Alkava muistisairaus vai hajamielisyyttä? "Se on aina hälytysmerkki"

Milloin muistin takkuamisesta pitää huolestua? Yleislääketieteen erikoislääkäri, muistisairauksien erityispätevyyden saanut Ari Rosenvall kommentoi aihetta Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Tavallisimmat etenevät muistisairaudet tulevat nimenomaan iäkkäille. Erilaisista tilapäisistä syistä muisti voi kuitenkin pätkiä minkä ikäisellä ihmisellä tahansa.

– Masennus, stressi, unihäiriöt, päihteidenkäyttö, Ari Rosenvall luettelee harmittoman muistin takkuamisen syitä lähetyksessä.

Mistä sitten tietää, johtuuko muistin takkuilu sairaudesta vai esimerkiksi huonosti nukutusta yöstä?

– Tärkeä asia on muutos. Jos oma muisti tai muut tiedonkäsittelytoiminnot muuttuvat aikaisemmasta, niin se on aina hälytysmerkki, että jotain kannattaa tehdä. Ei syynä silloinkaan ole aina muistisairaus, mutta asia kannattaa selvittää.

– Jos on aina ollut tietyissä tilanteissa hajamielinen, niin se ei ole mitään hälyttävää.

Rosenvall muistuttaa, että muistisairaus ei välttämättä oireile vain muistissa, vaan se voi ilmetä esimerkiksi näetyn hahmottamisessa tai puheentuotossa. Rosenvall kannustaa testauttamaan muistia lääkärissä.

– Muistia on mahdollista mitata ihan samalla tavalla kuin verenpainetta tai kolesterolia. Sitä kannattaisikin harrastaa paljon nykyistä enemmän, jotta tiedettäisiin, milloin muutoksia tapahtuu.

– Useimmat etenevät muistisairaudet ovat sellaisia, että niitä ei voida parantaa pois. Mutta hoidolla voidaan olennaisesti vaikuttaa taudin kulkuun, Rosenvall sanoo.

Miten muistisairauksia voidaan ehkäistä ja hidastaa? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat