Valtiollisia hautajaisia on järjestetty vuoden 1990 jälkeen kahdeksalle henkilölle. Edellisen kerran valtiolliset hautajaiset järjestettiin presidentti Mauno Koivistolle vuonna 2017.
Edesmenneen taiteilijan Vesa-Matti Loirin kohdalla on nostettu esille mahdollisuus valtiollisten hautajaisten järjestämisestä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan asiaa pohditaan hallituksessa.
Lue lisää: Alivaltiosihteeri: Vesa-Matti Loirille ei valtiollisia hautajaisia
Marin Loirin valtiollisista hautajaisista: Keskustelemme hallituksessa, omaisten toivetta kuultava
Lue myös: Mitä valtiolliset hautajaiset tarkoittavat? Erityinen kunnianosoitus varattu vain harvoille
Pitkäaikainen ystävä: "Ei Vesku olisi halunnut valtiollisia hautajaisia" – tämä on Loirin oma toive
Käytäntö aloitettiin 1920-luvulla
Valtioneuvosto aloitti käytännön suomalaisten merkkihenkilöiden valtion varoin hautaamisesta 1920-luvulla. Ensimmäiset valtiollisin menoin haudatut henkilöt olivat taiteilijoita. Vuonna 1921 valtiolliset hautajaiset saivat kirjailijat Juhani Aho ja viisi vuotta myöhemmin Eino Leino. Myös taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan (1931) siirtymistä ajasta ikuisuuteen kunnioitettiin julkisilla hautajaisilla.
4.2.1951 Valtiollisin menoin haudattiin Suomen kuudes presidentti Carl Gustaf Emil Mannernheim. Marsalkka Mannerheimin hautajaisia seurasi satatuhatta ihmistä ja surusaattue oli kilometrin pituinen.
"Vain presidenteille"
Valtion kustantamista hautajaisista tehtiin uusia säännöksiä 1980-luvulla, sillä niitä alkoi olla liikaa. Tuolloin linjattiin, että valtiolliset hautajaiset järjestetään tai kustannetaan valtion varoista nykyään ainoastaan presidenteille.
Syyskuun 7. päivä vuonna 1986 haudattiin presidentti Urho Kekkonen. Presidentti Kekkonen saateltiin haudan lepoon Hietaniemen hautausmaalle, jonne kulki kunniakuja läpi Helsingin keskustan.
Valtioneuvosto on linjannut, että se voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämistä tai rahoittamista myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja henkilöille, joilla on erityistä kansallista merkitystä.
Vuoden 1990 jälkeen Suomessa on haudattu valtiollisin menoin yhteensä kahdeksan merkittävää henkilöä. Näiden henkilöiden joukossa on yksi taiteilija, akateemikko ja kirjailija Väinö Linna (1992).
Vuodesta 1990 alkaen, Linnan lisäksi, valtiolliset hautajaiset on kustannettu ja järjestetty seuraaville henkilöille:
- 1990 entinen pääministeri, valtiotieteen tohtori Ahti Karjalainen
- 1995 jääkärikenraali Väinö Valve
- 2000 entinen pääministeri ja ministeri, entinen eduskunnan puhemies Johannes Virolainen
- 2004 entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa
- 2004 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth
- 2011 valtioneuvos, entinen pääministeri Harri Holkeri
- 2017 presidentti, entinen pääministeri Mauno Koivisto
MTV Uutiset koosti yhteen historiamme valtiollisia hautajaisia. Yllä olevalta videolta näet kuvamateriaalia vuodesta 1951 lähtien valtiollisista hautajaisista Suomessa.
Lähteet: Valtioneuvosto, Yle