauno Koivisto.
Vuoteen 1989 saakka valtiollisia hautajaisia järjestettiin monenlaisille merkkihenkilöille, jotka olivat elämänsä aikana kunnostautuneet erilaisilla yhteiskunnan osa-alueilla ja joiden katsottiin saavutustensa johdosta ansaitsevan valtiollista huomiota.
Vuodesta 1990 alkaen kuitenkin katsottiin, että valtiollisia hautajaisia järjestetään tai kustannetaan valtion varoista ainoastaan presidenteille. Poikkeustapauksissa valtioneuvosto voi päättää hautajaisten järjestämisestä ja rahoittamisesta hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja henkilöille, joilla on erityistä kansallista merkitystä. Valtioneuvoston sivuilla esimerkiksi tällaisesta merkityksestä annetaan Nobel-palkinto.
Lue myös: Pitäisikö Vesa-Matti Loirille järjestää valtiolliset hautajaiset? Näin kansalaiset kommentoivat
Väinö Linna ylitti rajan
Vuoden 1990 jälkeen ainoa kulttuurivaikuttaja, jota on kunnioitettu valtiollisilla hautajaisilla, on kirjailija ja akateemikko Väinö Linna. Linnan hautajaiset järjestettiin toukokuussa 1992 Tampereella. Akateemikko Väinö Linna tunnetaan Suomen historiaa kuvaavista teoksistaan Täällä Pohjantähden alla ja Tuntematon sotilas.
Ennen vuotta 1990 useampi kulttuurivaikuttaja on saanut valtiolliset hautajaiset. Esimerkiksi vuonna 1989 valtiolliset hautajaiset saivat ohjaaja Edvin Laine ja taiteilija Esa Pakarinen sekä vuonna 1982 näyttelijä Tauno Palo.
Aiempina vuosina esimerkiksi Matti Nykäsen mahdollisuudesta saada valtiolliset hautajaiset käytiin keskustelua. Valtiollisia hautajaisia ei järjestetty, vaikka valtio osallistui Nykäsen hautajaisten kustannuksiin.
Lue myös: Loirin viesti kuolinvuoteelta: Kiitti läheisiään ja Suomen kansaa – lue koskettava teksti sanasta sanaan'
Valtiolliset hautajaiset vuodesta 1990
- 1990 entinen pääministeri, valtiotieteen tohtori Ahti Karjalainen
- 1992 kirjailija, akateemikko Väinö Linna
- 1995 jääkärikenraali Väinö Valve
- 2000 entinen pääministeri ja ministeri, entinen eduskunnan puhemies Johannes Virolainen
- 2004 entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa
- 2004 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth
- 2011 valtioneuvos, entinen pääministeri Harri Holkeri
- 2017 presidentti, entinen pääministeri Mauno Koivisto