Etsitkö vuokralaista? Nämä ovat 8 pahinta virhettä, mitä vuokranantaja voi tehdä

Avaimet vuokrasopimus
Kuvituskuvaa.Lehtikuva
Julkaistu 04.04.2015 21:00
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Onko perheen kakkosasunto ollut liian pitkään tyhjillään? Pitäisikö se vuokrata eteenpäin? Jos vastauksesi on kyllä, varaa vuokralaisen etsimiseen riittävästi aikaa. Vuokraturvan Timo Metsola kertoi MTV Uutisille kahdeksan pahinta virhettä, mitä vuokranantaja voi tehdä.

1) Kunhan löytyisi nyt joku

– Varsinkin kokemattomat vuokranantajat voivat ajatella, että oleellisinta on ylipäänsä löytää vuokralainen. Voin 17 vuoden kokemuksella alalta sanoa, että oleellisinta on löytää hyvä vuokralainen. Huonosta vuokralaisesta on paljon enemmän vahinkoa kuin siitä, että asunto olisi kokonaan tyhjillään.

2) Luottotietojen tarkistaminen ei riitä

– Moni vuokranantaja ei ymmärrä sitä, että luottotiedot voivat olla kunnossa ja henkilöllä ei välttämättä ole mitään maksuhäiriöitä, vaikka hän on monelle edelliselle vuokranantajalle jättänyt vuokrat maksamatta. Tämä johtuu siitä, että suurin osa vuokranantajista tyytyy siihen, että hankala vuokralainen lopulta muuttaa pois eivätkä he jaksa viedä asiaa tuomioistuimen käsittelyyn niin pitkälle, että sieltä tulisi tuomio ja ulosottopäätös.

3) Olivathan ne edellisetkin luotettavia

– Kun vuokranantajalla on ollut aikaisemmin hyviä vuokralaisia, niin vuokranantaja tuudittautuu vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen. Hän oli ensimmäisen vuokralaisen kanssa tosi tarkka, ja kun ei ollut ongelmia, eikä toisen tai kolmannenkaan kanssa niin tullaan sinisilmäiseksi ja hiukan huolimattomaksi. Voi käydä niin, että neljännen kanssa tuleekin sitten pahoja ongelmia, kun ei olla varmistettu työpaikkaa, selvitetty tulotietoja eikä oltu yhteydessä edelliseen vuokranantajaan.

4) Mitä väliä niillä vuokralaisen tuloilla on?

– On ihan ymmärrettävää, että osa vuokranantajista kokee esimerkiksi vuokralaisen tulojen tiedustelemisen kiusallisena. Täytyy muistaa, että tulot ovat ihan keskeisessä asemassa arvioitaessa vuokralaisen maksukykyä, pystyykö hän siitä vuokrasta suoriutumaan. Ja esimerkiksi yhteydenotto edelliseen vuokranantajaan saattaa paljastaa isoja ongelmia edellisessä vuokrasuhteessa.

5) Esitä ja tarkasta henkilöllisyystodistus

– Kohtalaisen paljon on sellaisia tilanteita, että vuokralainen esiintyy henkilönä, joka hän ei oikeasti ole. Sopimuksessa on joku nimi, mutta vuokranantaja ei oikein tiedä, kuka siellä asuu. Se on ovela temppu, sillä oikeuteen haastaminen on tosi hankalaa, jos et tiedä kenet pitäisi haastaa.

Vuokrasopimusta tehdessä on korrektia näyttää vuokranantajan oma henkilötodistus ja vaatia vuokralaisen henkilötodistus. Jos luottotiedot on tarkistettu, niin kannattaa siitä henkilötodistuksesta tarkistaa, että siinä oleva tunnus täsmää siihen tunnukseen, jonka vuokralainen on aiemmin antanut.

6) Käy vain katsomassa asuntoa, kun minä en jaksa

Timo Metsolan mielestä tämä on kenties se ratkaisevin virhe, jossa vuokralaishuijari ottaa asunnon oikeudetta haltuunsa ainakin puoleksi vuodeksi.

– Voi olla, että vuokranantaja on iäkkäämpi huonojalkainen ihminen, joka sen takia pyytää, että vuokralainen käy itse katsomassa. Kun vuokralainen sitten kantaakin tavaransa sisään, niin ehkä vuokranantaja soittaa poliisin, ja poliisi menee paikan päälle, mutta jos vuokralainen siellä avaa oven ja sanoo, että olen täällä vuokralaisena kotonani, niin ei poliisi tee mitään. Vaikka ei ole esittää kirjallista vuokrasopimusta, mutta kun Suomessa vuokrasopimukseksi käy myös suullinen sopimus, niin vuokranantajan keinona ei ole muuta kuin viedä asia käräjäoikeuteen ja sitten alkaa se puolen vuoden rumba, ennen kuin täysin luvatta asuntoon mennyt henkilö saadaan sieltä ulos.

7) Ensin vakuus ja sopimus, vasta sitten avain

– Avaimia asuntoon ei pidä koskaan luovuttaa ennen kuin vuokravakuudet ovat vuokranantajan tilillä ja vuokrasopimus tehty. Tyypillinen temppu, minkä huijareilta kuulee, on että sinä päivänä kun ollaan muuttamassa, niin onkin ollut pankin kanssa ongelma, rahojen olisi pitänyt siirtyä jostain, ja siellä on mitä ihmeellisempiä syitä siihen miksei se olekaan onnistunut.

– Sitten vuokralainen kertoo, että hänellä on tavarat pakettiautossa ja muuttoapuakin on jo tulossa että jos hän nyt voisi vain kantaa tavarat sisään. Maanantaina näkyy vakuus tilillä. Jos hän voisi saada perjantaina ne avaimet että hän pääsisi muuttamaan, kun kaikki on sovittu. Sitten hyväuskoinen vuokranantaja heltyy antamaan ne avaimet. Ei maanantaina eikä koskaan myöhemminkään sitä vakuutta näy eikä ensimmäistäkään vuokraa. Vuokralaiselta ei koskaan tule lantin lanttia.

– Se, että jo pelkästään vaatii vakuuden, niin he, joilla ei ole aikomustakaan maksaa, eivät maksa edes sitä kahden kuukauden vakuutta. Jos vuokranantaja on tiukkana, että hän haluaa ne rahat, niin huijarit tekevät katoamistempun ja se prepaid-liittymä, mistä heitä on aikaisemmin tavoitettu, lakkaa toimimasta ja koko tyypeistä ei kuulu mitään sen jälkeen. He häipyvät.

8) Alivuokralaisesta kannattaa tykätä ihan oikeasti

– Kun etsii vuokralaista vaikka yksiöön Töölöön, ei välttämättä tarvitse tulla erityisen hyvin juttuun vuokralaisen kanssa. Riittää, että osapuolet hoitavat velvoitteensa. Jos otetaan alivuokralainen, nukutaan samassa asunnossa ja jaetaan keittiöt ja kylppärit, on hurjan tärkeää, että oikeasti tullaan toimeen, kemiat kohtaavat. Jos asutaan alivuokralaisena omassa kerroksessa, jossa on oma keittiö ja kylpyhuone, niin tilanne on toki aavistuksen helpompi. Siinä voi vuokranantajaltakin unohtua oma rooli, varsinkin jos vuokralainen käyttäytyy epäasiallisesti, niin on isona riskinä, että vuokranantajallakin palaa pinna eikä hänkään käyttäydy niin asiallisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Koti