Alivuokralainen teki talon omistajien elämästä painajaista – asiantuntijat: Vikaa vuokranantajassakin

Kylpyhuone sotku
MTV Uutisten haastattelema vuokranantaja kertoo, että häiriötä aiheuttanut alivuokralainen jätti lopulta jälkisiivouksenkin pahasti kesken.MTV Oy
Julkaistu 04.04.2015 18:09
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Kemioiden on kohdattava ja taustat on tutkittava, ovat asiantuntijoiden keskeisimmät neuvot alivuokralaista hankkiessa. MTV Uutisten haastattelemassa esimerkkitapauksessa siloteltu alkuasetelma muuttui talven aikana piinaavaksi painajaiseksi.

Naishenkilö oli päättänyt vuokrata talonsa yläkerran alivuokralaisille. Heistä toisella, lukiolaistytöllä, iski kolme viikkoa muuttamisen jälkeen ”juhlavaihe päälle”, kertoo vuokranantaja.

– Sisäänkäynti oli yhteinen, joten olimme sopineet, että kunnioitetaan toisiamme ja että talossa on hiljaisuus 22.30. Myöhemmin alivuokralainen alkoi kuitenkin tulla kotiin aamuyöstä ryminällä ja herätteli kaikkia astelemalla yläkerrassa korkokengillään.

Toinenkin alivuokralainen alkoi kärsiä metelistä ja muun muassa nuoren naisen yöllisistä ruoanlaitoista baari-illan jälkeen.

– Annoin hänelle varoituksen ja yritin sanoa, että tämä on alivuokralaisasunto, täällä ei voi elää kuin yksiössä, vuokranantaja kertoo.

Metelöinti yöllä vain kiihtyi ja pian hän kutsui yökylään myös kaveriporukkansa. Uusista varoituksista ei ollut apua. Nuori nainen hukkaili avaimiaan ja kohteli talon yhteistä omaisuutta kaltoin. Selitykset vaihtuivat syytöksiin.

– Ensin sanoi, että avain on jäänyt kaverille, sitten että se on hävinnyt ja sitten syytti, että minä olen varastanut tämän avaimen, vuokranantaja ihmettelee.

Kun vuokranantaja asteli poliisin pakeille tekemään ilmoituksen kotirauhan häirinnästä, alivuokralainen huusi kovaan ääneen, ettei häntä saa täältä häädettyä kolmeen kuukauteen ja ”kiusaan teitä koko tämän ajan”. Poliisin mukaantulo ei kuitenkin edistänyt tai parantanut tilannetta.

– Yritin puhua tytölle, että olen huolissani sinusta. Laitoin viestin, että jos hän ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään, niin hän saa häädön, joka tarkoittaa sitä, että menettää luottotietonsa kolmeksi vuodeksi, käytännössä on aika vaikeaa saada vapailta markkinoilta vuokra-asuntoa, vuokranantaja jatkaa.

Vuokranantajan mukaan tyttö oli aiheuttanut talossa myös vaaratilanteita ja mm. ovia lukitsematta.

– Jouduttiin pelkäämään, mitä tapahtuu, palaako koko talo. Kun soitin sosiaalivirastoon, niin sieltäkin ihmettelivät, ettei tyttö ymmärrä mistään pelisäännöistä mitään.

"Olisipa vuokranantaja soittanut meille"

Tapahtunut kuulostaa valitettavan tutulta asiantuntijoille. Vikaa heidän mukaansa oli myös vuokranantajan kokemattomuudessa.

– Voi kunpa ihmiset osaisivat asua. Ja voi kunpa vuokranantajat ymmärtäisivät, miten tehdään hyvä sopimus, kommentoi vuokralaisten edunvalvojan, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

– Olisipa hän soittanut meille. Yksi kirjallinen varoitus olisi todistettavasti riittänyt, ja häiriön toistuessa vuokrasopimus olisi voitu purkaa, Viita jatkaa.

Viita pitää hienona, että vuokranantaja oli aidosti huolestunut vuokralaisestaan. Mutta omien oikeuksiensa suhteen hän oli liian kiltti.

– Vuokralaisen valinnassa ja järjestyshäiriöihin puuttumisessa vuokranantajan on syytä olla aktiivinen. Suurin ongelma ja suurin murheenaihe on mielestäni se, että hyvin usein asioihin ei puututa riittävän jämäkästi heti kun ongelmia ilmaantuu, jatkaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan erityisesti alivuokralaissuhteessa osapuolten kemioiden on toimittava. Vuokranantaja oli sopimuksen tekohetkellä vakuuttunut alivuokralaisesta, sillä toinen tytön vanhemmista oli suosittelemassa häntä. Ongelmakevään jälkeen usko suosittelun todenperäisyyteen karisi.

– Kun en ottanut häntä takaisin asuntoon, ei hänen äitinsäkään ottanut. Alun perinkin äiti oli ilmeisesti heittänyt hänet ulos, vuokranantaja epäilee.

"Nyt olen vapaa ja voin tehdä mitä tahdon"

Vuokranantaja kummasteli myös, millainen siivo alivuokralaiskeittiössä oli.

– Ei ollut ilmeisesti tiskiainetta, koko keittokomero oli täynnä homeisia likaisia astioita. Kaikki hellat oli siivoamatta, ruoat homehtui kaappeihin.

appelsiini home

Alivuokralainen jätti asuntoon paljon vanhentunutta ruokaa, kuten kuvan homeisia appelsiineja.

Metsolan mukaan esimerkissä käy hyvin ilmi se, kuinka kehnosti kotoaan muuttavat ovat perillä alivuokralais- ja vuokrasuhteiden pelisäännöistä.

– Se on valitettavasti sellainen asia, että kaikki asiat tässä maailmassa täytyy opetella. Lapsuudenkodissa on oltu vanhempien huomassa, siellä on ollut jonkin sortin säännöt. Kun muutetaan omaan ensimmäiseen asuntoon, niin hyvin helposti nuori ihminen ajattelee, että nyt hän on vapaa ja voi tehdä mitä tahansa. Unohtuu se, että taloyhtiössä on järjestyssäännöt, etenkin kerrostaloasumiseen kuuluu sellaiset normit, joiden avulla yhteiselo sujuu. Tilannehan kärjistyy äärimmilleen, jos kyse on alivuokralaisasunnosta.

Vuokranantaja: Jos kämppää tuhotaan, niin kannattaa käytäntönä pyytää kolmen kuukauden välein nähtäväksi kotivakuutus. Vuokralaisen kotivakuutuksessa pitää olla vielä vastuuvakuutus, jotta se korvaa vuokralaisen aiheuttamat vahingot. Näin neuvoi vakuutusyhtiö. Ei voi luottaa, että katsoo vain kerran. Näin näkee, että vuokralainen hoitaa laskunsa.

Vuokrat jäivät maksamatta ja jälkisiivous tekemättä, mutta lopulta sosiaaliviraston kanssa käytyjen keskustelujen ja kuukauden vastaanharaamisen jälkeen vuokralainen lähti asunnosta. Vuokranantaja kertoi varmuuden vuoksi videoineensa, kun hän antoi sopimuksen purkuilmoituksen alivuokralaiselle.

– Ruokaa jäi kaappeihin homehtumaan ja sotku oli muutenkin kamala. Ei kuitenkaan tuhonnut kämppää. Ulosottomies sanoi, että saatavien käsittely kestää. Itse tein päätöksen, että seuraavalle vuokralaiselle on kuukauden koeaika, sitten voi heti välittömästi irtisanoa, jos hän ei ole sopiva vuokralainen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa