Näin alkava Alzheimerin tauti oireilee

Miten tunnistaa alkava Alzheimerin tauti? 8:05
Näin oirehtii alkava Alzheimerin tauti.

Miten tunnistaa alkava Alzheimerin tauti?

Alzheimerin tauti on Suomen yleisin muistisairaus. Suomalaistutkimuksen mukaan se yleistyy nopeasti myös työikäisillä.

"Hiljattain sanotut tai tapahtuneet asiat pyyhkiytyvät mielestä"

Yleinen ensioire Alzheimerissa on lähimuistin häiriintyminen.

– Hiljattain sanotut tai tapahtuneet asiat pyyhkiytyvät mielestä. Usein läheiset toteavat, että vastahan tästä puhuttiin, vastahan minä tästä sanoin, mutta henkilö ei pysty asiaa palauttamaan mieleensä, Muistiliiton asiantuntija Outi Ronkainen kuvaa.

Muutos arjessa on oiva mittari. Jos ihminen aiemmin on ollut toimelias ja esimerkiksi hakannut halkoja ja tehnyt puuhommia kesämökillä, mutta tänä kesänä se ei enää onnistukaan, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Tai jos ihminen lähtee tuttuun ruokakauppaan, mutta sinne mennessään vähän hämmästyy, että mitäs olinkaan tekemässä, mihin olinkaan menossa, se voisi olla merkki siitä, että on syytä olla huolissaan ja hakeutua tutkimuksiin.

"Näistä kannattaa olla huolissaan"

Muisti muuttuu ikääntymisen myötä muutenkin. Kaikki ei palaudu mieleen yhtä nopeasti kuin ennen.

– Jos havahtuu arjessa, että jokin asia, joka on aiemmin sujunut ihan rutiininomaisesti, ei enää sujukaan, tai tapahtuu sellaista, ettei tule mentyä esimerkiksi sovituille hammaslääkäriajoille, näistä kannattaa olla huolissaan, Ronkainen sanoo.

Onko muistisairauden hoitaminen myöhäistä, jos oireita jo on? Miten läheisensä saa lääkäriin, jos tämä ei sinne tahdo? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat